Mentinerea lactatiei

/ / Modificat: 2014-01-29
Mentinerea lactatiei

Lactatia este un proces fiziologic care incepe in perioada de sarcina si se manifesta imediat dupa nastere prin secretia de lapte. Odata ce se initiaza laptele matern este nevoie ca acesta sa fie mentinut pe toata perioada alaptarii copilului pana la intarcare. Exista conditii esentiale pe care mama trebuie sa le respecte pentru ca acest lucru sa se intample.

Mentinerea lactatiei este una dintre etapele procesului de lactatiei. Aceasta se identifica cu activitatea galactopoetica, etapa in care secretia de lapte se mentine pe toata perioada alaptarii. Uneori insa, aceasta este insuficienta si are nevoie de ajutor pentru a fi mentinuta saumama face anumiti pasi gresiti care impiedica acest lucru.

Iata cateva lucruri care ajuta in mentinerea lactatiei:

Alaptarea frecventa

Cea mai simpla si naturala metoda prin care lactatia se automentine este alaptarea constanta a copilului, chiar si pe timp de noapte. Secretatia lactata se mentine prin reflexul de supt al bebelusului. Cu cat micutul suge mai mult, cu atat lactatia se mentine mai mult timp.

Alaptarea exclusiva pana la 6 luni!

Medicii recomanda alimentatia exclusiva la san cat mai mult timp, insa este esential ca acest lucru sa se intample macar pana la 6 luni. Daca introduci suplimente de lapte praf in alimentatie este posibil ca lactatia ta sa se diminueze. Acest lucru se intampla pentru ca alaptarea la san devine mai rara, iar secretia nu mai este stimulata.

Evitarea tetinei sau a suzetei inainte de alaptare

Este o mare greseala pe care mamele o fac atunci cand nasc. Uneori, chiar inainte de a fi alaptat prima oara , bebelusul primeste suzeta sau biberonul cu lapte, iar acest lucru ingreuneaza stabilirea relatiei unice mama-copil, precum si procesul alaptatului, iar secretia mamei este posibil sa scada. Incearca sa eviti cat poti de mult tetina si suzeta, mai ales inainte cu putin timp de mesele micutului tau. Acesta nu va mai manca suficient, refluxul de secretie a laptelui scade, iar lactatia se dimineaza.

Pozitia corecta la san a bebelusului

O pozitie corecta la san a bebelusului asigura o alaptare cu succes, iar acest lucru echivaleaza cu o mai buna si mai rapida secretie a laptelui. Cu cat bebelusul are o pozitie mai confortabila, cu atat suptul va fi mai intens, iar lactatia se va mentine mai mult timp.

Relaxarea

Factorii psihologici au un mare impact asupra alaptarii si a secretiei lactate. Daca esti stresata, ingrijorata, anxioasa in momentul alaptarii este posibil ca laptele sa nici nu se initieze. Lactatia se diminueaza, iar mentinerea ei se face cu dificultate. De asemenea, problemele familiale, sociale sau o relatie slaba intre mama-copil pot fi cauze ale diminuarii lactatiei. Asadar, daca stii ca esti stresata si ai o problema emotionala nerezolvata, ia masuri in acest sens. Poti apela la tehnici si metode obisnuite de relaxare sau chiar la un psiholog.

Alimentatia si hidratarea mamei

Lactatia este influentata direct de cum te alimentezi si de modul in care esti hidratata. Exista alimente care favorizeaza alaptarea si unele care o afecteaza. De asemenea, o hidratare excelenta a organismului tau ajuta la secretia lactata. O femeie care alapteaza are nevoie de mai multa apa decat celelalte.

Starea fiziologica a mamei

Sanatatea ta se reflecta in capacitatea de a secreta lapte. Infectiile la nivelul sanilor si nu numai, precum si alte boli pot fi o piedica in calea mentinerii lactatiei. Mergi constant la medic si asigura-te ca esti sanatoasa si ca nu suferi de vreo afectiune care te-ar putea impiedica sa alaptezi.

Starea fiziologica a bebelusului

Asigura-te ca bebelusul suge suficient lapte. Uneori, apar anumite afectiuni fiziologice care-l pot impieduca sa se hraneasca adecvat, chiar daca el sta la sanul tau suficient timp cat pentru o alaptare corecta. De exemplu, daca bebelusul sufera de insuficiente respiratorii, este racit si are nasul infundat etc. este posibil ca acesta sa nu poata suge corect si ca reflexul suptului sa scada, ceea ce se inseamna ca mentinerea lactatiei devine dificila.

Odihna

Daca esti obosita, organismul tau va reactiona, iar laptele matern se va diminua cantitativ. Acest lucru ingreuneaza mentinerea lactatiei si diminueaza sansele ca bebelusul tau sa fie alaptat atat timp cat ti-ai dori. Nu lasa extenuarea si oboseala sa stea in calea sanatatii tale si a bebelusului tau! Cere ajutor atunci cand simti ca cedezi, dormi cat de mult poti si in special in orele care-ti asigura un somn linistit si relaxeaza-te cat poti de mult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mentinere lactatie Alaptare san Stimulare lactatie Ghid alaptare sugar Pozitii alaptare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre