Probleme cu somnul in sarcina

/ / Modificat: 2016-06-01
Probleme cu somnul in sarcina

Problemele de somn si sarcina sunt ca soarecele si pisica. Se alearga una pe alta neincetat, pana cand una va ceda: adica pana cand vei naste! Somnul nocturn este destul de absent aproape toata sarcina, semnele si simptomele ei provocand mari "turbulente" in odihna pe timp de noapte. Iata cele mai des-intalnite probleme de somn cauzate de sarcina!

De ce apar problemele de somn in sarcina?

Sarcina determina o multime de schimbari fizice si psihologice in organism. Acestea dau la randul lor nastere unor stari si simptome care se manifesta de cele mai multe ori neplacut. Ele sunt cele care dau batai de cap somnului pe timp de noapte.

Insomnia

Insomnia este tulburarea de somn cea mai cunoscuta in sarcina.

Stresul si grijile cu privire la evolutia sarcinii, dar si la sanatatea bebelusului, precum si drumurile dese la baie pe timp de noapte afecteaza somnul de calitate. Greata, arsurile de stomac, durerile de spate si incapacitatea de a gasi o pozitie confortabila de somn contribuie la instalarea insomniei pe toata perioada sarcinii.

Sindromul picioarelor obosite

Sindromul picioarelor obosite in sarcina este o tulburare frecventa care se manifesta prin furnicaturi ale picioarelor, intepaturi sau senzatie de piscaturi, precum si prin nevoia de a misca mereu picioarele.

Acest sindrom instaleaza o stare inconfortabila si afecteaza calitatea somnului, simptomele impiedicandu-te sa adormi.

Apneea de somn in sarcina

Apneea de somn, in care poti avea momente bruste de oprire a respiratiei, repetitive apare adesea atunci cand esti insarcinata. Greutatea acumulata in sarcina poate fi o cauza a acesteia si determina probleme cu somnul.

Cosmarurile din sarcina

Starea emotionala intensa, stresul si anxietatea isi spun cuvantul in sanatatea mentala si iti afecteaza inclusiv visele din putinul timp in care reusesti sa adormi in sarcina. Cosmarurile apar ca urmare a temerilor si starilor pe care le ai. Calitatea somnului este afectata de acestea, adesea gravidele adormind destul de greu in noptile urmatoare de frica reaparitiei acestor vise intense si infricosatoare.

Alte simptome de sarcina care dau nastere problemelor cu somnul in sarcina:

  • disconfortul creat de cresterea burticii;

  • crampele picioarelor si carceii;

  • congestia sinusurilor;

  • miscarile fetale intense;

  • urinarile frecvente;

  • stresul si anxietatea;

  • somnul excesiv pe timpul zilei.

Complicatii ale sarcinii provocate de lipsa somnului

Adultii trebuie sa doarma intre 8-9 ore pe noapte, conform specialistilor. Aproape 80% dintre femei manifesta intreruperi frecvente ale somnului de noapte atunci cand sunt insarcinate. Privarea de somn in sarcina conduce la probleme de sanatate:

  • risc crescut de cezariana;

  • diabet gestational;

  • hipertensiune arteriala;

  • infectie;

  • travaliu prelungit.

Cum sa dormi mai bine in timpul sarcinii?

Uneori schimbarea pozitiei, ceaiurile, aromoterapia sau anumite perne fac minuni pentru gravidele care nu dorm bine pe timpul noptii.

Citeste "Somnul in timpul sarcinii, cum sa dormi mai bine in fiecare trimestru" si afla solutii la schimbarile fizice si hormonale ale fiecarei etape a sarcinii si cum sa le depasesti pentru a te odihni pe timpul noptii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Semne sarcina Somn sarcina Probleme somn sarcina Simptome sarcina Insomnie sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre