Ce sa faci in alaptare ca sa nu-ti pierzi mintile

/ / Modificat: 2017-09-27
Ce sa faci in alaptare ca sa nu-ti pierzi mintile

Atunci cand iti alaptezi copilul la san, i te dedici trup si suflet, asigurandu-i mancarea, confortul si ingrijirea de care are nevoie. Uneori, totul pare o cursa contra-cronometru. Presiunea pe care o resimti atunci cand intampini dificultati in alaptare se poate dovedi uriasa si asta fiindca stii ca tu esti singura sursa de hrana pentru copilul tau.

Cum poti evita toate aceste batai de cap, care risca sa te duca pe culmile disperarii? Specialistii te pot ajuta in acest sens, oferindu-ti cateva sfaturi care iti vor schimba viata.

Iata 11 modalitati de a-ti proteja sanatatea mintala, atunci cand ai probleme cu alaptarea:

1. Consulta un specialist in alaptare

Problemele care pot surveni in timpul alaptarii genereaza stres si anxietate. Poti sa ai sfarcurile plate sau ombilicate ori poti constata ca bebelusul nu apuca sanul, din cauza unui fren lingual prea scurt. Oricare ar fi cauza, ai nevoie de sprijin pentru a aborda problema prompt si adecvat.

Ori de cate ori intampini dificultati legate de alaptare, cere sfatul unui consultant in alaptare si lactatie. Acesta te va ajuta sa intelegi ca nu faci nimic gresit si ca orice problema are o rezolvare.

2. Mananca sanatos

Exista multe studii care sustin ca o dieta bogata in alimente care contin zahar alb rafinat, poate afecta starea de spirit, agravand simptomele depresiei. Pe de alta parte, o alimentatie bogata in acizi grasi esentiali de tip Omega-3 poate imbunatati functia cerebrala.

Consuma cu incredere fructe proaspete, legume si proteine. Necesarul de omega-3 ti-l poti asigura mancand sardine, somon sau ton.

Daca esti vegetariana, adauga peste smoothie-urile preparate sau peste cerealele integrale o lingurita de seminte de in. Inlocuieste dulciurile cu gustari: avocado, crackers sau toast din faina integrala, unse cu humus.

3. Fa sport si bai de soare

Activitatile sportive moderate vor eradica hormonii de stres din sange, iar baile de soare iti vor creste nivelul de serotonina din creier, ajutandu-te sa te simti mai fericita si mai sanatoasa. Profita de zilele insorite, pune-ti bebelusul in carucior si mergeti impreuna la o plimbare, in aer curat.

4. Incearca alaptarea in timpul somnului

Nu vei putea tot timpul sa te odihnesti in timp ce bebelusul tau doarme. Daca esti, insa, la primul copil, incearca sa te intinzi pe pat in timp ce il alaptezi. Spatiul de dormit trebuie sa fie sigur. De exemplu, un pat ferm, niciodata o canapea sau un scaun. Daca nu fumezi, nu iei niciun medicament si nu obisnuiesti sa consumi alcool nici macar ocazional, atunci nu prezinti niciun risc pentru bebelus si te poti relaxa, alaturi de el. Chiar si cateva minute furate de somn pot face diferenta.

5. Nu mai face comparatii

Nu te lasa demoralizata de fotografiile cu mamici senzuale, cu forme perfecte si abdomen sculptat, care circula pe retelele de socializare, gandindu-te ca tu abia mai ai energie sa-ti cauti haine curate de schimb, dupa ce te-ai chinuit o ora sa-ti adormi bebelusul. Comparatiile cu alte femei nu iti fac niciun bine. Din contra, te trag in jos, iti scad increderea in tine si amplifica sentimentele de anxietate.

Aminteste-ti ca esti cea mai buna mama pentru copilul tau. Ceea ce faci este minunat, iar copilul te iubeste asa cum esti!

6. Da glas gandurilor care te framanta

Partenerul tau nu-ti poate citi gandurile, chiar daca relatia afectiva dintre voi este foarte puternica si te simte ori de cate ori esti abatuta.

Toate studiile arata ca barbatii gandesc diferit fata de femei, in contexte identice. Cand barbatul intra in bucatarie sa-si ia telefonul uitat pe masa, isi va lua doar telefonul si nu va observa vasele murdare sau hainele din cosul cu rufe care trebuie spalate. Roaga-l in mod direct sa te ajute cu treburile casei, nu sta suparata pe canapea fata sa scoti un cuvant, sperand ca-si va da singur seama care sunt dorintele tale.

7. Ignora comentariile negative

Nu apleca urechea la tot felul de comentarii legate de modul in care iti cresti copilul sau de felul cum arati. Nu e treaba nimanui sa te judece! Tu esti expertul atunci cand vine vorba de copilul tau. Daca primesti sfaturi care te fac sa te indoiesti de tine, incearca sa le filtrezi, intrebandu-te daca persoanele care ti le ofera in mod gratuit sunt bine intentionate sau doar vorbesc ca sa se auda vorbind.

8. Alatura-te unui grup de suport

Mamicile care alapteaza te vor intelege cel mai bine. Ele iti pot impartasi din experienta lor si pot empatiza cu tine atunci cand iti este greu. Poti sa discuti cu prietenele tale care au si ele bebelusi sau sa intri pe forumuri de specialitate si in grupurile de pe Facebook. Pe langa sprijin si informatii, vei obtine si un angajament social benefic pentru sanatatea ta mintala.

9. Urmareste un film cu bebelusul la piept

Cand bebelusul se odihneste la pieptul tau, piele-pe-piele, incearca sa te relaxezi urmarind un film care iti place sau care te face sa razi. Rasul este benefic, deoarece declanseaza secretia de endorfine, supranumite "hormonii fericirii". Ingrijirea bebelusului, pe de alta parte, stimuleaza eliberarea oxitocinei, hormonul iubirii, care te ajuta sa te relaxezi, stimuland in acelasi timp lactatia.

10. Acorda-ti credit

Faci o treaba minunata si meriti nota 10! Nu conteaza cum arati si ce haine porti. Faptul ca ai purtat o alta fiinta umana in pantecul tau timp de noua luni, ca l-ai adus pe lume in dureri mari si ca ai grija de el ca de sufletul tau, este demn de respect si de lauda. Meriti sa te simti bine!

11. Nu renunta la alaptare

Chiar daca a fi totul pentru copilul tau se dovedeste, in primele zile, o experienta coplesitoare, nu renunta! Alaptarea este benefica pentru sanatatea ta mintala atunci cand decurge normal.

Tine minte insa: desi alaptarea te poate proteja de depresie, nu este si o garantie. Daca prezinti simptome de depresie sau anxietate, cere ajutorul specialistilor. Spune-i medicului ca alaptezi astfel incat acesta sa iti ofere un tratament compatibil cu alaptarea. Exista medicamente sigure de utilizat pe perioada alaptarii, asa ca nu va fi nevoie sa intarci.

Daca alegi totusi sa renunti la alaptat, fa acest lucru treptat, daca este posibil. O retragere brusca a hormonilor care stimuleaza lactatia, te poate arunca in depresie dupa intarcare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea bebelusului Alaptarea la san Sanatate mamici Viata de mama

Articole recomandate

Citeste si despre