Sanii in sarcina, ce modificari apar in fiecare trimestru?

/ / Modificat: 2016-03-09
Sanii in sarcina, ce modificari apar in fiecare trimestru?

Sarcina iti poate transforma sanii intr-un mod uluitor. In aceasta perioada exista sanse foarte mari sa ai cei mai frumosi sani la care te-ai gandit vreodata: mai mari, mai fermi si mai atragatori. Pe de alta parte nici problemele nu intarzie sa apara in unele cazuri. Descopera ce modificari apar in fiecare trimestru de sarcina.

Sanii in primul trimestru de sarcina

Modificarea sanilor poate fi un indiciu al faptului ca esti insarcinata . Imediat dupa conceptie sanii incep sa se tranforme si sa te anunte ca apar schimbari in corpul tau. Vei resimti simptome la nivelul sanilor asemanatoare celor de dinaintea aparitiei menstruatiei, doar ca mai pronuntat si mai intens.

  • Prima schimbare pe care o vei constata va fi slabiciunea de la nivelul sanilor, mai ales la atingere.
  • De asemenea, in primele saptamani ale sarcinii ei nu vor mai fi atat de fermi, ci mai degraba fragezi si moi.
  • Durerile usoare la atingere fac parte tot din simptomatologia sarcinii. Sanii vor fi usor inflamati, exact ca in perioada premenstruala.
  • Sfarcurile in primele saptamani dupa conceptie vor deveni dureroase si sensibile.

    Sanii in trimestrul al 2-lea de sarcina

    Incepand cu al 2-lea trimestru apar modificari care sunt pe placul oricarei femei. Durerile si disconfortul de la nivelul sanilor incep sa dispara, iar forma lor sa devina din ce in ce mai mult apetisanta.

    • Astfel, pe masura ce sarcina avanseaza sanii tai vor capata proportii din ce in ce mai mari. Este perioada in care sanii cresc in mod natural.
    • Pe masura ce sanii cresc simptomele inconfortabile cu care te-ai confruntat in prima perioada de sarcina incep sa se diminueze.
    • Pregateste-te sa iti schimbi marimea la sutien cat mai des, pentru ca vei avea nevoie. Medicii spun ca marimea bustului poate sa creasca chiar si cu 10-15 cm in aceasta perioada.
    • Perioada de mijloc a sarcinii aduce cu sine si schimbari la nivelul sfarcurilor. Areola si sfarcurile se pot dubla ca marime in aceasta etapa de sarcina. Ei pot ramane asa pana dupa ce vei naste.
    • Pigmentul din jurul areolelor si al sfarcurilor este in mod normal roz-maroniu. In trimestrul 2 de sarcina acesta incepe sa se schimbe devenind mai inchis la culoare si mai degraba maroniu-rosiatic decat rozaliu. Acest lucru se datoreaza circulatiei sanguine crescute de la nivelul sanilor care potenteaza culoarea.
    • Incepe sa apara pruritul, iar pe masura ce sanii cresc mai mult, acesta va fi mai pronuntat. Nu este un semnal periculos, ci mancarimea apare ca urmare a adaptarii sanilor la noile marimi.
    • Inca de la sfarsitul trimestrului 2 de sarcina si inceputul ultimei etape este posibil sa observi mici secretii din sani. Nu trebuie sa te impacientezi, de pe acum sanii se pregatesc pentru alaptat si incepe procesul lactatiei 

          Sanii in al 3-lea trimestru de sarcina

          In ultimul trimestru de sarcina sanii incep sa devina iarasi inconfortabili, asemenea primei perioade. Insa in acest stadiu, disconfortul este mai pronuntat din cauza greutatii acumulate de intregul organism, dar si de inceperea producerii colostrului. Sanii se pregatesc practic pentru alaptat  si isi iau toate masurile necesare pentru a usura acest proces atat pentru copil, cat si pentru tine.

          • Sanii continua sa creasca in aceasta perioada, insa nu te vei mai bucura atat de tare de acest lucru. Greutatea lor incepe sa devina o povara pentru tine si sa iti provoace un disconfort acut.
          • Sanii incep sa se pregateasca pentru alaptare, incepand procesul de lactatie si totodata productia de colostru, ceea ce ingreuneaza si mai mult sanii.
          • Pe areola incep sa apara cateva supradenivelari mici numite tuberculii Montgomery. Aceste mici glande produc uleiuri esentiale care fac ca alaptatul sa devina mai confortabil (dupa ce vei naste).
          • Sfarcurile devin mai elastice tot in ideea de a ajuta mai mult in alaptat.
          • Pot aparea cateva dungi albe la nivelul pielii sau vergeturi. Nu toate femeile experimenteaza asa ceva, dar exista posibilitatea sa apara ca urmare marimii bruste si destul de pronuntate a sanilor, obligand pielea sa se intinda in exces.
          • Mancarimea la nivelul sanilor este tot mai pronuntata pe masura ce sarcina ajunge la termen. Acesta este un simptom care apare in urma maririi sanilor. Ea arata ca sanii incep sa se adapteze procesului alaptatului.

                    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                    Taguri Simptome sarcina Modificari sani sarcina Trimestre sarcina Semne sarcina

                    Articole recomandate

                    Citeste si despre