Philips Avent sustine alaptarea in randul mamicilor active (I)

/ / Modificat: 2015-08-10
Philips Avent sustine alaptarea in randul mamicilor active (I)

Sa devii mama este un lucru minunat, dar provocator in acelasi timp, de aceea sfaturile practice, mai ales cu privire la alaptare, sunt importante in primele saptamani din viata bebelusului, cand laptele matern este cel mai bun start pe care i-l poti da.

Majoritatea proaspetelor mamici considera alaptarea o actiune naturala chiar din prima ora de dupa nastere, dar unele dintre ele intampina dificultati in a alapta. Nu trebuie sa iti faci insa, prea multe griji, bebelusii se nasc cu un numar de reflexe sau actiuni involuntare, care ii ajuta sa gaseasca sanul si sa inceapa sa se hraneasca. In mod ideal, nou-nascutii ar trebui sa se hraneasca la inceput cu o frecventa de 8-10 ori pe zi, dar pot fi somnorosi si vor avea nevoie de incurajare. 

Specialist_Dr_Diana_VasilescuDr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant in lactatie sfatuieste tinerele mamici sa uite de ceas si sa nu insiste asupra unui program, intrucat cea mai sanatoasa modalitate de alaptare este la cerere si copilul isi stabileste singur frecventa supturilor: "Puneti bebelusul la san la primele semne de foame, inainte ca el sa fie flamand, dar tineti cont si de faptul ca nu fiecare plans este de foame. Alaptarea va decurge mult mai bine cand nu incerci sa te tii de un anume program. Daca amani momentul alaptarii, marind astfel intervalul dintre mese la un anumit numar de ore, este mai mult ca sigur ca vei avea un copil nemultumit, un disconfort considerabil din cauza sanilor incomod de plini, stirbind astfel mult din farmecul alaptarii, riscand ca aceasta sa devina o simpla modalitate de hranire. Cand nu ai grija unui program, alaptarea poate fi destul de flexibila si adaptabila. Poti, intr-adevar, incerca sa maresti intervalul dintre supturi in situatii in care ti se impune un anume program si se va intampla destul de rar ca bebelusul sa refuze sanul. Prin urmare, este dificil si de multe ori aproape imposibil sa impui bebelusului un program de alaptare, mai ales ca acesta nu suge doar pentru a se hrani, ci si de sete, pentru alinarea durerilor dentare, colicilor si, mai ales de placere."

De asemenea, in ceea ce priveste durata unei alaptari, "aceasta poate varia foarte mult,  de la un copil la altul, dar chiar si la acelasi bebelus, de la 5 pana la 30 minute,  uneori poate si mai mult. Important este sa oferim un san pana la golirea completa a acestuia si ulterior, daca bebelusul nu este satul, oferim si celalalt san. Mama nu trebuie sa intrerupa alaptarea, copilul se va desprinde singur de la san. Nu durata unui supt este cel mai important aspect legat de masa unui bebelus, ci faptul ca acesta suge suficient si eficient la san, la final fiind satul si prin urmare satisfacut si linistit."

  alaptare_4

Oana Popa, specialist in managementul timpului relateaza din experienta personala efectul introducerii pompei de san Philips Avent in procesul de alaptare: "Cea mica nu putea sa suga. Plangea de foame cat era ziua de lunga. Si noaptea la fel. In clipa cand o puneam la san, dupa doua guri de lapte adormea. O ciupeam de obraji, faceam eforturi disperate sa o trezesc, insa dormea dusa cand era la san. Imediat ce o asezam in patut insa, se trezea si incepea sa planga. Ii era foame. Nu mai trecusem niciodata pana atunci prin atat de multa oboseala, durere si frica, de aceea m-am hotarat sa ascult sfatul celorlalte mamici si sa apelez la o pompa de san. Ca si prietenele mele care alapteaza in prezent si folosesc pompele de la Philips Avent, am fost foarte multumita pentru ca m-a ajutat la stimularea lactatiei (produceam mai mult lapte pentru ca sanul era golit mai des). In plus, cu ajutorul unei pompe de san, si tatii se pot implica in hranirea bebelusului cand mama este foarte obosita sau departe de copil, cu proviziile acumulate in recipientele de stocare."

Multor mamici le este de ajutor pompa pentru san la inceputul procesului de alaptare, cand canalele nu sunt foarte bine desfundate si bebelusul nu are suficienta putere pentru a suge foarte bine. In plus, este de mare ajutor mamicilor care nu vor sa alapteze in public sau care se intorc la job si vor sa continue hranirea bebelusului cu lapte matern pana cand acesta implineste 2 ani.

pompa_de_san_philips_avent

Dr. Diana Vasilescu: "Cele mai multe mame achizitioneaza o pompa de san aflandu-se in neplacuta  situatie in care copilul nu se ataseaza la san din varii motive medicale (prematuritate, refuzul sanului, diverse patologii), pentru a pastra productia de lapte a mamei cand aceasta se afla sub un tratament incompatibil cu alaptarea, in cazul unei relactari sau in cazul cand se doreste inducerea lactatiei la mamele adoptive. Dupa extragerea laptelui din sani, acesta este oferit copilului cu diverse mijloace de hranire (lingurita, seringa, biberon, sisteme de nutritie suplimentara). De asemenea, mamele  doresc stocarea laptelui matern la frigider sau congelator, pentru acele situatii in care vor fi separate de bebelusul  lor, pentru cateva ore sau pentru momentul in care vor reveni la serviciu. 

Stimularea lactatiei este unul dintre beneficiile cele mai importante ale pompei pentru san. Atunci cand, din motive medicale, bebelusul nu suge sau suge insuficient, sau in situatia in care sanii nu produc cantitati de lapte suficiente pentru a satisface nevoile bebelusului, pompa poate fi  un real ajutor. Astfel, evitam folosirea suplimentelor de lapte praf si putem hrani bebelusul cu cel mai pretios aliment, laptele matern, care pana la sase luni ar trebui sa fie singura lui sursa de hrana"

Experienta alaptarii poate parea provocatoare, insa mamicile aflate in asteptarea celui de-al doilea copil sunt mult mai increzatoare stiind ca se pot baza pe un produs precum pompa de san, care le ajuta intr-un mod real. Oana Popa, in prezent mama a doi copii, impartaseste cu tinerele mamici cateva lectii generale, care va pot fi de mare ajutor:

Specialist managementul timpului - Oana Popa

Starea mamicii este foarte importanta. Cu cat esti mai calma, mai linistita si odihnita, cu atat mai linistit este si copilul, mananca mai usor si doarme mai mult. 

In primele saptamani de viata ale copilului, este absolut necesar sa dormi suficient si trebuie sa profiti de orele cand copilul doarme, sa te sincronizezi cu programul de somn al acestuia. Refacerea si odihna ta sunt si ele foarte importante.

Periodicitatea alaptarii este necesara in unele cazuri sau in anumite perioade si contribuie atat la buna stare de sanatate a mamicii, cat si a copilului. 

Treburile casnice pot uneori sa mai astepte sau pot fi facute la fel de bine de catre sot sau alti membri ai familiei. O femeie are mai multe roluri, insa nu trebuie sa faca mereu totul.

Daca esti o fire sociala, revenirea la intalnirile cu prietenii si la activitatile sociale nu trebuie privite ca un moft, ci ca un lucru necesar pentru increderea si linistea personala.

Cel mai important lucru este echilibrul in viata de zi cu zi, dintre timpul petrecut cu tine insati, pentru reconectare, si cel petrecut cu intreaga familie. Echilibrul trebuie inteles nu ca o egalizare intre cele doua, ci o asigurare a unor alternari si a unui necesar suficient de o parte si de alta, care trebuie constientizat in masuri corecte, in funcÈ›ie de starea ta fizica si psihica. 

Acest articol este primul dintr-o serie de 2, pregatite de Philips Avent Romania cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii (1-7 august), cu sprijinul dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog si pediatru, consultant in lactatie si Oanei Popa, specialist in managementul timpului. 

Philips Avent sustine mamicile active care doresc sa isi alapteze bebelusii cat mai mult timp, atat prin produse de calitate, usor de folosit, cat si prin informatii utile, care sa le ajute in noul lor rol. 

In luna august, va invitam sa urmariti pagina de Facebook Philips Avent, unde veti gasi noi informatii despre alaptare, dar si un concurs pregatit special pentru mamicile active, sustinatoare ale alaptarii ca cea mai sanatoasa metoda de hranire a celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre