Sfaturi pentru alaptatul in calatorie

/ / Modificat: 2014-04-30
Sfaturi pentru alaptatul in calatorie

Alaptarea copilului in calatorii se poate dovedi dificila si uneori periculoasa, daca nu ai la tine accesoriile necesare pentru a facilita hranirea copilului, creme cu lanolina pentru a calma durerile si ranile de la sani ori daca nu cunosti legislatia tarii cu privire la alaptatul in public. Alaptarea exclusiva a copilului scade semnificativ riscul de mortalitate a copilului, ii intareste sistemul imunitar si ii ofera nutrienti unici, pe care niciun lapte praf nu ii poate furniza.

Este important sa nu renunti la alaptat in calatorii, ci doar sa-ti creezi conditii propice pentru a face acest proces mai usor si comod!

Ia laptele la pachet

Daca drumul pe care-l ai de parcurs nu este foarte lung, ci insumeaza doar cateva ore, poti pleca cu laptele matern "la pachet". Mulge-ti sanii inainte de plecare cu ajutorul pompei de san. Colecteaza laptele in pungi speciale sau in biberoane.

Pune-le in sacosi termorezistente, care te ajuta sa pastrezi temperatura optima a laptelui. Aceste rezerve iti vor fi suficiente pentru singura masa a copilului din timpul calatoriei.  

Ia cu tine o trusa minima de alaptare

  In cazul in care calatoria este foarte lunga, s-ar putea sa fii nevoita sa-ti hranesti bebelusul la san de mai multe ori atunci cand esti pe drum. In acest caz, bagajul de calatorie ar trebui sa contina cateva accesorii care fac alaptarea mai usoara:

  • o paturica sau pernuta pentru alaptat;
  • un prosopel curat (pentru a-l aseza pe umar atunci cand ajuti copilul sa eructeze);
  • aparatoare pentru sani (daca folosesti de obicei);
  • pompa pentru sani (in cazul in care ti se infunda canalele galactofere sau copilului nu ii este foame si sanii sunt plini);
  • o crema sau unguent cu lanolina (pentru a ameliora durerile provocate de ranile de la san, in cazul in care nu folosesti aparatoare).

Pune-ti sutienul pentru alaptare inainte de calatorie

Daca vrei sa alaptezi mai usor sugarul in calatorie, pune-ti sutienul de alaptat direct pe tine, inainte de a pleca de acasa si ia-ti inca unul in bagaj, de schimb. In caz contrar, va fi nevoie sa scoti sanul din sutienul normal pentru a hrani bebelusul, ceea ce poate deveni incomod atat pentru tine, cat si pentru el.

Imbraca o bluza sau un pulover cu nasturi sau fermoar

 Daca vrei sa nu pierzi timp dezbracandu-te de trei randuri de haine pentru a-ti hrani copilul la san, imbraca-te comod si practic. Poarta bluze sau pulovere cu nasturi ori fermoar, astfel incat accesul la sani sa fie mai usor si alaptarea sa se desfasoare fara probleme.  

Opreste masina atunci cand alaptezi copilul

 In cazul in care mergi cu trenul sau autocarul, nu ai posibilitatea de a opri mijloacele de transport de fiecare data cand vrei ori iti alaptezi copilul. Insa daca pleci in calatorie cu masina, roaga-ti patenerul sau soferul sa traga pe dreapta in timpul mesei copilului.

Chiar daca pare mai practic sa il alaptezi pe bancheta din spate, in timp ce masina merge, este mai indicat ca bebe sa manance in tihna, fara zdruncinari sau franari bruste, care i-ar putea afecta digestia.  

Asigura-te ca ai dreptul sa alaptezi in public in tarile prin care treci

 Alaptarea in public a fost dintotdeauna un subiect controversat, iar tarile din lumea intreaga se impart in 3 categorii mari cand vine vorba de libertatea desfasurarii acestui act natural de hranire a bebelusului:

  • tari care permit prin lege alaptatul in public;
  • tari care interzic prin lege acest obicei;
  • tari care nu au nicio lege cu privire la acest aspect, dar care fie incurajeaza acest act, fie il dezaproba tacit ori il stigmatizeaza, dar fara repercusiuni legislative asupra mamelor care fac acest lucru.

Desi cele mai multe tari aproba si incurajeaza alaptarea bebelusilor in public, exista si zone in care poti fi arestata daca esti prinsa facand acest lucru (Egipt, unele state din America - in Chicago, o femeie a fost arestata -, zone conservatoare asiatice etc.).

Este indicat sa verifici de fiecare data ca esti in siguranta atunci cand alaptezi bebelusul in spatii publice, verificand pe internet legislatia tarii cu privire la acest aspect ori intreband organele oficiale locale sau cetatenii.  

Tu la ce alte trucuri apelezi atunci cand esti nevoita sa alaptezi bebelusul in calatorie, astfel incat sa-ti fie mai usor? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare public Accesorii alaptare calatorie

Articole recomandate

Citeste si despre