Alergiile alimentare ale bebelusilor. Simptome si tratament

/ / Modificat: 2017-06-12
Alergiile alimentare ale bebelusilor. Simptome si tratament

Alergiile la alimente sunt reprezentate de reactiile sistemului imunitar care percepe in mod gresit un aliment ca fiind o amenintare si elibereaza anticorpi pentru a lupta cu amenintarea, inexistenta de altfel. Alergiile sunt foarte dese, cifrele Organizatiei Mondiale a Sanatatii aratand ca 1 din 4 indivizi sufera de o alergie, iar numarul este intr-o continua crestere estimandu-se ca pana in 2020 1 din 2 persoane va avea o alergie.

La bebelusi pot aparea reactii alergice la alimente odata cu inceperea diversificarii. Atunci cand micutul mananca un produs la care este alergic, corpul il va vedea ca pe un intrus si va incerca sa lupte impotriva lui eliberand o substanta numita histamina pentru a-l contracara. Din cauza acestei substante apar simptomele alergiei, care pot fi minore, aproape insesizabile, sau pot fi extrem de grave.

Cum recunosti o alergie

Odata ce micutul a mancat un aliment la care este alergic, in scurt timp vei observa ca apar tulburari respiratorii, iritatii la nivelul pielii - pete, urticarie -, umflarea buzelor, a fetei sau a limbii, precum si mancarimi. Pot aparea si varsaturi, diaree sau constipatie, dar si sangerari rectale. In cazuri de alergii severe micutii pot intra in soc anafilactic, care apare la cateva minute dupa ce alimentul la care este alergic a fost ingerat.

Nu numai socul anafilactic este grav si ii poate pune in pericol viata micutului. Daca apar umflaturi severe ale buzelor si dificultati in respiratie, sau micutul vomita imediat dupa ce a mancat, ar trebui sa suni la un numar de urgenta.

E posibil ca bebelusul sa fie alergic la orice, insa 90% dintre cei care au alergii alimentare au reactii la urmatoarele alimente: oua, lapte, alune, grau, soia, nuci, peste, fructe de mare.

Se poate intampla de asemenea si ca bebelusii sa aiba o reactie alergica la un aliment pe care l-au consumat in trecut si cu care nu au avut probleme. Spre exemplu, daca un bebelus care a mostenit de la unul dintre parinti o alergie la oua, s-ar putea sa nu aiba o reactie primele dati cand mananca oua, insa la un moment dat simptomele isi vor face aparitia. In acelasi timp, alergiile nu au mereu aceleasi simptome, daca la primul contact cu un aliment bebelusul a avut o reactie alergica minora, asta nu garanteaza ca a doua oara cand va manca acelasi aliment nu va avea o reactie severa.

Tratamentul alergiilor alimentare

Oricat de minore ar fi simptomele, ideal este sa mergi cu micutul la pediatru. Dupa o analizare a starii micutului, acesta s-ar putea sa te indrepte catre un medic alergolog care sa identifice cu exactitate alergenul si care sa-ti explice si daca este vorba cu adevarat despre o alergie sau despre o intoleranta la un anumit aliment.

In functie de severitatea alergiei, medicul va face un plan de tratament si s-ar putea chiar sa-ti recomande sa porti mereu la tine un auto-injector cu adrenalina (epipen), un dispozitiv usor de folosit si recomandat in cazul in care micutul intra in soc anafilactic.

Este foarte important ca oricine care petrece timp cu bebelusul tau sa stie despre alergiile micutului. Bonele, rudele si persoanele de la cresa sau gradinita ar trebui sa stie despre ele pentru a nu il expune pe micut la alimentul respectiv si pentru a avea reactia potrivita in cazul in care apar simptomele alergiei.

Bineinteles, dupa ce bebelusul a avut o reactie alergica la un aliment, el trebuie eliminat in totalitate din dieta micutului. Daca este vorba despre oua, grau sau lapte, e necesar sa citesti toate etichetele produselor pe care le cumperi pentru ca multe dintre ele contin aceste ingrediente. De asemenea, daca micutul tau are o alergie alimentara e recomandat ca in cazul in care mergeti la un restaurant sa intrebi ce ingrediente are mancarea pe care vrei sa o comanzi pentru copil. Si in cazul in care mergeti la masa la prieteni e important sa intrebi ce ingrediente are mancarea.

Daca il alaptezi pe micut si ai mancat un aliment la care el este alergic s-ar putea ca si laptele tau sa-i provoace o reactie alergica asa ca atata timp cat alaptezi un copil cu alergie alimentara trebuie sa stai departe de alimentele care ii provoaca alergia.

Alergiile sunt in general mostenite de la parinti, iar daca atat mama cat si tatal micutului au alergii, sansele ca el sa fie alergic sunt de 75%. Nu se va mosteni alergia in sine, ci tendinta de a dezvolta alergii.

Specialistii sunt de parere ca alergiile pot fi prevenite prin prelungirea perioadei de alaptare a copilului. In cazul in care in familia voastra exista un istoric medical in acest sens, ar trebui sa prelungesti pe cat posibil alaptarea.

O alta solutie recomandata de medici este introducerea noilor alimente in dieta in mod gradual. Da-i bebelusului sa manance cate un singur aliment nou odata si asteapta cateva zile inainte sa introduci inca unul. In acest fel iti va fi mai usor sa-ti dai seama exact la ce aliment are alergie micutul.

Majoritatea alergiilor bebelusilor dispar odata cu anii. Ca si procentaj, alergiile care dureaza intreaga viata sunt in general cele la alune, nuci, peste si fructe de mare, insa cele la grau, oua sau lapte trec in jurul varstei de 8 ani.

Diferenta dintre alergie si intoleranta

Intoleranta, desi poate avea uneori simptome asemanatoare cu alergia, este de natura digestiva si reprezinta o deficienta enzimara din organism. Asadar, spre deosebire de alergie, care este o afectiune a sistemului imunitar, intoleranta la un anumit aliment reprezinta incapacitatea organismului de a digera anumite alimente.

Alergiile pot cauza reactii mult mai severe, in vreme ce intoleranta la un anumit aliment nu provoaca stari grave. Fiind o conditie medicala ce tine de sistemul digestiv, reactiile sunt tot din aceasta arie - dureri abdominale, flatulenta, diaree sau balonare.

Cea mai comuna este intoleranta la lactoza, caz in care organismul are o deficienta de lactaza si nu poate digera zaharul din lapte. Sunt destul de rare cazurile in care bebelusii sunt intoleranti la lactoza, si in multe dintre ele este vorba despre o intoleranta episodica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii alimentare bebelusi Alergie bebelus Intoleranta alimentara

Articole recomandate

Citeste si despre