Inositolul, element important in terapia infertilitatii

/ / Modificat: 2015-03-03
Inositolul, element important in terapia infertilitatii

Inositolul, element important in terapia infertilitatii

Infertilitatea este un diagnostic dureros pentru orice cuplu, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca intre 10 si 15% dintre cupluri sufera de infertilitate. In majoritatea cazurilor, boala are o evolutie favorabila daca sunt identificate cauzele si cuplurile urmeaza un tratament de specialitate.

Utilizarea inositolului in terapiile adjuvante pentru infertilitate ofera rezultate promitatoare, studii internationale si nationale arata beneficiile acestui compus, in contextul problemelor de infertilitate.

Infertilitatea, definitie si cauze

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, dupa un an de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Cauzele infertilitatii pot fi de origine feminina, masculina sau comune ambilor parteneri. Medicii arata ca doar intr-un procent foarte mic de cazuri de infertilitate, cauzele nu sunt cunoscute.

Cauze de origine feminina care pot determina infertilitate sunt: anovulatia, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, afectarea trompelor uterine, probleme imunologice, greutate anormala (peste sau sub limita), anomalii congenitale etc. 

Cauze de origine masculina care pot duce la infertilitate sunt: disfunctiile spermatice (azoospermia - absenta spermatozoizilor in sperma si oligospermie - cantitate insuficienta de spermatozoizi), varicocelul, oreionul, boli cu transmitere sexuala, factori nocivi (fumat, stres, consumul de alcool si droguri), boli cronice (diabet, obezitate), anomalii congenitale etc.

Cauze comune ambilor parteneri – deficienta unor micronutrienti (zinc, seleniu, acid folic, vitamina C), probleme imunologice, boli cu transmitere sexuala, varsta inaintata, obiceiuri nesanatoase (fumat, stres, consum alcool, droguri). 

Inositol, trei directii de utilizare in infertilitate

Inositolul este un compus care face parte din grupul vitaminelor B, fiind utilizat in organism pentru transmiterea informatiilor inspre si dinspre celule. Compusul se gaseste in mod natural in organism, cea mai intalnita forma fiind mioinositolul, sintetizat din glucozo-6-fosfat.

Inositolul a atras atentia specialistilor in reproducerea umana dupa ce mai multe studii prezinta efecte benefice in tratamentele pentru infertilitate. 

Imbunatateste motilitatea si functia mitocondriala a spermatozoizilor

La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori dupa ce au analizat sperma unui numar de 20 de barbati  fara probleme spermatice si a 20 de barbati cu diverse dereglari la nivel spermatic (oligospermie, astenozoospermie, terazoospermie). Proba de material seminal a fost incubata timp de 2 ore intr-o solutie salina la care s-a adaugat 2 mg/ml de mioinositol. Dupa analiza probelor, cercetatorii au  observat o imbunatatire a motilitatii spermatozoizilor la ambele categorii, la cei cu probleme aceasta fiind asociata cu o crestere a functiilor mitocondriale1. 

Imbunatateste calitatea ovulelor in cazul protocoalelor de stimulare ovariana din procedurile de fertilizare in vitro

Administrarea inositolului in protocolul de stimulare ovariana determina o crestere a numarului de ovocite mature si o imbunatatire a calitatii acestora, ducand astfel la o crestere a ratei de succes a procedurilor de fertilizare in vitor2. 

De asemenea, inozitolul este utilizat in terapia adjuvanta de stimulare a ovarelor micropolichistice. Un studiu efectuat de un grup de medici de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu", Bucuresti arata ca inozitolul creste sensibilitatea la insulina  (scaderea rezistentei la actiunile hipoglicemiante ale insulinei) si imbunatatirea activitatii receptorilor la insulina. Datorita mioinositolului se modifica raportul FSH/LH , scade testosteronul, concentratia insulinei si se restabileste ciclicitatea normala menstruala la femeile cu spanio/amenoree.3

Imbunatateste echilibrul hormonal feminin

Sindromul de ovare polichistice, caracterizat prin anovulatie si hiperadrogenism este una dintre cauzele majore de infertilitate de cauza feminina. In majoritatea acestor cazuri, femeile se confrunta si cu o rezistenta la insulina. Administrarea mioinositolului imbunatateste activitatea insulinei-receptor si restabileste functia ovulatorie normala4. 

Inositol 750mg, de la Secom®, contine 750 mg de mioinozitol de cea mai inalta puritate si biodisponibilitate, din sursa naturala (extract din tarate de orez). Produsul ajunge pana la 100 de zile de administrare si contribuie la imbunatatirea echilibrului hormonal feminin si masculin. 

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre