Simptome ale sarcinii multiple

/ / Modificat: 2013-12-02
Simptome ale sarcinii multiple

Sarcina multipla se descopera de obicei atunci cand mergi la ecografie, iar medicul observa cu exactitate ca in burtica ta se afla nu unul, ci doi sau mai multi bebelusi in formare. Unele mamici simt insa inainte de a merge la aceasta analiza ca vor naste mai multi bebelusi. Plus de asta, anumite analize uzuale realizate intr-o sarcina singulara pot avea rezultate care ar da de gol sarcina multipla.

Greturile matinale timpurii si intense

In cazul in care esti insarcinata cu mai multi bebelusi greturile matinale specifice sarcinii apar mai devreme decat de obicei si sunt mult mai intense. Cam 50% dintre femei prezinta aceste simptome in sarcina. Femeile care au sarcina multipla sunt sirtite chiar la o doza dubla din aceste greturi.

Miscari timpurii ale bebelusului in burtica

Miscarea bebelusului in burta are loc inca de la 7-8 saptamani, insa tu vei simti aceste lovituri abia in a 4-a luna de sarcina. Reprezinta un moment emotionant pentru tine, insa daca ai o sarcina multipla acestea vor aparea mai devreme de 4 luni. Explicatia consta in ideea ca in uter fiind doi sau multi feti, acestia ating dimensiunea la care se simt aceste miscari mai devreme de aceasta varsta. De asemenea, s-a constatat ca au o frecventa mai mare in sarcina multipla.

Greutatea mai mare

In sarcina, este normal sa iei in greutate. Insa daca in primul trimestru sau la inceputul celui de-al doilea incepi sa constati nu neaparat o ingrasare, ci o greutate mai mare decat ar fi normal pentru respectiva perioada, poate ca ar fi bine sa te gandesti daca nu cumva in burtica ta sunt mai multi bebelusi. Totusi, acesta nu este un semn sigur de sarcina multipla, pentru ca felul in care ia in greutate o femeie in timpul sarcinii depinde si de conformatia ei, alegerile alimentare si sportive pe care le face. Insa te poti gandi ca ar putea fi posibil si acest lucru!

Inaltimea prea mare a fundului uterin

In timpul sarcinii, medicul sau moasa iti pot masura inaltimea fundului uterin ca metoda de depistare a varstei gestationale. O sarcina multipla determina expandarea uterului in afara parametrilor generali stabiliti pentru o sarcina normala.

Niveluri ridicate de HcG (gonadotropina corionica umana)

Medicii investigheaza nivelurile de HcG intr-o sarcina din mai multe motive medicale. Gonadotropina corionica umana este un hormon care poate fi detectat in sangele sau urina unei femei insarcinate cam la 10 zile dupa conceptie. Daca nivelul este foarte ridicat, acesta poate fi si un semn de sarcina multipla. Se poate lua in considerare si aceasta posibilitate, insa exsita si alte motive pentru care acesta ar putea depasi media normala.

Niveluri anormale ale AFP (alfafetoproteinei)

Screening-ul alfafetoproteinei este un test de sange care se face la gravide in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Acesta este realizat de regula pentru depistarea unor malformatii congenitale la fat la fat. Daca medicul nu sesizeaza insa aceste afectiuni este posibil ca rezultatele anormale sa fie determinate si de sarcina m

Puls Doppler dublu

Tarziu, in primul trimestru de sarcina, medicii foloseste un aparat Doppler pentru a monitoriza bataile inimii bebelusului in sarcina. Acesta emite unde sonore inofensive pentru fat. Daca rezultatele masurarii pulsului sunt duble sau daca medicul sesizeaza simultan 2 sau mai multe batai ale inimii fetale, cel mai probabil ca exista un puls Doppler dublu si o aparatie a sarcinii multiple.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sarcina multipla Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre