Refuzul sanului mamei si alaptarea copiilor nascuti prematur

/ / Modificat: 2017-08-11
Refuzul sanului mamei si alaptarea copiilor nascuti prematur

Dificultatea unui copil de a se atasa la sanul mamei nu exprima neaparat un refuz, ci mai degraba prezenta unei probleme, care trebuie recunoscuta, tratata si depasita. Dar de cele mai multe ori, acest lucru implica dificultati care apar in timpul alaptarii, de exemplu, copilul este asezat intr-o pozitie inconfortabila sau nu poate suge corect, deoarece are nasul infundat sau debitul de lapte este prea abundent sau prea rapid. Mai mult, dupa un interval prea mare intre doua alaptari, copilul este infometat si nu mai reuseste sa-si coordoneze miscarile de atasare corecta la sanul mamei.

Bebelusul refuza sanul

Daca bebelusul continua sa refuze sanul mamei de mai multe ori consecutiv, se recomanda ca mama sa ceara sfatul unui consultant in alaptare. Pana atunci, ea poate sa-si extraga laptele si sa-l ofere copilului in alte modalitati, in timp ce, cu rabdare, va incerca sa solutioneze problema. In aceasta perioada, mama va avea multa grija sa satisfaca necesitatile bebelusului ei in ceea ce priveste contactul mama-copil, oferind in continuare si sanul. Este foarte important ca ea sa primeasca sprijin practic si afectiv pana cand se restabileste alaptarea la san.

Alaptarea copiilor nascuti prematur

Copiii nascuti prematur, in special cei nascuti inainte de cea de-a 32-a saptamana de sarcina, au o dezvoltare insuficienta a functiilor de supt, inghitit si respiratorii, care constituie fundamentul capacitatii de hranire independenta. Acesti nou-nascuti sunt hraniti printr-o sonda gastro-nazala, pana in momentul cand vor fi suficient de maturi pentru a fi hraniti de catre mama. Acesti copii pot fi ajutati sa se dezvolte sau sa-si creasca abilitatea de a suge si inghiti, cu ajutorul unui furtunas, trecand treptat la alimentarea independenta, alaptarea la san sau cu biberonul.

Studiile au aratat ca la cei mai tineri nou-nascuti suptul nenutritional reduce spitalizarea si imbunatateste modelul somn-veghe si miscarea. Suptul nenutritional provine din nevoia instinctiva a copilului de a suge, si, de aceea, copilul isi cauta obiecte care sa substituie sanul mamei (degetul mare, paturica, jucarii); asadar suptul este foarte important in dezvoltarea psihologica, pediatrica si ortodontica. In acest caz un substitut recomandat pentru sanul mamei este suzeta, perfect adaptata dezvoltarii copilului.

Obstetricianul recomanda…

Daca bebelusul tau nu este capabil inca sa suga la san, trebuie sa extragi din laptele tau cu ajutorul unei pompe pentru san, la fiecare 2-3 ore, adica de cate ori ar trebui alaptat bebelusul.

pompa-de-san

Trebuie sa incepei cat se poate de devreme, deoarece colostrul este foarte important pentru sugar. Laptele va fi strans in recipiente speciale sterile sau care pot fi sterilizate. In spital, pediatri hranesc bebelusul cu lapte folosind o sonda, o seringa sau biberonul.

recipiente-stocare-lapte

Cand copilul tau va fi capabil sa suga singur, exista posibilitatea ca la inceput sa nu fie usor sa-l asezi la san. Insista cu rabdare si nu te lasa descurajata. Daca sugarul nu reuseste sa se hraneasca de la san, este important continui sa-l hranesti cu laptele tau. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Refuz san bebelus Pompa manuala san Pompa san Alaptarea Alaptarea nou-nascutului Alaptarea bebelusului Alaptarea la san Alaptare bebelus nascut prematur Lapte matern Stocarea laptelui matern

Articole recomandate

Citeste si despre