Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Gripa Aviara - informatii si simptomatologie

20 Octombrie 2005


Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Produselor si Serviciilor din Romania, cu Secretariatul General in Bucuresti, str. Splaiul Independentei, nr. 202A, et. 11, ap. 26, sector 6, tel/fax: 031-402.26.32, este o organizatie neguvernamentala, reprezentativa, ce apara drepturile consumatorilor si promoveaza produsele si serviciile din Romania, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice.

Produsele din carne de pasare se pot consuma numai daca provin din unitati autorizate sanitar-veterinar, din reteaua comerciala unde ajung produse din carne de pasare care sunt certificate sanitar-veterinar, atestandu-se provenienta si salubritatea acestora.

Produsele din carne de pasare pot fi consumate numai dupa ce in prealabil au fost supuse unui tratament termic (fierbere/prajire).

Semnele clinice pot aparea intr-o forma specifica sau intr-o combinatie de manifestari influentate de factori precum virulenta virusului infectant, specia afectata, varsta, sex, boli concurentiale si mediu.

Simptomatologia la pasari in gripa aviara se manifesta prin:

- forma respiratorie: abatere, somnolenta, horiplumatie, tuse, zgomote respiratorii diverse, lacrimare excesiva, coriza

- forma digestiva si nervoasa: depresie, somnolenta, cianoza crestelor si barbitelor, edemul tesutului conjunctiv subcutanat din regiunea capului si gatului, diaree cu fecale, decubit, aripi lasate, torticolis, padalari, scaderea consumului de hrana si a ouatului.

Gainile ouatoare pot initial sa produca oua cu modificari ale cojii dupa care urmeaza sistarea ouatului, in formele asimptomatice putandu-se inregistra doar scaderea productiei de oua.

Mortalitatea variaza intre 50% si 100% dar in ultimele epizootii din Asia de Sud-Est si Asia Centrala rata de mortalitate s-a situat in mod frecvent intre 90% si 100% demonstrand o modificare a patogenitatii virusului.

Aceste date au fost furnizate de Directiile Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul