Frica de baita la bebelusi

/ / Modificat: 2010-07-02
Frica de baita la bebelusi

Frica de baita la bebelusi le da uneori batai de cap parintilor, care nu mai stiu ce metode sa adopte pentru a-l convinge pe cel mic sa accepte spalatul. Desi poate ti se pare ca teama de baita a aparut din senin, gandeste-te bine ce ar fi putut sa determine reactia de respingere a baii la bebelus. Aproape intotdeauna este vorba de o experienta negativa care l-a marcat pe cel mic (un jet de apa prea fierbinte, copilul a alunecat si a cazut in cadita s.a.).

Reguli de respectat la baita bebelusului

Pentru ca in primul an de viata bebelusul trebuie sa faca baie zilnic, este bine sa ne asiguram ca aceasta activitate ii face placere. In general, copiii se simt confortabil in apa, care le aminteste de mediul in care au stat in timpul vietii intrauterine (lichidul amniotic).

Baia facuta in mod corespunzator constituie pentru cel mic un mijloc de relaxare, de tonifiere a musculaturii si de stimulare psiho-afectiva. Pentru a preveni orice situatie care i-ar putea induce frica de baita bebelusului, este bine sa respectam urmatoarele reguli:
  • In primele zile de viata ale bebelusului, la baita evitati zona bontului ombilical, pentru a nu-l rupe sau infecta.

  • Temperatura apei trebuie sa fie potrivita (36-39 grade celsius).

  • Copilul trebuie sa stea confortabil in cadita: alege o cada speciala pentru bebelus in primele luni de viata ale acestuia, apoi, cand cadita devine neincapatoare, poti trece la un reductor pentru cada mare.

  • Atunci cand ii faci baie bebelusului in cada mare, cumpara un covoras anti-derapant, pentru a evita riscul alunecarii.

  • Alege sampoane blande, care sa nu-i irite ochii celui mic (varianta "fara lacrimi").

  • Nu insista sa-l speli pe bebelus cu dusul daca vezi ca acest lucru nu-i face placere

  • Evita variatiile de temperatura din camera copilului (este bine sa fie in jur de 22-25 grade celsius) pentru a evita racelile;

  • Stabileste un ritual al baitei, respectand mereu acelasi moment al zilei si aproximativ aceeasi ora. Vei vedea cum cel mic anticipeaza baita incepand din primele luni de viata. Important este sa-i faci baie bebelusului intotdeauna inainte de masa.

Cum il convingem pe bebelus sa faca din nou baie

Uneori, speriat de un mic accident la baita, bebelusul refuza cu incapatanare sa mai faca baie, spre disperarea parintilor. Negasind nicio metoda eficienta de a-l convinge pe cel mic, unii parinti aleg sa-l spele pe cel mic mai rar. Aceasta insa nu este o solutie, lipsa de igiena a copilului putand sa aiba efecte negative asupra sanatatii lui (pot aparea infectii stafilococice cutanate).

Cei care s-au confruntat cu aceasta problema sunt de parere ca cele mai eficiente metode de a-l convinge pe bebelus sa intre din nou in cadita sunt :

  • Adauga la baita jucariile preferate ale bebelusului. Vei vedea ca va fi mult mai incantat sa intre in cada. Joaca-te cu cel mic, aratandu-i jucariile. Nu-l lasa sa considere baita o pedeapsa.

  • Poti cumpara spuma de baie in loc de sampon sau alte lotiuni; celor mici le face placere sa se joace cu spuma.

  • Mami si tati pot participa la baita bebelusului. Astfel, el se va simti mai protejat, mai relaxat si sunt sanse mari sa coopereze.

  • Uneori, in cazuri extreme, poate fi de ajutor ca cel mic sa te vada pe tine facand baie in cada. S-ar putea sa vrea si el sa intre alaturi de tine la baita. Din motive de igiena bebelusului este bine insa sa nu apelezi prea des la metoda aceasta.

Pentru bebe, baita este un prilej de joaca si de balaceala. Nu are de ce sa se transforme intr-o spaima. Oricare ar fi metoda de convingere adoptata, asigura-te ca bebelusul tau beneficiaza de o igiena corecta, in lipsa careia il expui la diverse imbolnaviri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre