Sacul Yolk, semn de sarcina la prima ecografie

/ / Modificat: 2013-09-12
Sacul Yolk, semn de sarcina la prima ecografie

Ce este sacul Yolk?

Sacul Yolk, denumit si sacul vitelin sau vezicula vitelina, este un sac membranos atasat de embrion caruia ii ofera substantele nutritive necesare. Acest sac este de fapt un sistem circulator primitiv. El incepe sa se dezvolte incepand cu a 2-a saptamana de sarcina odata ce incepe sa ia forma si sacul amniotic.

Sacul Yolk devine vizibil dupa 5 saptamani de sarcina si are un rol foarte important si anume, cu ajutorul acestuia se poate identifica sacul gestational adevarat. Medicul tau ginecolog il poate observa atunci cand iti va face prima ecografie. Prezenta sa este un semn de bun augur care indica ca sarcina merge bine, evolueaza.

Imagine cu sacul Yolk

 

In saptamana a 4-a de sarcina, embrionul prezinta trei straturi si anume: ectodermul, mezodermul si endodermul.

Ectodermul se va transforma in sistem nervos, piele, par, unghii, glande mamare si sudoripare, dar si in muguri dentari.

Din mezoderm se va dezvolta inima, sistemul vascular, urogenital, muschii si tesuturile conjunctive, iar din endoderm se vor dezvolta plamanii, mucoasele gastrointestinale, ficatul, pancreasul si glanda tiroida.

Acest sac Yolk este vizibil in zona ventrala a embrionului si este inconjurat de endoderm, iar la exteriorul acestuia se afla mezenchimul, care deriva din mezoderm.

Sangele ajunge la nivelul sacului Yolk prin intermediul aortei primitive, iar dupa ce parcurge un plex complex de capilare se va intoarce la nivelul venelor viteline de la nivelul inimii pentru a o oxigena.

 

Acest sistem circulator poarta numele de circulatie vitelina si reprezinta circulatia primitiva a embrionului, inlocuind-o pe cea permanenta pana cand aceasta se va dezvolta. Toate substantele nutritive sunt absorbite la nivelul sacului Yolk, iar de la nivelul acestuia, prin cale sangvina acestea ajung la embrion.

La sfarsitul celei de-a 4-a saptamani de sarcina, la nivelul sacului Yolk apare o vezicula de dimensiuni reduse sub forma unei pere, aceasta ia denumirea de vezicula ombilicala. Ea se va deschide la nivelul tubului digestiv primitiv printr-un tub lung si ingust numit ductul vitelin (canalul vitelin).

Aceasta vezicula se poate observa si dupa nastere, ea are aspect oval si este situata pe placenta sau la o distanta relativ mica fata de aceasta, avand ca dimensiune intre 1 mm si 5 mm.
Primul semn al existentei sarcinii la o ecografie este sacul gestational, apoi alte doua semne importante sunt reprezentate de sacul Yolk si polul fetal.

In sarcina fara probleme, prin intermediul unei ecografii transvaginale se poate observa sacul gestational (incepand cu saptamana a 5-a de sarcina si se poate aprecia chiar si varsta gestationala) sau cu ajutorul nivelului de hormon hCG ajuns la o concentratie de 1.100.

Hormonul sarcinii - hCG

Testul beta hCG

Sacul gestational

Dedublarea sacului gestational

Polul fetal la prima ecografie

Sacul Yolk va creste nu mai mult de 6 mm. In cazul in care este detectata o dimensiune mai mare de 6 mm acest lucru de cele mai multe ori indica o sarcina cu probleme.

In cazul in care sacul yolk ajunge la o dimensiune de 12 mm si nu poate fi indentificat initial ecografic poate semnifica in cele mai multe cazuri o pierdere de sarcina.

Daca sacul Yolk prezinta mobilitate odata cu sacul gestational, adica el "pluteste", inseamna ca acesta contine structuri embrionare, aceasta imagine poarta denumirea de ecoul embrionar.

Primul trimestru de sarcina (pe saptamani)

Saptamana 2

Saptamana 3

Saptamana 4

Saptamana 5

Saptamana 6

Saptamana 7

Saptamana 8

Saptamana 9 

Saptamana 10

Saptamana 11

Saptamana 12

Forum despre sarcina

Discutii intre femeile insarcinate in cautare de raspunsuri la cele mai grele intrebari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne sarcina Prima ecografie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre