Secretia lactata

/ / Modificat: 2012-01-10
Secretia lactata
Intrebare:

- Am 4 luni de cand am terminat cu alapatul si inca mai iese putin lapte. Am luat in cate 2 reprize a cate 10 zile brocriptina si tot nu s-a oprit. Ce altceva as putea sa iau ca sa se opreasca deoarece trebuie sa ma operez la un san iar medicul mi-a spus sa revin abia la o luna dupa ce nu mai am deloc lapte? Va multumesc!

Raspuns:


 Secretia lactata declansata de hormoni

Secretia lactata este declansata si întretinuta de anumiti hormoni care includ in sistemele de reglare si reglarea nervoasa (raspunzatoare de secretia de ocitocina declansata la atingerea mamelonului sau supt, la auzul plansetului copilului, la diversi stimuli psihici). Atat timp cat acesti stimuli persista, ei vor intretine secretia lactata. Ocitocina este un hormon produs de lobul posterior al hipofizei, având rol în declanșarea contracțiilor uterine și stimularea lactației.

O dozare a prolactinei, poate fi de ajutor in identificarea unei posibile cauze de prelungire a secretiei lactate. La indicatia medicului ginecolog, sunt anumite tipuri de anticonceptionale (cu continut redus de progesteron) care ar putea echilibra valorile hormonilor sexuali in sangele dumneavoastra, si care ar avea ca efect si disparitia secretiei lactate.

Nu imi precizati nimic despre motivul interventiei la san, ceea ce ar fi important pentru ca exista afectiuni care se manifesta cu scurgeri mamelonare (galactoree), scurgeri care pot sa se asemene cu secretia lactata (deosebirea se poate face prin examen anatomopatologic al secretiei respective); de asemenea, sunt afectiuni în care este contraindicata medicatia hormonala.

În absenta unor date semnificative privind starea dumneavoastra de sanatate, nu va pot recomanda o conduita terapeutica concisa. Sunt necesare un consult clinic si o serie de investigatii suplimentare pentru un diagnostic complet.


Multa sanatate,

dr. Ciprian Pop-Began

Sectia obstetrica ginecologie din cadrul
Spitalulului Clinic de Obstetrica-Ginecologie
Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre