Ce simptome nu trebuie sa ignori in sarcina?

/ / Modificat: 2014-03-17
Ce simptome nu trebuie sa ignori in sarcina?

Unele semne si simptome de sarcina sunt normale si apar frecvent la gravidute. Insa unele stari pe care le-ai putea resimti ar putea fi un semnal de alarma ca ceva nu este in regula cu bebele tau sua cu tine. Afla ce simptome din timpul sarcinii te trimit direct la medic!

Durere in mijlocul abdomenului sau deasupra burticii

Durerea ascutita si severa in abdomen, insotita sau nu de greata, ar putea insemna mai multe probleme:

  • indigestie severa;
  • infectie la stomac;
  • intoxicatie alimentara;

Durere in partea de jos a burticii

Durerile din partea inferioara a abdomenului sunt mult mai grave decat cele de deasupra lui si pot semnifica o simpla ruptura de ligament sau pot fi un semn de:

  • ruptura placentara;

  • fibrom etc.

Febra

Daca temperatura corpului depaseste 37.5 grade Celsius, fara a manifesta simptome ale unei viroze respiratorii usoare, atunci mergi la medic.

Daca constati ca temperatura a ajuns la 39 de grade Celsius, mergi la urgenta. Cel mai probabil este vorba de o infectie. Trebuie sa mergi de urgenta la medic pentru a primi ingrijiri medicale adecvate, pentru ca febra foarte mare poate pune in pericol sanatatea fatului.

Tulburari de vedere

Daca manifesti vedere incetosata, blurata, intunecata, cu pete sau lumini intermitente care dureaza mai mult de 1-2 ore atunci este cazul sa apelezi la medic. Aceste simptome pot fi un semn de preeclampsie.

Dureri severe si prelungite de cap

Nici durerile de cap nu sunt neobisnuite in sarcina, insa daca apar frecvent, cu severitate si dureaza foarte mult timp, ar putea fi un semn ca ceva nu este in regula in organismul tau. De asemenea, daca sunt insotite de tulburari de vedre si de umflari severe ale mainilor, picioarelor, ochilor si fetei, ar putea fi semn de preeclampsie.

Umflarea mainilor si a picioarelor

Acestea sunt frecvente in sarcina si sunt considerate firesti, insa daca apar brusc, sever si sunt insotite de dureri de cap sau de probleme de vedere, atunci ar putea fi un simptom de preeclampsie.

Sangerari vaginale

Petele de sange neasociate cu dureri ar putea si un simptom normal de sarcina, aparut in urma implantarii embrionului in uter. Insa daca acestea apar des, au o culoare ciudata si sunt asociate cu crampe abdominale puternice ar putea fi semn de:

  • sarcina ectopica;
  • avort spontan;
  • afectiuni ale placentei;
  • nastere prematura.

Sete brusca si persistenta

Daca ti se face sete brusc si urinezi continuu, ar putea fi semn de deshidratare si diabet gestational. Ambele conditii medicale sunt un risc crescut atat pentru sanatatea ta cat si pentru a bebelusului din burtica.

Varsaturi severe

Daca vomiti de mai multe ori pe zi, risti sa te deshidratezi si sa iti slabesti organismul. Desi varsaturile constante si severe nu iti pot afecta fatul, simptomele deshidratarii pot pune in pericol sanatatea lui.

Daca varsaturile sunt insotite de dureri imediat sub coaste, pot fi un semn de preeclampsie, iar daca sunt insotite de febra ar putea fi semn de infectie, ceea ce inseamna ca ai nevoie de asistenta medicala de urgenta.

Lesin sau ameteli

Lesinul sau ametelile pot fi un semn obisnuit de sarcina sau al unei zile in care nu ai mancat corespunzator, dar pot reprezenta de asemenea si faptul ca ai o tensiunea scazuta.

Mancarimea pielii (mai ales in ultimul trimestru de sarcina)

Unele mancarimi ale pielii sunt normale in sarcina, insa alteori pot insemna ca ai probleme cu ficatul, chiar icter. Daca te mananca foarte tare pielea, devine mai intensa pe timpul noptii si este mai severa in talpa sau in palme, este bine sa consulti un medic.

Absenta sau diminuarea miscarilor fatului in burtica

Daca constati ca fatul nu a mai miscat in burta mai mult de 24 de ore, in special dupa saptamana a 21-a de sarcina, atunci inseamna ca ceva nu este in regula cu el. Este bine sa mergi la medic pentru a te consulta si pentru a te asigura ca totul este in regula.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Semne sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre