Cum se simte copilul tau cand ii spui NU

/ / Modificat: 2016-04-28
Cum se simte copilul tau cand ii spui NU

In mod inevitabil, intervin situatii in care spui copilului tau NU,  din motive pe care tu le intelegi foarte bine. Insa te-ai gandit cum se simte copilul tau atunci cand i se interzice un lucru? Oare are el capacitatea de a percepe o circumstanta la fel ca tine sau are nevoie de ajutor?

Micutul tau va cere mereu acelasi lucru interzis, daca nu ii oferi cateva argumente solide prin care sa iti justifici pozitia. Cum i le explici, vezi mai jos!

"NU-ul" este un cuvant mic, dar cu o influenta enorma asupra psihicului unui copil. El va trebui sa fie rostit in anumite situatii, deoarece copilul nu este "echipat" emotional  sa ia singur decizii sau isi auto-regleze comportamentul. Aceasta este misiunea ta, de a face ordine in gandurile lui confuze si de a-l ajuta sa inteleaga lumea in care traieste.

Iti spun NU cu un motiv

Cel mai important lucru pe care sa il ai in vedere este acela ca "NU-ul" trebuie sa fie insotit intotdeauna de un argument  care sa iti explice refuzul. De ce trebuie sa manance legume, cand sunt atatea dulciuri in casa? De ce nu poate sa aiba un telefon ca al colegei de gradinita? Cum sa raspunzi acestor intrebari, astfel incat copilul sa si inteleaga motivul din spatele lui "NU"?

Interdictiile parintilor pot fi frustrante pentru un copil, deoarece cei mici nu le inteleg de cele mai multe ori. In plus, un copil caruia i se spune "nu" pur si simplu se va simti lipsit de putere si atat. Va considera ca il refuzi din rautate, pentru ca ai autoritate asupra lui si nu vrei sa ii faci pe plac.

Incearca sa ii explici copilului in permanenta "de ce nu", oferindu-i argumente inteligibile, precum si alternative care sa ii satisfaca in oarecare masura dorinta initiala. In niciun caz, nu il determina sa taca prin replici precum "pentru ca asa zic eu" sau "pentru ca asa trebuie, taci!".

De exemplu, poti sa ii spui ca dulciurile nu il ajuta sa creasca mare, asa cum o fac legumele, chiar daca au un gust mai bun. Daca insista sa primeasca totusi o prajitura inainte de masa de pranz, ii poti spune ca desertul ii va face rau daca il consuma inainte de masa, dar ca poate sa manance o para sau o felie de mango, la alegere.

Incearca sa ii spui "NU-ul" cu blandete si fermitate in acelasi timp. Daca te simte ca eziti, si doar putin, va considera ca il cele din urma vei ceda. De asemenea, nu-i spune "poate" sau "maine" cand un lucru chiar nu trebuie facut, deoarece vei crea confuzie in mintea copilului si nu va mai distinge lucrurile bune de cele rele. 

Inteleg ce simti, dar NU

In afara de argumentarea unei interdictii, este la fel de important sa ii arati ca intelegi ce simte in acele momente – copiii nu reactioneaza negativ atunci cand vad ca empatizezi cu ei. Cand iti cere o jucarie scumpa, de exemplu, poti sa spui "Inteleg de ce o doresti, este foarte interesanta, insa nu avem bani sa o cumparam acum. Poate strangi bani din alocatie si ti-o cumperi tu, ce zici?". 

Asigura-ti copilul ca este firesc sa isi doreasca jucarii si dulciuri, dar ca in viata nu putem avea toate lucrurile la care visam doar pentru ca tanjim sa le detinem. 

Nu in ultimul rand, atunci cand nu gasesti un argument viabil pentru "NU",  spune "DA" si lasa-ti copilul sa-si traiasca din plin experientele de care are nevoie pentru a creste frumos.

Tu cum ii spui "NU" copilului tau? Cum reactioneaza cand ii interzici sa faca anumite lucruri? Impartaseste-ti cu noi experienta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre