Decorezi camera bebelusului? Tine cont de aceste sfaturi pentru siguranta copilului tau!

/ / Modificat: 2017-09-29
Decorezi camera bebelusului? Tine cont de aceste sfaturi pentru siguranta copilului tau!

Amenajarea camerei bebelusului este incitanta, dar si stresanta in acelasi timp. Pe langa alegerea finisajelor, cumpararea mobilierului si pictarea peretilor, trebuie sa iei in calcul si aspectele privind siguranta copilului.

Iata 7 lucruri importante de care sa tii cont cand decorezi camera copilului:

1. Patutul trebuie sa fie liber

Un patut cu o saltea ferma ii va asigura micutul tau confortul necesar, sustinand totodata dezvoltarea optima a oaselor. Nu incarca patutul cu paturi, pernute sau animalute de plus. Specialistii afirma ca prea multe obiecte moi ar putea creste riscul sindromului de moarte subita infantila. Confortul nu trebuie sa primeze in fara sigurantei! Medicii pediatri avertizeaza asupra pericolului de sufocare accidentala cu perne sau jucarii moi, in care copilul isi ingroapa fata. 

2. Fixeaza mobila

Mobilierul reprezinta un pericol pentru copii, mai ales cand acestia incep sa mearga de-a busilea si in picioare. Incearca sa ancorezi mobila de podea sau de pereti, dupa caz, cu exceptia scaunelor tip balansoar sau a altor piese mobile, pentru a mentine riscurile la minimum.

De exemplu, ancoreaza rafturile si bibliotecile cu dibluri si coltare, astfel incat sa nu poata cadea de pe perete, peste copil. De asemenea, poti investi in incuietori speciale pentru sertare si dulapuri, eliminand posibilitatea ca aceastea sa fie deschise de catre cel mic si sa isi prinda manutele sau degetele. Evita mobilierul din sticla, inclusiv dulapurile cu usi din sticla! 

3. Asigura geamurile

Ferestrele trebuie sa permita intrarea luminii in camera. Prin urmare, alege cu grija decoratiunile si accesoriile pentru termopane. Jaluzelele trebuie sa aiba snururi scurte, astfel incat copilul sa nu poata trage de ele. Perdelele si draperiile nu trebuie sa atinga pamantul, mai ales daca sunt montante pe galerii grele din metal sau din lemn. Daca ai cumparat deja perdele sau draperii lungi, le poti prinde cu clestisori, la nivelul pervazului, unde copilul nu poate ajunge. 

Instaleaza plase de protectie la fiecare fereastra si asigura-te ca se inchid ferm. Alege-le pe cele care sunt prevazute cu protectie pentru copii, astfel incat cei mici sa nu poata impinge plasa, pentru a se apleca peste geam. Ferestrele rabatabile sunt ideale, fiindca se deschid doar cativa centimetri si permit aerisirea camerei in deplina siguranta.

4. Alege cu atentie sursele de iluminat

Sursele de lumina sunt esentiale in camera bebelusului si trebuie alese cu grija. Evita lampile pentru pardoseala, in care copiii se pot lovi si rani. Nici lampile de birou nu sunt foarte sigure, mai ales daca cel mic este suficient de inalt cat sa ajunga la masa.

Alegerea cea mai sigura o reprezinta aplicele sau pendulele agatate de tavan. Orice alta lampa sau veioza instalata la indemana copilului trebuie sa aiba cablurile mascate sub sine de protectie. Acopera toate prizele nefolosite cu capace de protectie, pentru a nu permite copiilor sa-si bage degetele in ele.

5. Aeriseste camera corespunzator

O investitie inspirata este ventilatorul de tavan. El asigura circularea aerului si ajuta la reglarea temperaturii in camera bebelusului. In plus, protejeaza bebelusul de sindromul de moarte subita, care poate fi indus de circulatia slaba a aerului si de caldura prea mare din camera. Studiile arata ca un ventilator de tavan reduce riscul de moarte subita a sugarului cu aproape 72%.

6. Alege decorurile cu atentie

Daca vrei sa decorezi camera cu diverse tablouri sau panouri de lemn, alege unele usoare, de mici dimensiuni. Un obiect greu, montat pe perete, poate provoca vatamari serioase in caz de cadere accidentala.

Nu lasa ursuletii de plus, jucariile si alte obiecte de decor pe marginea rafturilor. Copilasul se poate lovi de raft si il poate dezechilibra, daramand obiectele de pe el. Totodata, nu lasa nimic in apropierea patutului, pentru ca cel mic sa nu se impiedice.

7. Atentie la compusii organici volatili

Vopselele si lacurile pentru mobilier sau podea pot contine compusi organici volatili. Acestia irita ochii, nasul si gatul, provocand dureri de cap, ameteala si greata. Daca te decizi sa tratezi mobila si parchetul cu solutii pe baza de compusi organici volatili, aeriseste foarte bine camera timp de mai multe zile. Copilul trebuie culcat in alta parte pana la uscarea completa a vopselei, lacului sau varului.

Daca vrei sa pictezi peretii camerei, cere ajutorul unui profesionist pentru a alege tipul de vopsea. Bebelusul trebuie protejat de orice emisie nociva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Decorare camera bebelus Camera copii Accesorii camera bebelusi Patut bebelus Temperatura camera bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre