Acidul folic lupta impotriva spermei anormale

/ / Modificat: 2008-03-20
Acidul folic lupta impotriva spermei anormale





 




O dieta bogata in acid folic ar putea proteja barbatii ajutandu-i sa produca sperma sanatoasa si ar putea preveni anormalitatile genetice.

Cercetatorii au descoperit ca dieta bogata in acid folic este legata de nivelurile scazute de sperma cu numar gresit de cromozomi. Acidul folic, care protejeaza impotriva bolilor genetice, se poate gasi in legumele verzi sau fructe.

Se estimeaza ca aproape 4% din sperma sanatoasa a unui barbat prezinta prea multi sau prea putini cromozomi, afectiune numita aneuploidie.

Aneuploidia este strans legata de imposibilitatea de a concepe, de pierderile de sarcina sau de sindroame precum sindromul Down, Turner si Klinefelter.

Totusi, motivul pentru care genele din sperma sufera mutatii, inca nu este complet inteles.

Echipa de cercetatori au analizat monstrele de sperma a 89 de barbati sanatosi, nefumatori, care au fost chestionati cu privire la consumul zilnic de zinc, acid folic, vitamina C, vitamina E si beta caroten.

Folatul poate proveni din dieta sau sintetic, sub forma de acid folic, gasit in suplimentele alimentare.

Cercetatorii au gasit o puternica legatura intre consumul de acid folic si numarul scazut de cromozomi in aneuploidie.

Acei barbati care au consumat zilnic intre 722 si 1150 de micrograme pe zi au prezentat la teste cu 20-30% mai putine forme de aneuploidie fata de cei care au consumat o cantitate mai mica de acid folic.

Cercetatorii spun totusi ca nu au reusit inca sa demonstreze impactul direct al acidului folic asupra calitatii spermei, fiind inca necesare investigatii privind cauza si efectul acestuia.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

20 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre