Toxinele din laptele matern

/ / Modificat: 2012-01-10
Toxinele din laptele matern





 

Toxinele exista si in laptele matern, deoarece pe parcursul vietii suntem expusi la tot felul de factori externi care pot dauna. Laptele matern contine si el toxinele la care a fost expusa mamica, inclusiv poluanti si dioxine, care sunt  cunoscute pentru efectul lor negativ asupra glandei endocrine.

Cercetatorii au incercat sa afle cate dintre aceste toxine sunt absorbite de corpul uman, ingrijorati fiind de numarul in crestere al cazurilor de cancer si de oligospermie.

Cei mai multi Poluanti Organici Persistenti (POP) sunt solubili in grasime, asadar se stocheaza in tesutul adipos uman. Grasimea din corpul uman se poate analiza cel mai usor prin studierea grasimilor din laptele matern.



Problema nu vine de la laptele in sine, ci de la factorii poluanti la care suntem expusi.

 Care sunt si ce efecte au toxinele din laptele de mama

Cercetatorii au depistat in laptele matern toxine ca:

• Bifenili policlorurati (PCB). Acestia sunt continuti in obiectele fabricate si, desi utlizarea lor a fost redusa, inca se mai gasesc in vechile echipamente electronice.

• PVC. Se gaseste in jucarii, ambalaje alimentare, produse medicale etc. Problema apare abia atunci cand, ajuse reziduuri, sunt arse si elimina dioxine – compusi chimici toxici si persistenti. Atunci cand dioxinele sunt eliberate in atmosfera, se ataseaza de particule de apa ori praf, ajungand astfel pe sol si intrand in lantul trofic.

PCB-urile si dioxinele afecteaza sistemele nervos, endocrin si reproductiv ale animalelor si pot fi cancerigene. Aceste substante se gasesc in mai multe surse alimentare, in special in mancarurile grase, ca de exemplu carnea si laptele (inclusiv cel matern).

Unele tari, printre care Suedia, Danemarca si Germania nu mai folosesc PVC-ul.

 Ramane totusi laptele matern cea mai potrivita alegere?

Bebelusii sunt expusi la toxinele din corpul mamei, prin intermediul palcentei, inca de cand acestia se afla in uter. Cercetatorii au descoperit ca expunerea prenatala a copilului la toxine are un mic efect negativ in dezvoltarea neurologica si cognitiva chiar si pana la varsta de 7 ani.

Alaptarea poate neutraliza insa orice efecte negative in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului, in ciuda nivelului de PCB-uri din laptele matern. Acest fapt se intampla deoarece laptele de mama contine antioxidanti care compenseaza pentru factorii toxici externi.

Laptele matern este alimentul ideal, deoarece intareste sistemul imunitar al bebelusului prin aportul de anticorpi. Asadar, cele mai nocive efecte ale toxinelor provin din expunerea in sarcina, ci nu din alaptare.

 Ce pot face pentru a reduce toxinele din laptele matern

Desi nu poti impiedica toxinele sa ajunga in laptele de mama, exista un minim de masuri pe care le poti lua pentru reducerea nivelului acestora:

• Limiteaza expunerea la vopseluri, adezive, oje, gaze de esapament si altele. Nu uita ca unele vopseluri mai vechi contin plumb!

• Evita sa iti duci hainele la curatatorie cat timp esti gravida ori alaptezi.

• Consuma mai multe legume, mai putina carne si evita pestele cu un continut crescut de mercur, cum ar fi pestele-spada, rechinul, tonul.

• Mananca organic, daca ai posibilitatea, in special carne. Avand in vedere ca acest aspect implica un cost crescut, consuma fucte normale dupa ce le-ai spalat foarte bine si le-ai curatat coaja.

• Evita mancarurile gatite in grasimi animale si alege produse proaspete in defavoarea celor procesate (orice aliment modificat din forma sa originala sau cu o lunga lista de ingrediente este un aliment procesat. Cu cat este mai mult procesat, cu atat produsul isi pierde o cantitate semnificativa din valoarea nutritiva si castiga aditivi nesanatosi).

• Curata excesul de grasime si pielea de pe carnea de pasare.

• Evita suplimentele cu ulei de ficat de peste, deoarece ficatul este un fel de sita a organismului, unde se aduna toxinele. Cele care contin ulei din carnea de peste sunt in regula.

 Trebuie sa ma ingrijorez?

Cu totii suntem expusi la toxine si reziduuri din mediul inconjurator. Insa nu este cazul sa te alarmezi, ci doar sa iei un minim de masuri de precautie, atat pentru o sarcina mai putin toxica, cat si pentru un lapte matern cu un continut mai scazut de toxine.

Nu este necesar nici sa mergi in particular la un laborator pentru a-ti examina laptele matern, decat in cazul in care ai fost implicata intr-un accident chimic sau ceva asemanator.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Laptele matern

Articole recomandate

Citeste si despre