Laptele de vaca in alimentatia sugarului

/ / Modificat: 2014-01-31
Laptele de vaca in alimentatia sugarului

Laptele de vaca in alimentatia sugarilor reprezinta o dilema a majoritatii mamicilor. Acestea aud in stanga si in dreapta diverse opinii despre cat de sanatos este laptele de vacuta de la bunici si cat de mult ii ajuta sa creasca puternici si sanatosi. Pe de alta parte, exista si voci care rasuna raspicat cand spun ca laptele de vaca nu este recomandat in alimentatia bebelusilor decat de la o anumita varsta si in anumite conditii. Afla ce trebuie sa stii despre laptele de vaca in alimentatia micutilor!

De la ce varsta poti introduce laptele de vaca in alimentatia bebelusului?

Daca pana la 6 luni minim iti alaptezi bebelusul fara a mai fi nevoie de suplimente, dupa aceasta perioada incep intrebarile cu privire la introducerea diverselor tipuri de lapte in alimentatia lui.

Fie pentru ca nu mai ai suficient lapte matern pentru a-l hrani , fie pentru ca vrei sa il intarci, este timpul sa iei in considerare si alte surse de lapte. Sa fie cel de vaca o optiune?

Medicii sustin ca laptele de vaca trebuie introdus in alimentatia bebelusilor abia atunci cand implinesc 1 an.

Care sunt motivele pentru care nu trebuie dat lapte de vaca bebelusilor mai mici de 1 an?

Exista mai multe argumente in favoarea intarzierii introducerii laptelui de vaca in alimentatia bebelusului.

  • Sistemul digestiv al copilului trebuie sa fie suficient dezvoltat pentru a putea digera proteinele din acest tip de lapte. Acest lucru se intampla incepand cu prima aniversare a lui.

  • Laptele de vaca contine foarte mult sodiu, potasiu si clorura de calciu care pot afecta rinichii copilului.

  • Laptele de vaca nu contine toate vitaminele si mineralele (in special vitamina E, zinc si fier) necesare pentru a se dezvolta corect in primul an de viata. A-i administra acest tip de lapte la varsta neadecvata poate provoca deficiente de fier si chiar hemoragii intestinale grave.

  • Continutul excesiv de proteine, sodiu si potasiu poate suprasolicita activitatea hepatica.

  • Administrarea acestui tip de lapte inainte de implinirea primului an de viata poate creste riscul unei reactii alergice.

Laptele de vaca, un aliat al organismului sanatos al copiilor de peste 1 an

Chiar daca prezinta anumite riscuri, acestea apar doar daca sistemul digestiv al copilului nu este suficient dezvoltat, adica inainte de 1 an. Dupa aceasta varsta, copilul este perfect apt sa se bucure de beneficiile pe care le poate aduce in dezvoltarea sa laptele de vaca.

  • o sursa importanta de calciu, fosfor si vitamina A;

  • ajuta la intarirea musculaturii, a oaselor si danturii;

  • regleaza capacitatea organismului de a coagula sangele;

  • fiindu-i adaugata si vitamina D in cele mai multe cazuri, acesta ajuta la absorbtia corecta a calciului in organism.;

  • furnizeaza proteinele necesare dezvoltarii armonioase;

  • este o sursa importanta de carbohidrati care procura copilului energia necesara pentru o zi activa de joaca;

  • scade riscul de hipertensiune arteriala, atac de cord, cancer de colon si de osteoporoza pentru perioada de maturitate.

Totusi, laptele de vaca nu asigura totalul de elemente nutritive si minerale necesare dezvoltarii copilului. De la varsta de un an copiii au deja o alimentatie diversificata si combinata astfel incat sa asigure copilului doza de nutrienti esentiali pentru o zi.

Nu se recomanda exagerarea portiilor de lapte de vaca in alimentatia copiilor intre 1-3 ani. Este indicat ca suplimentele de lapte praf sa fie combinate cu portiile de lapte de vaca pentru o nutritie echilibrata si pentru a se acoperi carentele pe care laptele de vaca le are in raport cu formulele artificiale de lapte create pentru a satisface nevoile unor astfel de copii.

De asemenea, limitarea portiilor de lapte ajuta la evitarea alimentarii in exces copilului cu proteine, lipide sau carbohidrati care pot conduce la dezechilibre alimentare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte vaca alimentatie Lapte de vaca sugar Alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre