Cum sa iti cresti productia lactata

/ / Modificat: 2017-08-08
Cum sa iti cresti productia lactata

Alaptarea la cerere este cea mai buna metoda de a-ti stimula productia lactata, mai ales daca abia ai nascut si sanii tai produc doar colostru. Insa ce faci atunci cand pare ca sanii tai nu mai produc suficient lapte? Combina hranitul la san cu dieta echilibrata, odihna si hidratarea corespunzatoare, pentru ca bebelusul tau sa se bucure de un lapte matern bogat in substante nutritive.

Iata cateva sfaturi simple si eficiente pentru stimularea lactatiei:

Nu-ti face griji!

Daca te temi ca nu ai suficient lapte, aminteste-ti ca, in primele zile stomacul bebelusului tau este cat o cireasa. Asa ca cele cateva picaturi de colostru vor fi absolut suficiente. Atata timp cat copilul este alert, activ si umple scutecul la intervale regulate, nu ai motive de ingrijorare. In plus, colostrul secretat de sani imediat dupa nastere reprezinta de fapt primul lapte, chiar daca are o alta consistenta. 

Incearca sa te odihnesti

Privarea de somn dauneaza productiei lactate. Prin urmare, renunta la toate angajamentele sociale si incearca sa petreci doua-trei zile facand cat mai putine lucruri cu putinta. Concentreaza-te doar pe alaptat, odihna, mancare si petrecerea unor momente de relaxare in compania bebeluslui.

Tine stresul sub control

Chiar daca stresul nu reduce propriu-zis productia lactata, el poate perturba reflexul de ejectie a laptelui. Daca laptele este eliberat din sani cu dificultate, bebelusului tau ii va fi greu sa se hraneasca. Ai grija de tine, daca vrei sa fii in stare sa ai grija de copil. Cere ajutorul sotului, prietenilor sau rudelor cand te simti coplesita si incearca sa primesti cat mai putine vizite.

Solicita sfatul altor mame care alapteaza

Schimbul de experiente te poate ajuta mult, daca intampini probleme cu alaptarea. Evita persoanele care sunt critice sau care nu sustin alaptarea naturala ori te fac pur si simplu sa te simti demoralizata. Cauta, in schimb, compania altor mamici optimiste, care te pot sfatui cum sa treci mai usor peste momentele dificile.

Stai departe de bere si alte bauturi alcoolice

Exista un mit conform caruia berea stimuleaza lactatia. In realitate, consumul de alcool scade productia lactata. E suficient sa bei un singur pahar de vin pentru a intampina greutati la eliberarea primelor picaturi de lapte.

Bea multa apa

Atunci cand esti deshidratata, sanii tai produc mai putin lapte. Asigura-te ca ai mereu la indemana o sticla cu apa pentru tine. Totodata, incearca sa consumi alimente bogate in apa, cum ar fi fructele si legumele.

Hraneste-te pe tine, ca sa-ti poti hrani bebelusul

O productie lactata constanta se mentine cu un necesar de 2.300 pana la 2.500 calorii pe zi, adica ceva mai mult decat are nevoie o femeie obisnuita, pentru a-si mentine greutatea. Adopta o dieta normala, sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe, legume si cereale integrale.

Nu trebuie sa elimini grupe alimentare intregi din dieta, fiindca nu exista alimente care fac rau bebelusului cand sunt consumate de mama.

Amana cat mai mult folosirea biberonului

In primele saptamani de viata, este foarte important pentru bebelus sa primeasca lapte direct de la sanul mamei. Atunci cand suge, acesta goleste sanul mai bine decat o poate face orice pompa de san. Astfel, alaptarea naturala este cea mai buna solutie atat pentru stimularea productiei lactate, cat si pentru evitarea angorjarii sanilor, scapandu-te de tensiunea mamara.

Nu lua suplimente alimentare fara sfatul medicului

Unele plante medicinale, precum schinduful sau ciulinul, sunt considerate stimulatoare ale productiei lactate. Acestea pot avea insa si efecte adverse. Cere sfatul medicului sau consultantului in alaptare inainte de a lua orice suplimente alimentare pe baza de plante.

Evita pastilele

Medicamentele antialergice, decongestionante sau diuretice, precum si contraceptivele pe baza de estrogen pot inhiba productia lactata. Suna-ti medicul de familie si intreaba-l ce alternative ai.

Maseaza-ti sanii

Masajul sanilor poate contribui atat la cresterea volumului de lapte, dar si a cantitatii de grasimi continute de acesta. Atunci cand bebelusul tau se odihneste la san, maseaza-ti usor pieptul, dinspre gat spre mamelon si asteapta ca micutul sa ia cateva inghitituri de lapte. Repeta mesajul de cateva ori, in zone diferite ale sanului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colostru alaptare Alaptarea la cerere Stimulare lactatie Alaptarea la san

Articole recomandate

Citeste si despre