Librariile se pregatesc de asalt la manuale

/ / Modificat: 2005-09-09
Librariile se pregatesc de asalt la manuale

Deocamdata, cei mai multi parinti si elevi se intereseaza de preturi, nestiind exact ce manuale alternative vor trebui sa cumpere


Deocamdata, cei mai multi parinti si elevi se intereseaza de preturi, nestiind exact ce manuale alternative vor trebui sa cumpere

Luni incepe noul an scolar, si parintii si copiii au inceput deja sa colinde librariile in cautare de manuale.

In ultimele zile, numarul clientilor aproape ca s-a dublat, insa "grosul" vanzarilor este asteptat la cateva zile dupa 12 septembrie, cand elevii vor afla dupa ce manuale alternative vor studia.

La Libraria Papirus din Bucuresti erau ieri, la pranz, peste 50 de persoane. Cei mai multi cautau manuale pentru clasele mici, chiar daca acestea se dau gratuit la scoala. "Cumparam toate manualele pentru ca de la scoala s-ar putea sa le primeasca uzate.

Una este sa inveti de pe o carte noua si cu totul altceva de pe una veche. Parca nu te stimuleaza, nu te atrage la studiu", considera Adrian Apostolache (41 de ani), tatal unei fetite de clasa a IV-a, pe care l-am gasit ieri la Libraria Copiilor, din Piata Romana nr. 9.

De altfel, cartile pentru clasa a IV-a s-au vandut foarte bine si anul trecut, dupa cum ne-a declarat Rodica Grama, de la Serviciul Comercial Carte din cadrul Companiei de Librarii Bucuresti.

Ghinionistii fac comanda la editura

La fel de solicitate erau ieri si cartile pentru clasele a XI-a si a XII-a, tinerii dorind sa aiba indeosebi manualele de la materiile la care vor da bacalaureatul. "Vrem sa ne luam de-o grija si sa le achizitionam la inceput de an macar pe cele la care vom da examen. Tin minte ca acum doi ani am cautat un manual - optionalul de Istoria Religiilor - tot Bucurestiul si nu l-am gasit. A trebuit sa fac comanda la editura", ne-a spus Andreea Velicu, eleva in clasa a XII-a.

De altfel, librarii afirma ca liceenii sunt clienti fideli in aceasta perioada. "O explicatie ar fi si faptul ca nu toate liceele ofera gratuit manuale", ne-a spus Alexandra Gherghiu, eleva in clasa a XI-a, care a cerut parintilor doua milioane de lei pentru manuale.

Cele mai multe manuale costa peste 100.000 lei

Preturile manualelor oscileaza de la o editura la alta, asa ca este destul de dificil de facut un calcul total al cheltuielilor. Oricum, cele mai multe sunt peste 100.000 de lei, motiv pentru care majoritatea clientilor prefera sa astepte "lista cu carti de la scoala". "Acum manualele sunt alternative, profesorii nu predau dupa aceleasi carti, care difera destul de mult de la o editura la alta. N-are sens sa cheltuim inutil banii. Azi (ieri - n.r.) am venit aici doar pentru a vedea cam cu cati bani trebuie sa ne pregatim. Am constatat ca ne trebuie cel putin doua milioane de lei daca vrem sa avem toate manualele. Vom cere de la parinti", ne-a spus Adela Vandor, eleva in clasa a XII-a, pe care am intalnit-o la o librarie de pe Calea Rahovei.

Librarii de la Humanitas Kretzulescu (de pe Calea Victoriei nr. 45) spun ca zilele urmatoare se asteapta la vanzari multe. "Acum, deocamdata nebunia nu a inceput", spune Alex Mihaila, librar. Si Floarea Arbagi, sefa Librariei Papirus (de pe bd. Magheru nr. 27), ne-a confirmat ca elevii asteapta inca listele cu manualele necesare si ca, deocamdata, tatoneaza terenul. Vanzarile, considera Arbagi, depind foarte mult si de zona in care este situata libraria, de tipul scolilor care se afla langa ea.

"De exemplu, langa libraria noastra este o scoala germana, asa ca sunt cerute manualele de limba germana", explica  Floarea Arbagi.

Preturi orientative



  

La Iasi editurile au intarziat livrarile. Cererea de manuale scolare a crescut spectaculos in ultimele zile. Reprezentantii unor librarii spun ca au avut dificultati din cauza faptului ca unele edituri au intarziat livrarea stocurilor de manuale. Din acest motiv, multi dintre parinti nu au gasit cartile recomandate de profesori.

Se asteapta ca, in urmatoarele zile, numarul cererilor de manuale scolare sa se dubleze.

In Neamt lucrurile ieftine, la mare pret. Prin librariile sau raioanele specializate din Piatra-Neamt si Roman bate vantul. "Fata de alti ani, acum cumparatori sunt putini. Lumea nu are bani. Cei care ne trec pragul se orienteaza spre lucruri foarte ieftine si de slaba calitate. Mai bine s-au vandut ghiozdanele, dar care aveau preturi mici", a declarat Maria Rosu, vanzatoare la o librarie.

Librarii goale in Craiova. Nici craiovenii nu se inghesuie sa le cumpere copiilor rechizite. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea parintilor si-au pregatit odraslele cu mult timp inainte. "Parintii scolarilor prefera sa ia rechizitele din angrouri, acolo unde preturile sunt cu mult mai mici", spune o vanzatoare.

Preturi orientative

disciplina clasa editura pretul(lei/vechi)

abecedar I Aramis 89.900

matematica  I Aramis 78.000

limba romana  II Aramis  89.900

limba engleza  III  Corint  140.000

geografie  IV Aramis 60.000

limba romana  X Corint 158.000 de lei

limba engleza X Corint 180.000

fizica XII All 179.000 de lei

chimie XII Didactica 99.000

matematica XI All 169.000

finante XII All 129.000

marketing XII All 149.000

contabilitate XII All 149.000

educatie antreprenoriala XII All 129.000

latina XII All 115.000

istorie XI Sigma 120.000

geografie XI Corint 150.000

biologie IX Didactica 95.000

economie X Sigma 90.000

Sursa: Evenimentul Zilei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre