Trimestrul doi de sarcina. La ce sa te astepti?

/ / Modificat: 2016-03-30
Trimestrul doi de sarcina. La ce sa te astepti?

Daca ai trecut cu bine de primul trimestru de sarcina si ai depasit perioada greturilor matinale si a acomodarii cu gandul ca vei deveni mamica si vei avea o multime de noi responsabilitati, poti rasufla usurata.

Cele mai multe femei spun despre cel de-al doilea trimestru ca este cea mai usoara si confortabila perioada a sarcinii. Greturile matinale vor disparea complet inca de la debutul acestuia, iar tu vei incepe sa ai tot mai multa energie si sa fii plina de vitalitate.

Exista, cu toate astea, lucruri care iti vor crea disconfort si dupa primele 13 saptamani de sarcina, chiar daca partea cea mai dificila a trecut. Constipatia, hemoroizii si durerile de ligamente sunt doar cateva dintre lucrurile care iti vor crea neplaceri in aceasta perioada.

Cum combati constipatia?

Oscilatiile hormonale prin care trece organismul tau si cu precadere prezenta in cantitati tot mai mici a progesteronului iti vor incentini activitatea tractului gastrointestinal. De asemenea, pe masura ce copilul creste si se dezvolta, presiunea pe care o exercita asupra intestinului gros este tot mai mare si mai greu de suportat. Toti acesti factori contribuie la instalarea constipatiei in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Din fericire, o poti combate cu ajutorul catorva mici schimbari de alimentatie.

In primul rand, este extrem de important sa te hidratezi in aceasta perioada, asa ca incearca sa bei zilnic cate 8 pahare de apa. Cresterea cantitatii de fibre din dieta ta ar putea, de asemenea, sa-ti vina in ajutor.

Prunele, cerealele integrale si salatele sunt perfecte pentru aceasta perioada, asa ca ar fi indicat sa le consumi cat mai des. Mersul pe jos te va ajuta sa-ti reglezi circulatia sangelui, care are si ea de suferit in cel de-al doilea trimesru de sarcina si care poate afecta functionarea tuturor organelor interne; cate 15 minute de mers pe jos in fiecare zi iti vor schimba radical starea in bine si vor contribui la o digestie mai buna.

Cat despre laxative, nu este indicat sa le folosesti fara o atenta supraveghere a medicului, asa ca fa tot posibilul sa le eviti sau sa ii ceri acestuia sa iti prescrie o reteta pentru unele mai putin nocive si agresive, pentru ca esti totusi mai sensibila in timpul sarcinii, iar crampele pe care le poti avea de la laxative ar putea afecta evolutia acesteia.

hidratare_sarcina_vara

Cum scapi de hemoroizi?

Hemoroizii sunt vene marite din zona rectului, care apar deseori pe parcursul sarcinii din cauza presiunii crescute in acea zona. Pe masura ce copilul tau creste in uter, simptomele care ii insotesc se pot inrautati, iar tratarea lor inca de la primele semne te poate ajuta sa scapi de disconfortul pe care ti-l provoaca si sa ii tii sub control pana la finalul sarcinii.

Baile calde te pot ajuta sa scapi de durerile care insotesc hemoroizii si sunt la indemana, pentru ca le poti face oricand acasa. De asemenea, este indicat sa eviti sa stai in picioare pentru perioade mai lungi de timp, deoarece aceasta pozitie poate sa fie daunatoare pentru circulatia sangelui, factorul principal care contribuie la aparitia hemoroizilor.

Prevenirea sau tratarea constipatiei, in functie de caz, este la fel de importanta, asa ca ai grija la alimentele pe care le consumi si incearca sa incluzi in alimentatie cat mai multe fibre care sa iti regleze tractul intestinal.

Daca nici una dintre aceste metode nu te ajuta pentru a te simti mai bine, cere parerea medicului in legatura cu tratamentele medicamentoase pentru tratarea hemoroizilor.

Cum scapi de durerile ligamentelor?

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, este foarte posibil sa te confrunti cu o durere noua, cea a ligamentelor din zona inghinala. Acesta este un rezultat al maririi uterului si a extensiei abdominale, de care foarte multe femei se lovesc in aceasta perioada.

Din nefericire, aceasta este una dintre durerile pe care nu le poti combate facand miscare sau schimbandu-ti alimentatia. Daca durerea devine intensa, trebuie sa iti contactezi medicul, cu atat mai mult cu cat aceasta poate indica, in unele cazuri, o posibila complicatie a sarcinii.

Tu cu ce simptome te-ai confruntat in al doilea trimestru de sarcina? Ce lucruri ti-au creat neplaceri? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Al doilea trimestru de sarcina Constipatie sarcina Hemoroizi sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre