Ce ceaiuri ii dam bebelusului si de la ce varsta?

/ / Modificat: 2017-09-07
Ce ceaiuri ii dam bebelusului si de la ce varsta?

Articol revizuit de nutritionist dietetician Roxana Maria Hadmas.

Chiar daca ceaiurile sunt in general sanatoase, ele trebuie administrate bebelusilor doar cu scop terapeutic si nu in orice conditii. Unele tipuri reprezinta un real pericol pentru sanatatea celui mic!

Afla cand si ce fel de ceaiuri sunt potrivite pentru sugari!

Pana la 6 luni, bebelusul nu are nevoie decat de lapte

Pana la varsta de 6 luni, administrarea unui surplus de lichide nu este necesara, ba chiar trebuie evitata, spun specialistii. Laptele matern si chiar si laptele formula contin suficienta apa si nutrientii esentiali de care are nevoie copilul tau pentru a creste sanatos.

In situatii exceptionale, ca atunci cand copilul sufera de constipatie sau are colici, este posibil ca administrarea de ceaiuri sau alte lichide, chiar si in cantitati mici, sa fie necesara. Insa doar medicul te poate sfatui in acest sens.

Ceaiurile pentru colici la bebelusi

Este foarte tentant sa apelezi la ceaiuri atunci cand bebelusul tau de numai cateva saptamani experimenteaza colicile. Totusi, nu exista dovezi certe care sa ateste ca ceaiurile din plante ar avea un efect benefic asupra colicilor. In plus, majoritatea ceaiurilor pentru colici disponibile pe piata sunt bogate in zahar - total daunator bebelusilor atat de mici.

Majoritatea parintilor apeleaza la ceaiul de anason pentru a calma crampele abdominale ale celui mic. In multe dintre produsele de acest tip de pe piata din strainatate a fost descoperit un tip de anason japonez extrem de toxic pentru bebelusi. De aceea, in SUA a fost interzis ceaiul pentru colici care se baza pe aceasta planta.

Ceaiuri sigure pentru bebelusi

Plantele recomandate pentru ceaiuri la copii sunt:

 - musetel;
 - marar;
 - chimen;
 - chimen dulce
 - menta.

Incearca sa ii faci celui mic ceai direct din plante si sa eviti folosirea pliculetelor de pe piata. Multe dintre acestea contin zahar pentru a face ceaiul mai placut la gust, acest lucru avand efecte secundare asupra copilului.

      Ceaiurile pentru bebelusi si riscurile pentru sanatate

      Impiedica absorbtia fierului in organism

      Se considera ca ceaiul impiedica absorbtia fierului in organism. Acest lucru se datoreaza polifenolilor din ceai care se intersecteaza cu fierul in intestinele bebelusilor transformandu-se intr-o bariera pentru fier.

      Fierul este esential pentru buna dezvoltare a bebelusilor. Corpul il foloseste pentru a crea hemoglobina, care conduce oxigenul catre celulele din organism, formand globule rosii. O deficienta de fier in organism echivaleaza cu anemia la bebelusi, dar si cu modificari cerebrale care s-ar putea manifesta prin probleme si deficiente de invatare.

      Favorizeaza caderea prematura a dintilor

      Unele ceaiuri pentru bebelusi au zaharuri ascunse folosite pentru a imbunatati gustul ierburilor din care e facut. Acest lucru are efecte secundare dupa aparitia primilor dintisori, favorizand in timp deteriorarea si caderea lor prematura la varsta copilariei.

      Favorizeaza malnutritia

      Continutul de zahar din ceai are rolul de a crea o falsa senzatie de satietate. In acest fel, burtica bebelusului va transmite semnale creierului ca este plina (in mod aparent), iar bebelusul ar putea refuza hranirea cu lapte, conducand la malnutritie (intarzieri in crestere si dezvoltare).

      Cand este ceaiul sigur pentru sanatatea bebelusilor?

      Intreaba medicul ce tipuri de ceaiuri sa folosesti pentru bebelus si nu te aventura in a introduce in alimentatia lui ceaiuri dupa propria judecata. Exista plante care sunt periculoase pentru bebelus, dar si unele care sunt inofensive si nu afecteaza sanatatea bebelusilor.

      "Ceaiul se recomanda strict in scop curativ, pentru a ajuta la tratarea anumitor probleme de sanatate clar diagnosticate, cand situatia o impune, si nu in scop preventiv", subliniaza nutritionistul Roxana Hadmas.

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Articole recomandate

      Citeste si despre