Care sunt cauzele aparitiei starilor de greata in sarcina?

/ / Modificat: 2014-05-13
Care sunt cauzele aparitiei starilor de greata in sarcina?

Cauzele greturilor matinale si ale senzatiilor de voma din timpul sarcinii difera de la o gravida la alta. Desi schimbarile hormonale care se produc in organism sunt considerate principalele cauze ale greturilor matinale din primul trimestru, exista si alti factori de risc care declanseaza starile de voma si chiar varsaturile, de-a lungul intregii sarcinii.

Gonadotropina corionica umana (HCG)

Potrivit medicului si vicepresedintelui Departamentului de Obstetrica si Ginecologie de la "Mayo Clinic", greturile si varsaturile din primul trimestru sunt considerate semnul unei sarcini sanatoase. Medicul explica si cum apare acest simptom neplacut la inceputul sarcinii: la scurt timp dupa ce are loc nidatia (ovulul fertilizat se prinde de peretele uterului), organismul incepe sa produca asa numitul hormon de sarcina, denumit stiintific gonadotropina corionica umana sau hCG. Pe masura ce nivelul acestuia incepe sa creasca in organism, se instaureaza si senzatiile de greata aferente greturilor matinale si nu numai.

Estrogen

Un alt hormon care poate sta la baza declansarii starilor de voma este estrogenul, care are tendinta sa creasca rapid in sarcina timpurie. Pe masura ce se echilibreaza in organism si scade, incep sa dispara si aceste simptome deranjante.

Mirosuri si gusturi

Nu exista o categorie anume de mirosuri si gusturi care declanseaza senzatia de greata la gravide, acestea diferind de la o gravida la alta. Cu toate acestea, cercetatorul si biologul evolutionist Samule Flaxman, de la Universitatea din Boulder, Colorado, SUA, sustine ca exista cateva mirosuri si gusturi la care femeile gravide sunt mai sensibile si care provoaca rapid senzatia de voma:

  • mirosul si gustul carnii (chiar si vazul ei);
  • mirosul si aroma legumelor cu gust puternic;
  • mirosul alcoolului;
  • mirosul fumului de tigara.

Sensibilitate digestiva

Schimbarile hormonale de la inceputul sarcinii afecteaza sistemul digestiv. Astfel, multe gravide experimenteaza o sensibilitate la nivelul tractului gastrointestinal, care provoaca frecvent senzatii si stari de voma.

Nivelul crescut de progesteron din timpul sarcinii cotribuie si el la relaxarea musculaturii sistemului digestiv. In aceasta situatie, digestia este mai lenta si au loc reactii care pot conduce la aparitia greturilor.

Alimentatia adoptata pe parcursul sarcinii poate contribui la inrautatirea simptomelor de greata si la aparitia varsaturilor severe. Se pare ca alimentele picante sau bogate in grasimi pot agrava simptomele de greata sau pot contribui la aparitia lor.

Specialistii avertizeaza ca gravidele diagnosticate cu Helicobacter Pylori (o bacterie din stomac) sunt mai predispuse la aceste simptome neplacute de sarcina.

Stres

Greturile matinale si varsaturile din sarcina par sa fie si un raspuns al organismului la stres. Cu toate ca aceasta ipoteza nu a fost inca demonstrata stiintific, unii specialisti sunt de parere ca hormonul stresului - cortisolul - are tendinta sa creasca in sarcina, determinand cresterea glicemiei si aparitia starilor de voma.

In mod normal, nivelurile de cortisol din organism sunt reglate de magneziu. Hormonul sarcinii - hCG - are tendinta de a impiedica absorbtia magneziului in organism, ceea ce conduce la cresterea rapida a nivelului de stres si la aparitia senzatiei de greata.

Hiperemeza

In cazul in care starile de greata sunt intense, constante si sfarsesc mereu prin episoade vomitive severe, este posibil sa suferi de o conditie medicala numita hiperemeza de sarcina (hyperemesis gravidarum). Aceasta necesita investigatii medicale si masuri terapeutice prescrise de medic, pentru prevenirea pericolelor asupra fatului.

Nu se cunosc cauzele exacte alte acestei afectiuni. Cele mai multe teorii pun aparitia simptomelor pe seama acelorasi cauze care duc la aparitia greturilor matinale normale - schimbarile hormonale si motilitatea gastrica scazuta. Insa multi specialisti sustin ca hiperemeza ar putea aparea ca urmare a unei reactii adverse a organismului la schimbarile din sarcina.

De asemenea, s-ar putea declansa si ca un raspuns al sistemului imunitar impotriva fatului, pe care l-ar putea vedea ca pe un corp strain, creand anticorpi impotriva lui, desi nu exista inca dovezi in acest sens.

O solutie pentru ameliorarea starilor de greata si voma din sarcina este Nauzyl – o formula ce contine citrat de potasiu, citrat de sodiu si vitaminele B1, B6 si B12 care, impreuna, reduc severitatea episoadelor de greata, actioneaza asupra aciditatii gastrice si contribuie la absorbtia intestinala a grasimilor.

Se administreaza 1-2 comprimate / zi in functie de severitatea episioadelor de greata. Nauzyl NU determina reactii adverse de tip ameteala sau somnolenta si NU determina risc pentru fat sau nou-nascut.

Profita acum de promotiile Nauzyl: Cumperi doua, primesti trei! si Nauzyl iti face burtica fericita!

Tu ai parte de greturi matinale sau varsaturi in sarcina? La ce remedii sau tratamente ai apelat pentru combaterea lor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hiperemeza sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre