Semnele de sarcina

/ / Modificat: 2013-12-02
Semnele de sarcina
Intrebare:

- Sunt insarcinata in 7 saptamani si starile de greata, dureri de spate, nu sunt prezente. Ele sunt inlocuite doar de stari de ameteala, dureri de spate si dureri ale sanilor. E normal?

Raspuns:

Starea de graviditate se caracterizeaza prin amenoree (lipsa menstruatiei) si printr-o serie de simptome, mai mult sau mai putin accentuate, de la caz la caz: tulburari digestive de tip greturi, varsaturi, sialoree (salivatie excesiva), modificari ale gustului si apetitului, pirozisul, constipatia; tulburari neuro-psihice: iritabilitate, emotivitate, dereglarea orarului somn-veghe, labilitate psihica; tulburari urinare (urinari dese), senzatie de gonflare generala, senzatia de tensiune mamara etc. 

Nu este neaparat nevoie sa fie prezente toate aceste simptome si nu inseamna ca apar toate de la inceput. Sunt unele gravide care nu prezinta nici un simptom din cele enumerate, la fel cum sunt si gravide care au multe neplaceri pe parcursul sarcinii: fiecare organism este unic si are propriul mod de a reactiona la diferite schimbari.

Atat starea de ameteala cat si durerile sanilor sunt indreptatite sa apara la o femeie gravida: glandele mamare incep sa creasca in dimensiuni prin dezvoltarea tesutului glandular care ulterior va fi responsabil de producerea laptelui matern, crestere care poate determina dureri si senzatie de tensiune la nivel mamar.

Starea de ameteala descrisa poate fi produsa de mai multi factori asociati sarcinii, printre care: cresterea volumul sanguin necesar care in lipsa unui aport suficient de lichide (minim 2 litri pe zi) poate determina hipotensiune, anemia, modificarile hormonale etc.

O dieta echilibrata si sanatoasa, bogata in vitamine si minerale (completata de suplimentele vitaminice prenatale recomandate de medicul dumneavoastra), consumul suficient de lichide si un program echilibrat de odihna si exercitii fizice usoare (mers) va poate ajuta sa treceti cu bine peste aceasta perioada. Nu neglijati controalele prenatale lunare si adresati-va medicului obstetrician care va urmareste sarcina, ori de cate ori apar simptome care va ingrijoreaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne sarcina Primele semne sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre