Cum mananci sanatos la orice varsta

/ / Modificat: 2007-01-23
Cum mananci sanatos la orice varsta

Hrana, "combustibilul" organismului, trebuie adaptata dupa necesitatile fiecaruia: copiii, adultii si batranii nu au aceleasi nevoi. Starea ta de sanatate este influentata de  ceea ce mananci in primii ani de viata. Pentru fiecare categorie de varsta, necesitatile organismului difera, asa ca "aprovizionarea" trebuie sa fie corespunzatoare.


Hrana, "combustibilul" organismului, trebuie adaptata dupa necesitatile fiecaruia: copiii, adultii si batranii nu au aceleasi nevoi. Starea ta de sanatate este influentata de  ceea ce mananci in primii ani de viata. Pentru fiecare categorie de varsta, necesitatile organismului difera, asa ca "aprovizionarea" trebuie sa fie corespunzatoare.

Bebelusii, spre exemplu, ar trebui alaptati de mame cel putin sase luni,  iar in primii ani de viata n-ar trebui sa le lipseasca din meniu legumele, fructele, carnea si ouale. In lipsa lor vor ajunge la maturitate anemici. Nutritionistii si pediatrii iti ofera explicatii mai clare despre ce trebuie sa mananci in functie de varsta pe care o ai.

Copiii mai mici de sase luni ar trebui hraniti numai cu laptele matern, avertizeaza specialistii.

Atunci cand alaptarea nu este posibila, medicii recomanda consumul formulelor de lapte, care se gasesc in farmacii. "Dupa varsta de sase luni, alimentatia micutilor trebuie diversificata. La ora 10.00, inainte si dupa alaptare, copiii pot consuma piure de fructe, cele mai recomandate fiind merele si piersicile, suc de portocale sau morcovi. La masa de pranz se poate da supa de legume, preparata din cartofi, morcovi si dovleac", explica Rodica Nanu, pediatru la Policlinica cu Plata numarul 1 Bucuresti.

Dupa doua-trei zile, micutii pot incerca si felul doi. Acesta poate fi un piure de legume in care se adauga unt sau ulei si putin lapte matern. Peste alte patru-cinci zile, cand copilul s-a obisnuit si cu acest fel, poti sa adaugi in alimentatie si carne de pasare sau de vita, fiarta si pasata.

Galbenusul de ou poate fi introdus in meniul micutului la cateva zile dupa ce a inceput sa consume carne. "In prima zi se da un sfert de galbenus, amestecat cu piureul cu carne. A doua zi, o jumatate de galbenus, iar daca nu apar eruptii pe piele ori modificari ale scaunului, peste doua zile se poate da un galbenus intreg", mai spune Nanu. Pana la varsta de un an, micutii nu trebuie sa manance mai mult de doua-trei galbenusuri pe saptamana.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani trebuie sa consume zilnic o jumatate de litru de lapte sau produse lactate, precum iaurt preparat  in casa, branza de vaci din lapte fiert, telemea desarata, dar si aproximativ 100 de grame de carne.

"La aceasta varsta sunt necesare minimum patru feluri de legume pe zi, diferite de la o zi la alta, si cel putin doua tipuri de fructe zilnic. Nu sunt recomandate bauturile acidulate si nici cele cu arome identic naturale", adauga Nanu.

Consumul de carne este esential pentru adolescenti, mai ales pentru prevenirea riscului anemiei. Din meniul lor nu trebuie sa lipseasca nici ouale, aproximativ patru-cinci pe saptamana, si nici legumele, fructele si cerealele. Acestia ar trebui sa bea un litru de apa pe zi, dar sa aiba grija sa nu contina mai mult de 20 de miligrame de sodiu la un litru.

"Adolescentii au nevoie de calciu si fier pentru consolidarea sistemului osos. Ei trebuie sa evite sa consume alcool, bauturi dulci, energizante, care contin zaharuri rapide, salamuri sau chipsuri deoarece acestea dezechilibreaza balanta de calciu", precizeaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Bucuresti.  

Legumele si fructele crude, dar si grasimile bune, cum sunt cele din uleiul din masline, pestele si fibrele alimentare nu trebuie sa lipseasca nici din alimentatia adultilor. Cei  cu varsta de peste  50 de ani trebuie sa evite grasimile animale, carnea de porc, dulciurile si sarea din cauza problemelor vasculare.

(Ramona Samoila)  

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

23 Ianuarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre