Testul de sarcina

/ / Modificat: 2016-07-27
Testul de sarcina

Testele de sarcina pentru acasa masoara prezenta hormonului human chorionic gonadotrophin (hCG) in urina. Acest hormon este secretat prima data imediat dupa ce ovulul fertilizat este implantat in uter (cam la sase zile dupa fertilizare) de catre celulele care vor forma placenta.

Nivelurile acestui hormon cresc rapid in urmatoarele cateva zile dupa implantare. De obicei, testele de sarcina de la farmacie ar trebui sa detecteze hCG-ul din urina chiar din prima zi in care ar fi trebuit sa-ti vina ciclul menstrual. Nivelurile de hCG ating un puct maxim intre zilele 60 si 90 ale sarcinii.

Daca la primul test obtii un rezultat negativ, poate fi pentru ca hCG-ul nu a ajuns la nivelul la care sa poata fi detectat, chiar daca ti-a intarziat menstruatia cu o zi, asa ca poti sa mai astepti cateva zile si sa-l mai faci o data.

Precizia testelor de sarcina

Nu toate testele de sarcina sunt la fel. Unele sunt mai precise decat altele, asa explicandu-se diferenta de pret. Testele mai precise pot detecta sarcina chiar daca ai un nivel scazut de hCG in corp. Concentratia de hCG este masurata in unitati milliInternational. De exemplu, un test cu sensibilitate de 20 IU/L este mai precis decat unul cu 50 IU/L. Informatiile acestea ar trebui sa fie specificate si pe cutie.

Daca sunt facute in mod corect, testele de sarcina au o precizie de 97%. Pot totusi sa apara si greseli. Un test de sarcina poate iesi negativ fie pentru ca tu chiar nu esti insarcinata, fie pentru ca organismul tau nu produce suficient hCG. Exista si exceptii rare cand testul este pozitiv, dar nu esti insarcinata.

Modul de intrebuintare

Poti sa faci testul in orice moment al zilei si chiar in prima zi in care ti-a intarziat menstruatia. Testele mai precise pot sa-ti confirme hCG-ul chiar cu cateva zile inainte de prima zi de menstruatie, dar aceste rezultate pot fi inexacte.

Acuratetea testelor de sarcina depinde si de tine. Citeste cu atentie toate instructiunile de pe cutie inainte sa faci testul. Testele au metode diferite de testare sau iti arata rezultatul in mod diferit, dar toate fac cam acelasi lucru. Pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai precise urmeaza cateva indicatii:

• Daca nu faci testul de dimineata (urina de dimineata este cea mai concentrata) incearca sa nu urinezi cu patru ore inainte de a face testul.

• Nu bea prea multe lichide in incercarea de a produce mai multa urina pentru ca ele pot dilua urina, facand hCG-ul mai putin detectabil.

• Daca iei anumite medicamente, inclusiv pentru fertilitate, citeste prospectul inainte de a face testul pentru a vedea daca medicamentele pe care le iei pot afecta rezultatul (in principiu, medicamentele obisnuite de tipul paracetamolului nu ar trebui sa afecteze rezultatul, dar este mai bine sa verifici).

Cat dureaza pana se vad rezultatele?

Poti sa verifici rezultatele in aproximativ cinci minute cele mai lungi cinci minute din viata ta. Daca faci testul in baie, mergi in alta parte a casei si gaseste-ti de lucru, nu sta cu ochii pironiti in test.

De unde pot sa cumpar un test de sarcina?

Poti sa cumperi teste de sarcina aproape de la orice farmacie si de la unele supermarketuri. Poti, de asemenea, sa comanzi un test de sarcina pe internet si iti va fi livrat apoi prin posta.

Care este diferenta dintre testele facute acasa si cele facute de doctori?

Multe clinici folosesc tot teste de sarcina din comert pentru a verifica daca esti insarcinata. In cazul acesta, sunt exact la fel. Alte clinici fac teste de sange, care nu sunt foarte diferite de testele de urina. Ambele teste verifica nivelul hCG-ului in organism. Testul de sange este un pic mai precis decat cel de urina. Acesta poate verifica daca esti insarcinata de la 6-8 zile dupa ovulatie si poate indica si varsta sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Test sarcina Beta hcg Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre