Mami, obisnuieste-l cu fructe si legume

/ / Modificat: 2007-12-05
Mami, obisnuieste-l cu fructe si legume





 




O mama il poate ajuta pe bebelusul ei sa ii placa fructele si legumele de la inceputul vietii consumand aceste alimente in timp ce il alapteaza si, de indata ce incepediversificarea, ea ii poate oferi acest tip de alimente in mod regulat chiar daca bebelusul nu este prea receptiv, relateaza Reuters Health.

Fructele si legumele reduc riscul obezitatii si a anumitor tipuri de cancer, insa multi adulti si copii nu mananca suficiente fructe si legume in fiecare zi.

Daca aceste alimente ii plac bebelusului inseamna ca va manca multefructe si legume. Mamele trebuie sa isi obisnuiasca bebelusii cu gustul acestora ca sa le formeze obiceiul de a manca sanatos.

Un nou studiu arata ca experientele senzoriale de la inceputul vietii pot promova acceptarea mancarurilor sanatoase si o alimentatie corespunzatoare.

Ei au impartit in doua grupe 45 de bebelusi intre 4 si 8 luni, dintre care 20 erau alaptati. Un grup a fost hranit cu fasole 8 zile consecutiv; ceilalti cu fasole si apoi cu piersici in aceeasi perioada. Aceste mancaruri au fost acceptate dupa ce bebelusii au fost expusi la ele de mai multe ori.

Cercetatorii spun caalaptareaeste asociata cu acceptarea acestor mancaruri doar in cazul in care mama le consuma regulat. De asemenea, se pare ca mamele care alaptau mancau mai multe fructe decat cele care isi hraneau bebelusii cu lapte praf.

Gustul alimentelor consumate de mama se transmite prin fluidul amniotic si prin laptele mamei. Asadar, un copil invata sa ii placa o anumita mancare cand mama o consuma in mod regulat.

Specialistii spun ca bebelusii se nasc cu o aversiune fata de gusturile crude, iar daca mamele vor sa ii invete pe bebelusii lor sa manance legume, in special verzi, trebuie sa le ofere mereu ocazii de a gusta acest tip de alimente.

Cercetatorii le sfatuiesc pe mame sa nu renunte la a manca un anumit aliment doar pentru ca bebelusul se stramba cand il gusta. Acest studiu a aratat de asemenea ca expresiile faciale ale bebelusilor nu corespund intotdeauna dorintei de a continua sa manance o anumita mancare.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

5 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre