Dispozitia mamei si alaptarea

/ / Modificat: 2014-05-26
Dispozitia mamei si alaptarea

Legatura dintre mama si bebelus este unica si uneori chiar indescifrabila. Exista un schimb de stari si trairi intre tine si copil greu de explicat, iar el preia aproape toate starile care te incearca. Dispozitia ta influenteaza insa si alaptatul, nu numai starea generala a copilului. Specialistii sustin ca mamele relaxate secreta mai mult lapte decat cele stresate!

Cum afecteaza dispozitia mamei alaptarea?

In cele mai multe cazuri alaptatul in sine da batai de cap mamicilor si le creeaza o stare de anxietate si stres care fac dificil procesul de hranire al copilului. Insa in alte cazuri dispozitia mamei influenteaza si cantitatea de lapte secretata. Astfel, exista situatii in care mamicile raman chiar fara lapte din cauza unui stres puternic.

Mama care alapteaza trebuie sa fie relaxata, calma si cat mai binedispusa. Insa in foarte putine cazuri mamicile au abilitatea de a se relaxa si de a lasa deoparte grijile. Stresul afecteaza secretia laptelui matern. O stare tensionata poate inhiba sau amana reflexul de ejectie a laptelui. Acest lucru nu inseamna ca nu se mai produce lapte. El continua sa fie produs de glandele mamare, insa tensiunile acumulate in organism pot impiedica ca acesta sa fie secretat corespunzator.

Efectele stresului asupra lactatiei

Acest efect neplacut iti induce o stare de frustrare atat tie, cat si bebelusului pentr ca nu se poate bucura de portia de lapte corespunzatoare.

Atunci cand mamele constata ca nu secreta indeajuns lapte incep sa isi faca si mai multe griji, ceea ce se rasfrange si mai mult asupra secretiei de lapte. Apar griji cu privire la sanatatea micutului si la modul in care va evolua: oare va scadea in greutate, oare va trebui sa il intarci deja, oare laptele praf este un subtituent corespunzator etc.

Cum poti combate acest efect?

In mod inconstient, grijile pe care le avem afecteaza modul in care organismul functioneaza. Asadar, nu este de mirare daca in urma unei perioade mai stresante pentru tine, cantitatea de lapte se diminueaza. Totusi, specialistii sustin ca nu este ceva iremediabil. In niciun caz nu trebuie sa intarci copilul.

Poti face chiar din procesul alaptarii o metoda de relaxare daca ai accesoriile si ambientul necesar. Putina muzica sau un scaun confortabil si compania bebelui pot fi suficiente pentru a te relaxa.

Trebuie doar sa te concentrezi un pic asupra propriei persoane. Sa adopti metode si tehnici de relaxare, sa faci ceea ce iti place si iti creeaza bucurii pentru ca organismul tau sa revina la o forma mai buna.

Daca ti se pare ca grijile te-au acaparat in totalitate si nu le poti face poti apela la sprijinul familiei, prietenilor sau chiar la cel al unui psihoterapeut.

Odata ce redevii persoana relaxata si vesela secretia lactata va reveni la normal, iar bebelusul tau se va bucura de cele mai hranitoare mese.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre