Acidul folic si fierul, eficiente in combinatie cu alti nutrienti

/ / Modificat: 2008-01-22
Acidul folic si fierul, eficiente in combinatie cu alti nutrienti





 




Un nou studiu al Multiple Micronutrients Intervention Trial arata ca suplimentarea cu micronutrienti multipli (MNM) in timpul sarcinii este mult mai eficienta decat suplimentele care contin numai acid folic sau numai fier, relateaza Medical News Today.

Studiile anterioare au analizat efectele MNM si au aratat ca exista imbunatatiri ale greutatii la nastere, lungimii gestatiei, dar ai ale altor factori. Alte studii au aratat ca administrarea de MNM in timpul sarcinii tinde sa imbunatateasca greutatea la nastere cu mentiunea ca sunt necesare si alte studii care sa stabileasca efectele MNM asupra sanatatii mamei si a copilului precum si rata mortalitatii.

Prezentul studiu a analizat 31. 290 de femei insarcinate dintre care 15.486 au primit suplimente cu fier si acid folic (30 mg fier si 400 mg acid folic). MNM continea exact aceleasi doze de fier si acid folic plus vitaminele A, C, D, E, B1, B2, B6, B12, zinc, cupru, seleniu, acid nicotinic si iod. Femeilor li s-a cerut sa ia suplimentele zilnic de la inceputul studiului pana la 90 de zile dupa nastere.

Cercetatorii au constatat ca bebelusii acelor femei care au consumat MNM prezentau un risc de moarte in primele 90 de zile de viata redus cu 18% in comparatie cu cele care au consumat suplimente cu fier si acid folic la care rata mortalitatii a fost mai mare. La mamele care aveau o alimentatie deficitara sau care erau anemice, efectul MNM a fost si mai mare, riscul de moarte in primele 90 de zile fiind redus cu 25% si respectiv 38% in comparatie cu suplimentarea cu acid folic si fier.

Autorii studiului conclud ca suplimentarea mamelor cu MNM in comparatie cu suplimentarea cu acid folic si fier reduce rata mortalitatii in primele 90 de zile de viata. Acest efect s-a observat dupa primele 5 zile de viata si a fost mai pronuntat intre zilele 29 si 90. Consumul de MNM a rezultat de asemenea intr-o reducere semnificativa a pierderilor de sarcina si acest efect a fost mai pronuntat la femeile cu o alimentatie deficitara.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

22 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acid folic alimentatie copil

Articole recomandate

Citeste si despre