Sughitul la bebelus in sarcina

/ / Modificat: 2017-02-09
Sughitul la bebelus in sarcina

Sughitul la bebelus in sarcina este un fenomen normal care a fost simtit de multe femei insarcinate si a fost observat chiar si la ultrasunete. Bebelusul tau probabil ca a inceput sa sughite intermitent la sfarsitul primului trimestru sau la inceputul celui de-al doilea (apare inca din saptamana 15, chiar inainte sa apara miscarile respiratorii ale copilului) desi nu le poti simti in acea perioada.

Unele femei nu pot sa diferentieze sughitul bebelusului de miscarile lui obisnuite, insa majoritatea femeilor pot sa le distinga drept sughituri. Sughiturile bebelusului se simt ca niste miscari ritmice sau ca un mic spasm in stomac si se pot repeta din cand in cand sau chiar de mai multe ori pe zi, in fiecare zi (exista si bebelusi care nu sughita de loc pe tot parcursul sarcinii).

Sughitul este comun si la nou nascut, asa ca nu te mira daca bebelusul tau incepe sa sughite dupa masa, din cand in cand.

Bebelusul tau poate crea o multime de emotii ciudate atat timp cat este in burtica. El poate sa dea cu piciorul, se poate rasuci sau se poate batai. Cateodata ai putea sa juri ca deanseaza! Din momentul in care o mama simte acele prime miscari, in jurul saptamanilor 18-24, fiecare noua experienta va fi emotionanta si asteptata cu sufletul la gura. Unul dintre aceste momente este si sughitul bebelusului in burtica.

Sughitul la bebelusii nenascuti nu provoaca o senzatie la fel de neplacuta ca in cazul adultilor. Lor nu le provoaca discomfort. Unii specialisti sunt chiar de parere ca sughitul este benefic pentru bebelus pentru ca il ajuta sa detensioneza presiunea pe care o simte in plamani si organe.

Daca bebelusul tau sughita atunci cand esti la un examen prenatal, ii poti auzi sughitul la un aparat Doppler. 

Cauzele sughitului

Nu au fost facute prea multe studii cu privire la sughitul bebelusilor in timpul sarcinii, desi exista cateva speculatii despre ce anume il cauzeaza. Sughitul la bebelusi nu este decat un reflex fetal similar cu al nostru. Numai bebelusii mai maturi pot sughita, pentru ca sughitul se bazeaza pe dezvoltarea sistemului nervos central.

Unii experti cred ca sughitul in uter este cauzat de bautul sau respiratia bebelusului, ceea ce face ca lichidul amniotic sa intre si sa iasa din plamani, stimuland diafragma sa se contracteze. Mai precis, se crede ca fatul inspira sau bea fluid amniotic. Atunci cand acest lucru se intampla, si fluidul amniotic intra in plamanii bebelusului, diafragma se contracta si rezulta sughitul. Sughitul este de fapt, si la adulti si la fat, un spasm al diafragmei.

Tine minte ca sughitul bebelusului nu este periculos. Nu este nevoie sa iti suni doctorul sau sa intri in panica. Suna-ti doctorul doar daca simti ca e ceva in neregula. In rest, nu trebuie decat se te relaxezi si sa te bucuri de miscarile bebelusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sughitul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre