Lucruri de facut inca de la testul de sarcina pozitiv

/ / Modificat: 2014-11-07
Lucruri de facut inca de la testul de sarcina pozitiv

Din primul moment in care testul de sarcina iese pozitiv, stilul tau de viata trebuie sa sufere cateva modificari importante. Este momentul in care abandonezi viciile, esti de doua ori mai atenta la ce mananci, ce medicamente iei si ce poti face pentru a avea o sarcina linistita, lipsita de probleme si complicatii. Lista cu lucruri pe care trebuie sa le faci din primul moment in care afli ca esti insarcinata nu se opreste insa aici.

Confirma-ti sarcina la medic

Inainte de a lasa euforia sa-ti invadeze corpul si mintea la vederea celor doua liniute ale testului de sarcina, este indicat sa pui mana pe telefon si sa iti suni imediat medicul de familie pentru efectuarea testelor de sange care iti vor confirma daca esti sau nu gravida. Nu lasa testele de sarcina sa te amageasca, intrucat nu sunt 100% sigure si exista multe situatii in care ofera rezultate fals-pozitive.  

Fa-ti rapid o poza

Este bine sa imbini utilul cu placutul in aceste momente si sa nu ratezi sansa de a-ti imortaliza expresia fetei atunci cand medicul iti confirma vestea ca vei deveni mama. Aceasta poza va deveni o amintire frumoasa si emotionanta peste ani, care te va ajuta sa retraiesti cu nostalgie unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta.  

Fa-ti lista cu investigatiile si analizele necesare

Daca tot te afli in spital, este timpul sa descosi medicul cu privire la tot ce urmeaza pana la sfarsitul sarcinii, cel putin din punct de vedere medical. Afla care sunt investigatiile obligatorii si optionale, care sunt primele analize pe care trebuie sa le faci in urmatoarea perioada etc.

Incepe sa iei vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale sunt printre cele mai importante masuri pe care trebuie sa le iei in sarcina timpurie. Au un beneficiu imens in dezvoltarea corespunzatoare a organelor fatului si in prevenirea malformatiilor congenitale. Suplimentele prenatale contin o selectie atenta de nutrienti de care atat tu, cat si fatul aveti nevoie pentru a trece cu bine peste primul trimestru de sarcina, considerat a fi critic pentru dezvoltarea copilului si evolutia sarcinii.  

Renunta la fumat si la alcool

aca nu ai facut-o pana acum, este timpul sa iei in calcul ideea de a renunta la fumat si sa eviti cu orice pret bauturile alcoolice. Chiar daca multi medici sustin ca daca este consumat ocazional si in cantitati mici, alcoolul pare sa nu afecteze sarcina, este mai indicat sa fii precauta, intrucat nu exista dovezi stiintifice in acest sens.  

Alege-ti medicul obstetrician

De cum iesi pe usa spitalului cu confirmarea ca esti astepti un bebelus, este timpul sa te gandesti la un obstetrician bun care sa te monitorizeze in sarcina si sa te asiste la nastere. Opteaza pentru un medic cunoscut, cu reputatie in domeniu, sau mergi pe mana recomandarilor unor persoane apropiate.

Nu lua nicio decizie finala inainte de a vorbi macar cu 2-3 potentiali medici, pentru a-i intervieva in prealabil si a vedea daca iti inspira incredere sau daca sunt la zi cu noutatile in domeniu. Decide-te asupra medicului cu care consideri ca poti comunica deschis, care este mereu disponibil in caz de probleme si care te face sa simti ca esti pe maini bune.  

Hotaraste-te cand iti anunti sarcina

Cu siguranta ca din primul moment in care vezi ca testul de sarcina iese pozitiv, iti doresti sa strigi in gura mare ca ai ramas gravida si ca, in sfarsit, iti vei indeplini visul de a deveni mamica. Nu este insa cel mai potrivit moment pentru a da vestea apropiatilor tau. Trebuie sa astepti confirmarea medicala a sarcinii, adica rezultatele testelor de sange, si apoi sa te decizi daca vrei sa astepti sau nu sa treaca primul trimestru de sarcina, considerat cel mai critic.

Majoritatea viitorilor parinti prefera sa treaca peste primele trei luni, perioada in care sarcinile au grad crescut de risc de avort sau complicatii. Decizia este insa una personala, care ramane la latitudinea ta. Este recomandat sa te sfatuiesti si cu medicul in aceasta privinta, mai ales daca ai o sarcina la risc.  

Mananca inteligent

Alimentatia ta nu se va schimba total in perioada sarcinii, dar va suferi cateva schimbari menite sa te protejeze de pericole, sa furnizeze fatului toti nutrientii necesari pentru dezvoltare si sa te ajute sa ai suficienta energie pentru a duce sarcina la termen. Este timpul sa bagi mai mult in seama fructele, legumele, lactatele si cerealele in mesele zilnice.

Stai departe de ouale, carnea si pestele sau fructele de mare care par a fi gatite incomplet, intrucat risti sa te infectezi de paraziti si bacterii care iti pot pune in pericol sarcina. Nu trebuie sa renunti chiar la toate rasfaturile culinare, dar este important sa ai un regim echilibrat, in care alimentele sanatoase sa primeze in fata prajelilor, gustarilor nesanatoase si dulciurilor.

Fa cat mai multa miscare fizica

Miscarea fizica trebuie sa faca parte din pprogramul tau zilnic in sarcina si trebuie pus in aplicare inca din primele zile de dupa aflarea fericitei vesti. Inainte de a te gandi sa te inscrii la sala de fitness sau de a-ti face planuri legate de antrenamente viguroase acasa, este recomandat sa ai aviz medical pentru astfel de activitati.

Pana sa te aventurezi in antrenamente fizice complexe, este indicat sa iei in calcul cateva masuri ceva mai simple si sigure: plimbari mai lungi, mers pe jos, dans, yoga etc. Cel mai important este sa nu cazi in capcana in care pica foarte multe gravide, care privesc sarcina ca pe o perioada "bolnavicioasa", pe care trebuie sa o petreaca mai mult in pat.

Sarcina nu te impiedica sa iti urmezi cursul firesc al vietii si sa faci sport, atat timp cat practici activitati care sunt sigure pentru conditia ta.

Incepe sa faci cumparaturi

Nu lasa toate cumparaturile pentru nastere sau bebelus pe ultima suta de metri. Vor deveni o sursa de stres si iti vor face o gaura foarte mare in buget spre sfarsitul sarcinii. Nu este niciodata prea devreme pentru a te aproviziona cu scutece, hainute pentru bebe, biberoane si chiar cu primele piese de mobilier. Cu cat le iei mai din timp, cu atat vei resimti mai putin cheltuielile si vei fi mai bine pregatita pentru venirea pe lume a bebelusului tau.

Ce alte lucruri crezi ca mai trebuie sa faca o gravida in primele zile sau saptamani de cand afla ca este gravida? Tu ce ai facut prima oara cand ai aflat ca vei deveni mama? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rezultate test sarcina Veste sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre