Avantajele alaptarii

/ / Modificat: 2007-01-24
Avantajele alaptarii

Beneficiile alimentatiei la san sunt multiple. Poate cel mai important dintre ele este acela ca laptele matern constituie hrana ideala pentru sistemul digestiv al noului nascut.

Toate componentele acestuia - lactoza, proteine si grasimi - sunt usor digerabile de catre sistemul digestiv imatur al unui prunc. Laptele existent pe piata incearca sa furnizeze aceste substante - si reuseste, in mare masura - insa asocierea de elemente nutritive din laptele matern este inimitabila si nu poate fi reprodusa cu exactitate prin mijloace artificiale.

Laptele matern contine vitaminele si mineralele de care nou nascutul are nevoie. Copiii care au fost hraniti la san sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta diferite alergii in cursul vietii.

Mai mult decat atat, laptele matern furnizeaza bebelusului enzime si anticorpi care nu pot fi suplinite prin nici un produs obtinut in industrie. Prin urmare, gandeste-te ca laptele matern este prima hrana sanatoasa pe care o poti oferi micutului tau! Pe de alta parte, alimentarea la san este benefica si pentru tine, ca mama. Alaptarea contribuie la arderea grasimilor si la contractarea uterului - astfel incat iti vei reveni mult mai repede dupa nastere, recapatandu-ti si silueta pe care o aveai inainte de sarcina.


Aceasta ca sa nu mai spunem ca alaptarea reprezinta un procedeu mult mai rapid de a hrani micutul, nemaifiind necesar sa incalzesti biberonul in mijlocul noptii, de exemplu... Privind lucrurile din punct de vedere psihologic, alaptarea contribuie la crearea unei legaturi emotionale unice intre mama si copil, prin contactul fizic pe care il implica.

De asemenea, capacitatea de a alimenta la san poate ajuta o tanara mamica sa se simta mai increzatoare in posibilitatile ei de a avea grija de noul nascut. Avantajele alimentatiei cu biberonul Alaptarea reprezinta metoda optima de a hrani noul nascut, dar nu toate mamele au posibilitatea de a face acest lucru. Produsele preparate pentru copii si disponibile in comert constituie o alternativa fericita a laptelui matern - iar unele dintre acestea contin si fier. Laptele pentru bebelusi este produs in conditii sterile si incearca sa reproduca laptele matern.

Combinatia complexa de proteine, grasimi si vitamine nu poate fi realizata acasa. Asa incat, daca alegi sa-l hranesti artificial pe bebelus, foloseste lapte cumparat si, de preferinta, dupa ce te consulti in prealabil cu un specialist pediatru sau neonatolog.

Citeste tot articolul in: Topsanatate
25 Ianuarie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre