Copilul tau poate sa isi decoreze singur camera: 3 pasi pe care sa ii urmati!

/ / Modificat: 2016-06-02
Copilul tau poate sa isi decoreze singur camera: 3 pasi pe care sa ii urmati!

Copilul tau poate sa isi decoreze singur camera: 3 pasi pe care sa ii urmati!

Te-ai gandit pana acum ca ai putea sa-si lasi copilul sa isi decoreze singur camera? Aceasta cale minunata de a-i permite sa se exprime liber si de a-si exprima identitatea in designul propriei incaperi are nenumarate beneficii: ii dezvolta creativitatea, il distreaza, il relaxeaza si, cel mai important, ii antreneaza autonomia.

Sa oferi copilului tau control asupra unor situatii potrivite pentru varsta lor este unul dintre cele mai valoroase elemente ale educarii lui. Decorul camerei celui mic poate sa ii poarte amprenta in moduri surprinzatoare, daca il lasi sa aleaga singur anumite componente de design. Iata cativa pasi pe care ii puteti pune in aplicare impreuna!

Cumparati impreuna accesorii si decoratiuni

Magazinele de bricolaj au o sumenedie de accesorii, decoratiuni si solutii de depozitare accesibile si dragute pentru camera copilului. Propune-i micutului tau sa incepeti proiectul redecorarii si mergeti impreuna la cumparaturi.

Incurajeaza-l sa-si aleaga singur perdeaua, draperiile, covorul, cutiile de depozitare si stickerele decorative pe care si le-ar dori in camera. Sigur ca este important sa iti aduci aportul in deciziile pe care le ia, insa fara sa ii desfiintezi din start optiunile.

Da-i de inteles ca el are ultimul cuvant, insa vorbeste-i de parca ati fi parteneri intr-un proiect important: "Imi place mult ce ai ales, dar ce-ai spune de aceste cutii? Sunt foarte frumoase aceste perdele, dar s-ar putea potrivi si mai bine acestea. Tu alegi!".

Aceasta experienta extrem de placuta pentru copilul tau va fi ca un antrenament excelent al autonomiei sale: ii va creste stima de sine, se va simti important, independent, apreciat si inteles. In plus, va fi dornic sa foloseasca obiectele de organizare pe care el singur le alege si va fi ulterior dornic sa mentina ordinea in camera sa.

Spune-i de la inceput de ce buget dispuneti si ajuta-l sa inteleaga cum se poate incadra in el: totodata, el va lua primele lui lectii de educatie financiara si va intelege ce presupune exact sa achizitionezi produse dintr-un magazin.

Pregateste "terenul" pentru redecorare

Odata ajunsi acasa de la cumparaturi, este momentul sa eliberati camera micutului si sa lasati doar piesele mari de mobilier, care pot fi cel mult rearanjate (daca este cazul).

Sortati impreuna hainele, jucariile si cartile, apoi incurajeaza-l pe cel mic sa aleaga ce vrea sa pastreze si ce ar fi cazul sa donati sau sa aruncati. Pune lucrurile bune, ce pot fi oferite cadou, in cutii separate. Depoziteaza restul in saci de gunoi si bucurati-va de spatiul ramas gol, numai bun de redecorat. Daca este nevoie, aspira si sterge praful, apoi aeriseste bine incaperea.

Redecorati camera cat mai creativ

In prima faza, va trebui sa-l ajuti pe cel mic sa faca pasii cei mai grei, care necesita mai multa forta: sa isi aranjeze hainutele in dulap, sa aseze cartile in biblioteca, sa depoziteze jucariile in cutiile cumparate chiar de el etc. Tot tu va trebui sa te ocupi si de montarea perdelelor si a draperiilor, precum si de asezarea covorului (rugandu-l sa te ajute, desigur).

Apoi urmeaza ultimele detalii, de care se poate ocupa cel mic fara ajutor: lipirea stickerelor pe pereti, inramarea desenelor preferate si asezarea lor pe mobilier, ordonarea jucariilor cu rol decorative, realizarea de obiecte de arta cu propriile lui manute etc.

Lasa-l sa isi exprime dorintele si sa aleaga singur detaliile de decor, chiar daca nu sunt intocmai pe placul tau. Nu uita ca este camera lui, spatiul lui intim in care se retrage si se dezvolta. Vestea buna este ca odata ce isi aranjeaza camera asa cum ii place, va fi mult mai dispus ulterior sa o mentina in ordine.

Tu ti-ai lasat copilul sa isi decoreze singur camera? Spune-ne ce idei minunate ati pus in aplicare si inspira si alte mamici sa stimuleze autonomia celor mici pe aceasta cale!

Pe aceeasi tema... 

Cum sa-ti faci copilul responsabil avand incredere in el

Da, poate! De ce sa-ti lasi copilul sa faca mai multe lucruri de unul singur

Cum sa spui copilului NU in mod constructiv: 5 ponturi utile

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autonomia la copii Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre