Travaliul prelungit

/ / Modificat: 2013-04-04
Travaliul prelungit

Travaliul prelungit este una dintre cele mai coplesitoare si inconfortabile experiente prin care trece o gravida care naste natural. Atunci cand contractiile specifice travaliului apar pe o perioada mai lunga de 20 de ore inseamna ca gravida a intrat in travaliu prelungit. Descopera cauzele care duc la aparitia acestui travaliu istovitor si la ce metode recurg medicii pentru a grabi nasterea bebelusului!

Un travaliu normal dureaza intre 8 si 12 ore la o sarcina singulara, si aproximativ 16 ore la o sarcina gemelara. Travaliul se poate intinde insa si pe o durata de cateva zile, in functie de mai multi factori, legati de pozitionarea fatului sau de starea de sanatate a gravidei.

Care sunt cauzele travaliului prelungit?

Atunci cand trec peste 20 de ore de la inceperea primelor contractii, medicii considera ca ai intrat in travaliu prelungit si incep sa investigheze cauzele care impiedica bebelusul sa vina mai repede pe lume.

Printre cele mai frecvente cauze ale travaliului prelungit se numara:

  • pozitia anormala a fatului;
  • contractiile uterine prea slabe si rare pentru a expulza bebelusul;
  • nedilatarea colului uterin;
  • canalul vaginal (de nastere) ingust;
  • bebelusul este prea mare si nu poate trece prin canalul vaginal.

Travaliul se poate prelungi si din cauze emotionale, care impiedica gravida sa se angajeze in nasterea propriu-zisa a copilului. Frica de dureri, emotiile puternice, lipsa controlului asupra corpului pot conduce la amanarea momentului nasterii, chiar daca colul uterin se dilata, iar bebelusul este in pozitie corespunzatoare pentru nastere.  

Ce masuri iau medicii in cazul travaliului prelungit?

Pe toata perioada desfasurarii travaliului, asistentele iti vor masura constant functiile vitale, dilatarea colului, pulsul fatului si iti vor supraveghea starea de sanatate, astfel incat sa nu apara complicatii si sa nu fie nevoie sa recurga la nasterea prin cezariana.

In momentul in care intri in travaliu prelungit, medicii incep sa ia masuri pentru grabirea nasterii, in functie de cauza care l-a provocat. In situatia in care contractiile apar la intervale rare de timp sau sunt prea slabe ca intensitate, medicii ti-ar putea administra oxitocina, un hormon care sporeste numarul contractiilor si intensitatea lor.

In cazul in care bebelusul se afla deja pe canalul de nastere, dar nu reusesti sa il impingi suficient de tare pentru a-l expulza, medicii vor recurge la forceps sau aparatul cu vacuum pentru a deplasa copilul pe canalul de nastere, spre exterior.

Pentru dilatarea colului, medicii pot recurge la administrarea de prostaglandine, care au rolul de a-l subtia si a-l deschide, pregatindu-l astfel pentru nastere. In cazul in care bebelusul este prea mare sau medicii nu reusesc sa identifice cauza pentru care travaliul se prelungeste, vor impune cezariana, ca solutie de urgenta.

Cu cat travaliul dureaza mai mult, cu atat exista riscul ca fatul sa fie afectat. Printre cele mai frecvente complicatii care pot aparea la fat se numara:

  • hipoxia (scaderea concentratiei de oxigen din sange sau "lipsa de aer");
  • puls neregulat;

Tu ai nascut natural? Cat a durat travaliul? Cunosti cazuri de travaliu prelungit? Daca da, cum au reusit sa infrunte aceasta experienta istovitoare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de, mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Travaliu nastere Nastere naturala

Articole recomandate

Citeste si despre