Prepara fara efort, pentru bebelusul tau, retete sanatoase si gustoase

/ / Modificat: 2017-05-17
Prepara fara efort, pentru bebelusul tau, retete sanatoase si gustoase

Odata ce in familia voastra apare un nou membru apar si noi provocari si destul de multe cheltuieli. Uneori insa putem reduce chletuielile cu un minim de efort si chiar cu rezultate multe mai bune.

Un exemplu in acest sens este sa prepari chiar tu acasa mancarea pentru bebelus in loc sa cumperi borcanelele cu piureuri scumpe si care uneori contin conservanti nesanatosi. In plus, mancarea preparata de noi este adesea mai gustoasa.

Chiar daca nu esti o adevarata maestra in bucatarie, nu trebuie sa-ti faci prea multe griji. Mancarea pentru bebelusi nu necesita cine stie ce indemanare si nu vei avea nevoie nici de foarte multe ustensile pentru gatit. Cand prepari mancare pentru bebe, de baza este blenderul, insa daca nu ai unul in casa poti folosi fara probleme furculita si apoi o strecuratoare pentru a prepara piureuri fine.

Poti sa te folosesti de cateva trucuri pentru a nu sta toata ziua in bucatarie. Spre exemplu, atunci cand prepari mancarea, fa o cantitate mai mare, portioneaz-o in niste forme de briose ai pastreaza-o la congelator. Cand e nevoie, dezgheti o portie si pranzul este gata. In plus, prin congelare se pastreaza majoritatea vitaminelor si nutrientilor din legume, iar mancarea gatita rezista la congelator timp de 2 luni; e important insa sa o pui la congelator imediat ce se raceste.

Avantajele in cazul in care prepari mancarea acasa sunt evidente. Ingredientele alese sunt unele de buna calitate, legume si fructe bio, mancarea nu va contine conservati si alti aditivi de acest gen, combinatiile de legume le faci tu singura, dupa placul tau si a lui bebe, iar costurile sunt mai mici. Cand gatesti pentru micut, sarea si orice alt condiment ies total din discutie.

Iata cateva retete perfecte pentru bebelusi in functie de varsta lor.

Retete pentru bebelusi de peste 6 luni

La 6 luni se incepe de obicei introducerea in dieta copilului piureurile din legume si fructe. O regula pe care ar trebui sa o urmezi cand pregatesti aceste piureuri pentru micutul de aceasta varsta este sa te limitezi la doua ingrediente principale la care adaugi lapte matern sau lapte praf pentru ca gustul sa fie totusi unul familiar.

Piure de cartofi

Este cel mai popular fel de mancare de la noi si foarte simplu de facut. Fierbi cartofii pana devin moi, ii poti incerca cu ajutorul furculitei, daca intra cu usurinta in cartof, atunci sunt fierti. Paseaza bine cartofii si adauga putin unt si lapte matern sau formula. Pentru diversitate, poti incerca sa faci si piure din cartofi dulci.

Piure de porumb

Fierbe cativa porumbi, curata boabele de pe stiulete si apoi blenduieste-le. Poti folosi si porumb din cutie, insa citeste cu atentie eticheta pentru a evita adaosul de sare. Adauga putin unt si lapte matern sau praf, de care preferi.

Retete pentru bebelusi de peste 8 luni

La legumele pasate poti adauga incepand de acum si alte alimente si fructe. Nu pune sare in mancaruri, insa poti experimenta cu ierburi aromate. Daca ramai fara idei poti chiar sa pasezi mancarea pe care o faci pentru restul familie, daca aceasta nu are sare si piper. In acelasi timp, mancarea trebuie sa fie fiarta si nu gatita in alt mod deoarece este mai usor de digerat.

Somon si cartofi

- 200 de grame de somon

- 2 cartofi

- o bucata de conopida (cam de marimea unui cartof)

- putin unt

- putin suc de lamaie

Fierbe toate ingredientele pana se inmoaie. Paseaza legumele bine si adauga putin unt la ele. Somonul taie-l in bucati mici si alege orice urma de oase, adauga sucul de lamaie peste el; de altfel acest peste contine acizi grasi esentiali Omega 3, asa numitele grasimi sanatoase, care ii vor intari imunitatea copilului.

Paste cu carne

- 200 de grame de paste (preferabil cele din cereale integrale)

- 150 de grame de carne slaba tocata

- un morcov

- 2 rosii

- un catel de usturoi, cateva frunze de busuioc proaspat

- 50 de grame de branza slaba

Fierbe carnea si pastele. Da prin razatoare morcovii si pune-i la incalzit in apa impreuna cu rosiile. Dupa ce au fiert, adauga si carnea (pe care ai tocat-o dupa fierbere) usturoiul si busuiocul tocat marunt. Amesteca aceste ingrediente cu pastele fierte si gata masa!

Retete pentru bebelusi de peste 1 an

La varsta de 1 an deja treaba ta devine din ce in ce mai usoara, stomacul micutului s-a dezvoltat si poate digera chiar si mancaruri pregatite la cuptor fara probleme.

Lasagna de broccoli cu somon

- 400 de grame de somon

- un broccoli

- foi de lasagna (poti sa le cumperi gata facute, sau poti sa le prepari singura acasa din oua, apa si faina)

- branza mozzarella

- sos bechamel (din comert gata preparat sau facut in casa din lapte, unt si putina faina)

- usturoi, busuioc, putin piper alb si suc de lamaie

Fierbe broccolli-ul si portioneaza-l in bucati mici. Pune somonul intr-o tava cu putin ulei de masline, asaza peste el foile de lasagna si toarna sosul bechamel peste foi, adauga si mozzarella acum. Pune broccolli-ul deasupra si da totul la cuptor la 200 de grade pentru 25 de minute. Este un fel de mancare ce iti va placea si tie, nu numai bebelusului.

Mazare cu piept de curcan

- 100 de grame de mazare (congelata din conserva sau borcan)

- o ceapa mica

- 2 rosii

- putin marar

Toaca ceapa fin sau da-o prin razatoare si pune-o la fiert impreuna cu mazarea in apa cat sa acopere mazarea. Rosiile coapte si decojite le pasezi si le adaugi in apa. Lasa la fiert pana scade apa. Cand este gata, adauga mararul. Separat, fierbe piept de curcan, taie-l in bucati mici, pune-l langa mazare si gata, il poti pofti pe micut la masa.

Din meniul zilnic al unui bebelus nu ar trebui sa faca parte prajelile, dulciurile sau mezelurile afumate. Desertul copilului poate fi un fruct, un iaurt cu fructe sau putin compot.

Carnea grasa este si ea un aliment greu de digerat pentru copil, opteaza in general pentru carne de pasare (pui curcan) si peste. Orice reactie iesita din comun a copilului dupa introducerea unui nou aliment in dieta lui trebuie analizata si, in functie de gravitatea ei, necesita consultul unui medic, deoarece ar putea fi o reactie alergica.

Tu ce mancaruri ii pregatesti micutului tau? Care sunt preferatele lui? Impartaseste cu noi retetele tale in sectiune de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie bebelus Retete usoare

Articole recomandate

Citeste si despre