Prea multa curatenie strica

/ / Modificat: 2007-09-17
Prea multa curatenie strica





 

Un nou studiu arata ca o doza de murdarie ar putea fi cel mai bun medicament pentru alergiile copiilor care nu au mai avut astfel de alergii pana acum, relateaza LiveScience. Evitarea excesiva a contactului cu germenii poate ajuta la prevenirea raspandirii infectiilor iar exagerarea igienei poate fi cel putin partial responsabila pentru o crestere a numarului alergiilor printre copii.

Mai mult de 50% din persoanele cu varste cuprinse intre 6 si 59 de ani sunt sensibile la cel putin un alergen conform unui studiu desfasurat intre 1988si 1994 de National Institutes of Health. Numerele au crescut surprinzator de la ultimul studiu realizat intre 1976 si 1980.

Studiile recente au gasit dovezi pentru asa numita ipoteza a igienei, care explica modul in care mediile mai sterile pot duce la mai multe boli. Alergiile sunt o reactie a sistemului imunitar al corpului la agenti externi cum ar fi polenul, praful si anumite mancaruri. Daca sistemul tau imunitar nu a detectat niciodata sau a detectat foarte rar chiar si fondul natural al unor astfel de substante, poate fi distrus la contact.

Specialistii spun ca pisicile si cainii ar putea de asemenea sa ii ajute pe copii sa evite dezvoltarea alergiilor. Un studiu publicat in 2002 a conclus ca acei copii care locuiesc in casa cu doi sau mai multi caini in primul an de viata, sunt mai putin predispusi la dezvoltarea unor boli alergice spre deosebire de copiii crescuti fara animale. Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica aceste informatii.

Unele case au devenit altare de igiena de la sapun antibacterian pana la sigilii in jurul usilor si geamurilor care nu permit aerului sa circule. Daca adaugam si vaccinurile si antibioticele, sistemul imunitar deja este compromis. Datorita faptului ca ne straduim sa traim intr-o igiena dusa la extrem, sistemul imunitar nu mai are prea multe de facut si la contactul cu un agent extern clacheaza.

In plus, familiile cu trei sau mai multi copii tinda sa fie expusa la mai putine alergii. Cercetatorii sunt de parere ca am ajuns prea departe cu evitarea germenilor.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

17 Septembrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre