De ce sa spui DA copilului tau cand vrea sa exploreze liber in natura

/ / Modificat: 2016-06-14
De ce sa spui DA copilului tau cand vrea sa exploreze liber in natura

Cum se poate dezvolta mai frumos un copil, decat experimentand singur tot ce il inconjoara si invatand practic realitatea mediului in care traieste? Spune DA copilului tau atunci cand il vezi dornic sa exploreze liber in natura, acasa, la gradinita sau la scoala, intrucat vei observa cate beneficii ii poate aduce autonomia in crestere si dezvoltare.

Gata cu timpul liber in fata computerului ore in sir! Explorarea mediului inconjurator are un rol crucial in formarea celor mai bune deprinderi si cunostinte in perioada copilariei. Activitatile in aer liber sunt o farama de speranta la care merita sa apelezi pentru a creste un prichindel fericit si sanatos, atat din punct de vedere fizic, cat si mental.

Beneficiile timpului petrecut in aer liber pentru copii

Atunci cand copilul construieste castele, se joaca frunza, sotronul sau elasticul cu ceilalti prichindei sau exploreaza diverse spatii si locuri din natura, isi dezvolta gandirea logica si capacitatea de a rationa.

Joaca afara, in aer liber, incurajeaza copilul sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea, sa isi asume riscuri si responsabilitati, sa gaseasca singur solutii sau strategii si sa descopere placerea de a face anumite lucruri.

In cazul in care copilul tau sufera deseori din pricina starilor de nervozitate, activitatile in mijlocul naturii pot fi pentru el un remediu eficient. Petrecerea timpului in aer liber, prin miscare, joaca si explorare contribuie la redarea unei stari de relaxare si destindere, esentiale pentru sanatatea lui emotionala.

Unde mai pui ca elevii care fac miscare si se joaca in aer liber au rezultate mai bune la scoala si o putere de concentrare mai mare la ore, deoarece jocul copilului in natura are un impact puternic asupra performantelor lui scolare.

Mai mult decat atat, si memoria are de beneficiat de pe urma relaxarii copilului in mijlocul naturii. Expunerea copilului in natura ii ofera o experienta multisenzoriala, cu un rol esential in dezvoltarea creierului in copilaria timpurie.

Contactul cu natura ii ofera copilului un prilej excelent de a invata si de a intelege mai bine mediul inconjurator, fiind un izvor nesecat de cunostinte si informatii pentru cel mic. Il ajuta nu doar sa isi dezvolte cultura generala, dar si sa se integreze mai bine in comunitate si sa inteleaga care sunt regulile ei.

Jocul in aer liber mai are si un rol educativ semnificativ. Imediat ca pasiti in mediul exterior, ai sansa sa il inveti lucruri esentiale pentru educatia si siguranta lui. Imbinarea jocului in natura cu regulile de siguranta pe care le presupun anumite medii de joaca, cu conduita potrivita pe care trebuie sa o aiba in public si invatarea locurilor pe unde si cum sa traverseze corect ajuta copilul sa se descurce mai usor in spatiile exterioare. In acest fel il ajuti sa invete cum sa se descurce singur, cum sa se simta bine fiind independent si cum sa aiba incredere in fortele proprii.

joaca_in_aer_liber_copii

Idei de petrecere a timpului in aer liber

Masura in care copilul tau va prefer sa isi petreaca timpul in aer liber depinde si de modul in care il vei ajuta sa aprecieze iesirile in natura. Ajuta-l ca fiecare experienta sa fie pentru el una distractiva si spune DA ideilor de mai jos:

- Lasa-l sa se murdareasca: incurajeaza-ti copilul sa incerce lucruri noi, altfel va creste cu teama de a nu se rani sau de a nu se imbolnavi.

- Ofera-i conditii sa faca miscare: mersul pe tricicleta, trotineta sau bicicleta ii intareste muschii, inclusiv cel cardiac, si il fereste de kilogramele in plus.

- Ajuta-l sa inteleaga natura: urmariti insectele si identificati-le, colectionati frunze si pietre interesante, povesteste-i despre ce se intampla in mediul inconjurator.

- Plantati impreuna o mini-gradina de flori: copiii vor mereu sa faca ce fac oamenii mari, asa ca plantati o gradina micuta cu flori, pe care sa i¬-o dai lui in grija apoi. Va adora aceasta responsabilitate si se va maturiza in mod neasteptat.

- Jucati-va: fa o lista cu lucruri pe care trebuie sa le gaseasca intr¬un parc si trimite-¬l in cautarea lor. De la frunze de diferite marimi, pana la pietre colorate, toate vor constitui o comoara mica pentru copilul tau. Invata-l, totusi, sa nu rupa florile din parcuri sau sa se aventureze in locuri periculoase.

Tu cum iti incurajezi copilul sa petreaca timp de calitate in natura? Ce activitati adora sa faca in aer liber? Spune-ne povestea ta in sectiunea comentariilor de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Copiii au voie sa foloseasca unelte adevarate? DA!

5 motive sa-ti lasi copilul sa gateasca singur

Cum se simte copilul tau cand ii spui NU

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre