Raceala si gripa mamei in alaptare, periculoase pentru sugar?

/ / Modificat: 2017-02-20
Raceala si gripa mamei in alaptare, periculoase pentru sugar?

Starea mamei care alapteaza este esentiala in dezvoltarea optima a bebelusului. Laptele matern are un rol de protectie a bebelusului de diverse infectii. De aceea este bine sa te feresti de diverse boli sau infectii pe perioada alaptatului. Totusi, daca de exemplu racesti sau esti gripata nu trebuie sa incetezi alaptatul, dar trebuie sa ai grija cum tratezi afectiunea. Multe dintre medicamente sunt interzise in alaptare!

Nu trebuie sa intrerupi alaptatul daca esti gripata sau racita!

Daca esti expusa contagierii unor infectii virale ca raceala sau gripa organismul tau produce extrem de rapid anticorpi care protejeaza bebelusul de contractarea bolii, facand alaptatul sigur pentru el.

Pana la momentul in care incepi sa manifesti simptomele bolii (febra, tuse, dureri de gat etc.), copilul deja a fost expus acestor afectiuni, deci este inutil sa stopezi alaptatul in acest moment.

Mai mult chiar, continuarea alaptatului chiar si cu simptome manifeste ale racelii sau gripei poate ajuta la prevenirea manifestarii bolii la bebelus. Chiar daca micutul tau se imbolnaveste, el va manifesta o forma foarte usoara de raceala datorita anticorpilor pe care-i primeste de la mama prin lapte.

Medicamentele pentru raceala si gripa sunt permise in perioada alaptarii?

Medicamentele in alaptare au aproape aceleasi reguli de utilizare ca acelea care sunt folosite in sarcina. Acestea trebuie administrate numai la recomandarea efectiva a medicului care se ocupa de tine si trebuie sa respecte cateva reguli esentiale:

se administreaza intre doua reprize de alaptat;

se prescrie doza cu continut minim de medicament;

se prescriu antihistaminice non-sedative bazate pe loratadina, cetirizina sau fexofenadina;

se recomanda decongestionante nazala – majoritatea acestora nu interfereaza cu lactatia, insa este bine sa ceri sfatul medicului cu privire la cea mai buna optiune pentru tine;

pot fi folositi steroizi topici intranazali pentru decongestionare;

nu se folosesc expectorante care contin iodina;

nu se administreaza sub nicio forma aspirina, ci mai degraba se apeleaza la medicamente cu continut de acetaminofen si ibuprofen, care sunt aprobate de organele competente.

Remedii naturale de tratare a racelii si gripei

Desi in unele cazuri acute se recomanda medicatia, tot remediile naturale de tratare a racelilor si gripei raman cea mai sigura metoda de ameliorare a racelii si gripei in alaptat:

bea foarte multe lichide fierbinti, in special ceaiuri si supe care te ajuta sa te hidratezi si sa lupti cu febra in special;

odihneste-te cat poti de mult, pentru ca ai nevoie sa iti refaci stocul de energie consumat in timpul bolii;

baile cu aburi te ajuta sa iti decongestionezi in mod natural caile respiratorii; si un umidificator de camera ajuta in acest sens;

fa gargara cu sare pentru durerile in gat;

foloseste solutie salina pentru decongestionarea cailor nazale;

consuma fructe si legume proaspete pentru aportul de vitamina C si de alte vitamine si nutrientii esentiali; acestea ajuta la refacerea mai rapida organismului chinuit de simptomele bolii.

Cum sa reduci riscul imbolnavirii bebelusului?

Chiar daca bebelusul nu a preluat afectiunea din alaptare, este posibil ca simptomatologia ta sa fie o sursa de contaminare a bebelusului a virusii racelii si gripei. Ce trebuie sa faci?

sa nu stranuti niciodata spre bebelusul tau;

sa te speli frecvent pe maini (mai ales dupa ce stranuti);

sa nu pui servetelele sau batistele folosite de tine in preajama micutului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare san

Articole recomandate

Citeste si despre