Ragadele in alaptare

/ / Modificat: 2013-02-14
Ragadele in alaptare

Aparitia ragadelor poate constitui o problema serioasa pentru mamicile care doresc sa-si alapteze bebelusul. In primele zile dupa nastere, alaptarea poate fi foarte dificila, sanii trebuie obisnuiti cu gurita bebelusului si, de cele mai multe ori, apar neplacutele ragade.

Ce sunt ragadele?

Ragadele mamare sunt fisuri dureroase aparute in zona mamelonara, cu precadere atunci cand mamica este la primul bebelus.

Cauze ale aparitiei ragadelor

Daca pui bebelusul incorect la san, el nu va apuca suficient de bine areola si iti va produce rani la sfarcuri. La fel se va intampla si daca ai invatat bebelusul cu tetina; el va suge incorect si insuficient la san, pentru ca suptul la san necesita mai mult efort din partea bebelusului.

Capul bebelusului trebuie tinut pe bratul cu care-i sustii si funduletul si picioarele. Cu cealalta mana trebuie sustinuta baza sanului. Nasul bebelusului va atinge usor sanul; ai grija insa ca bebelusul sa respire corespunzator. Atat tu, cat si copilul, trebuie sa stati comod. Exista fotolii sau pernute special concepute pentru usurarea alaptatului.

Sanii angorjati sunt o alta cauza a ragadelor cu care se confrunta mamicile atunci cand incep sa alapteze. Pana cand copilul incepe sa suga bine la ambii sani, acestia sunt mari, umflati, durerosi, plini de lapte. Poate aparea temperatura si durere in zona axilara. Dar indata ce mama invata tehnica alaptatului si bebelusul prinde bine sanul, nu se vor mai forma rani la sfarcuri. Sanii se inmoaie, sunt mai usor de apucat si fluxul de lapte se regleaza in functie de necesitatile bebelusului.

Mamicile care folosesc pompele de muls trebuie sa se asigure ca folosesc o pompa de calitate si ca respecta instructiunile de folosire; altfel, isi pot forma ele insele ragade la sani. Atentie mare si la scoaterea sfarcului din gurita copilului atunci cand acesta a terminat de mancat. Si aceasta poate fi o cauza a formarii ragadelor.

Daca ai mameloane ombilicate si iti este teama ca nu vei putea alapta, iti poti procura din farmacii formatoare pentru mameloane care pregatesc sanul pentru alaptare si previn formarea ragadelor. Formatoarele de san sunt fabricate dintr-o membrana moale din silicon si se adapteaza perfect conturului sanilor.

Daca deja alaptezi si ai ragade foarte dureroase, poti folosi aparatori pentru san din silicon atunci cand alaptezi. Asemanatoare cu formatoarele, aparatorile de sfarcuri protejeaza eficient mamelonul de fisurile si ranile aparute in alaptare.

Cum scapam de ragade?

Daca observi aparitia ragadelor pe sani, nu folosi alcool sau creme neadecvate zonei sensibile a sfarcurilor. Un mod de a-ti proteja sanii este ungerea mamelonului cu lapte, dupa supt.

Poti scapa de ragade si prin expunerea sanilor cat mai mult la aer. Baile de aer vor calma durerile si vor lasa ranile sa se inchida.

Evita sutienele sintetice, care intretin umezeala si irita pielea si schimba cat mai des tampoanele pentru sani (daca folosesti).

Nu-ti spala sanii cu aceleasi sapunuri si geluri de dus pe care le foloseai inainte de sarcina si nu te sterge pe sani decat usor, prin tamponare, cu un prosop moale.

Pentru a-ti alapta corect bebelusul, este nevoie de rabdare si pricepere. Tehnica alaptatului ti-o vei perfectiona in timp. La inceput, chiar daca suptul e instinctiv pentru copil, de regula mama si copilul au nevoie de cateva zile pentru acomodarea cu noua situatie.

Pentru a stimula secretia lactata, pune copilul la ambii sani. Ca sa alaptezi cu succes, trebuie sa fii calma, linistita, sa te odihnesti, sa te hidratezi si sa te hranesti corespunzator.

Foarte eficient este unguentul Bepanthen, folosit si pentru prevenirea eritemului fesier la bebelusi. Ingredientele active din Bepanthen sunt dexpantenolul, care stimuleaza regenerarea celulelor mameloanelor si cicatrizarea ranilor, si lanolina, care creeaza protectie impotriva factorilor externi, fiind singurul ingredient acceptat de FDA (Food and Drug Administration – Asociatia Americana pentru Alimente si Medicamente) pentru ingrijirea sanului in perioadele de alaptare.

Bepanthen protejeaza impotriva ragadelor mamare si sustine regenerarea pielii, permitand in acelasi timp alaptarea naturala. Eficienta Bepanthen Unguent in ingrijirea sanilor in perioada alaptarii a fost dovedita prin studii clinice. Contine doar substante testate clinic, fara conservanti, parfum si coloranti.

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Alaptare Afectiuni sani alaptare Ingrijire sani alaptare Probleme sani alaptare

      Articole recomandate

      Citeste si despre