Cum stiu ca sunt in travaliu?

/ / Modificat: 2017-03-22
Cum stiu ca sunt in travaliu?

"Travaliul este caracterizat prin aparitia contractiilor uterine dureroase. Acestea cuprind intreg uterul, dor si apar la intervale regulate - la 15 minute, apoi mai des la 10 minute, la 8 minute, pana la momentul efectiv al nasterii. Intre contractii, uterul se relaxeaza, iar durerea se diminueaza semnificativ."

Dr. Anca Panaitescu
medic specialist obstetrica-ginecologie

Primele modificari care anunta nasterea iminenta apar cu cateva zile sau chiar saptamani inainte de evenimentul propriu-zis. Lor li se alatura, in orele premergatoare venirii pe lume a bebelusului, alte semne concrete care sa te determine sa iei masurile potrivite: sa contactezi medicul, sa pleci la spital sau, pur si simplu, sa te linistesti si sa astepti.

Este important sa fii la curent cu semnele travaliului, fie si doar pentru a nu te alarma considerand ca s-ar putea sa fie ceva in neregula cu micutul tau. Asadar, in perioada care precede nasterea, acorda o atentie sporita urmatoarelor "simptome" care anunta, incet, dar sigur, debutul travaliului!

In saptamanile premergatoare nasterii

Cu circa 2-3 saptamani inainte de data estimata a nasterii, isi vor face aparitia primele semne care anunta travaliul, adica dilatarea progresiva a colului uterin si coborarea fatului de-a lungul uterului care permit venirea sa pe lume. Initial, semnele pot fi discrete si le-ai putea ignora cu usurinta. Ulterior, simptomele vor deveni imposibil de ignorat. In acest rastimp, te poti confrunta cu:

crampe abdominale similare celor menstruale, nu foarte intense;
• nevoia de a urina/defeca mai des;
• modificarea consistentei scaunelor; poti avea parte de diaree sau scaune mai moi decat in mod obisnuit;
• dureri de spate;
• frisoane;
• stari de neliniste si disconfort general;
• presiune resimtita in zona inferioara a abdomenului, cat si la nivelul articulatiilor soldului;
• accese de energie, urmate de stari de oboseala accentuata;
• secretii vaginale dese, abundente, sub forma de mucus de culoare roz.

    Tot in aceasta perioada poti avea parte si de contractii false - contractiile Braxton-Hicks - care produc de regula un disconfort minim pana la moderat si se manifesta ca o durere abdominala cu durata redusa, de circa 1-2 minute. Rolul lor? De a-ti pregati colul uterin pentru etapa urmatoare, a contractiilor adevarate, care preced nasterea copilului.

    In orele dinaintea nasterii

    In orele dinaintea venirii pe lume a copilului, vei remarca o serie de semne care anunta travaliului. Unul dintre acestea este eliminarea unui dop mucos care a umplut cervixul pe durata sarcinii, protejand fatul de infectii. Poti remarca sau nu expulzarea acestui dop gelatinos, si asta fiindca, uneori, eliminarea sa se face treptat, de-a lungul mai multor saptamani. Alt semn este ruperea apei care ii urmeaza eliminarii dopului ce astupa colul uterin.

    In aceasta etapa, vei remarca scurgerea unui lichid adesea incolor si limpede (poate fi insa si usor colorat, de la galben la verde ori maro). Ruperea apei poate coincide si cu debutul travaliului, insa de la acest eveniment pana la inceperea contractiilor specifice nasterii pot sa treaca mai multe ore. In cele din urma, vei simti si contractiile care marcheaza travaliul pana la nasterea bebelusului. Scopul lor este dilatarea suficienta a cervixului pentru a permite trecerea copilului.

    Intr-o prima faza, contractiile, care apar la intervale regulate, vor fi rare, insa, pe masura ce travaliul progreseaza, le vei resimti tot mai des. Poti cronometra intervalul de timp scurs intre doua contractii pentru a sti in ce etapa a travaliului te afli. In plus, pe masura ce timpul dintre doua contractii se reduce, intensitatea lor va creste. Daca urmeaza sa aduci pe lume primul copil, ar trebui sa stii ca travaliul va dura probabil ceva mai mult decat in cazul viitoarelor nasteri.

    Durata acestuia poate varia foarte mult, insa vei beneficia de-a lungul sau de asistenta si ingrijire, de eventuale injectii cu glucoza, magneziu, calciu ori substante anxiolitice pentru a te ajuta sa faci fata travaliului cu brio. Suferinta pe care o declanseaza contractiile nasterii poate fi ameliorata ori eliminata complet prin administrarea injectiei epidurale. Poti decide si la fata locului daca iti doresti sa beneficiezi de acest anestezic, insa cel mai indicat este sa te consulti cu medicul tau in prealabil, pentru a fi la curent atat cu avantajele, cat si cu riscurile pe care le implica procedura.  

    Tu cum ai trait experienta travaliului? Care au fost simptomele de care ai avut parte? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Intrebari sarcina Travaliu Semne travaliu Debut travaliu Contractii travaliu Contractii nastere Semne nastere

    Articole recomandate

    Citeste si despre