Modificarile sanilor in sarcina, ce complicatii pot aparea?

/ / Modificat: 2016-03-09
Modificarile sanilor in sarcina, ce complicatii pot aparea?

Sanii sufera o multime de modificari din momentul in care ramai insarcinata si pana la nastere. De la sensibilitate, marire si pana la pregatirea areolei si sfarcurilor pentru alaptare ei trec printr-o multime de etape. Totusi, in timp ce unele modificari ale sanilor in sarcina sunt normale, altele ar putea fi un semn de complicatie. Afla care sunt semnele care te avertizeaza ca ceva este in neregula cu sanii tai!

Sfarcuri inversate

In timpul sarcinii apare uneori inversarea sfarcurilor. Acest lucru se traduce prin faptul ca uneori, sfarcurile au tendinta sa se indrepte spre interiorul sanului. Acest lucru poate crea probleme atunci cand nasti si vrei sa alaptezi copilul si poate ascunde si alte probleme.

Trebuie investigate la medic.

Mastita

Mastita este o afectiune dureroasa localizata la nivelul sanului care se poate manifesta si in timpul sarcinii, nu numai dupa nastere, in timpul alaptarii. Fie ca este provocata de canale galactofere blocate sau de sfarcurile crapate, aceasta este extrem de dureroasa si se manifesta in principal printr-o zona a sanului tare si inflamata, dureroasa. Complicatiile sunt periculoase daca nu este tratat la timp.

Roseata sanilor

Mastita manifesta aceasta roseata la nivelul sanului. Insa de obicei ea se regaseste zona, pe o portiune de san. Foarte rar atrage dupa sine roseata sanului, aceasta fiind cauzata in cel mai rau caz de o infectie extrem de avansata care trebuie tratata de urgenta. In general, modificarile de culoare ale sanilor in sarcina pot fi semne de infectie. Modificarile pigmentare firesti din aceasta perioada apar doar la nivelul areolelor si sfarcurilor, nu si pe sanul propriu-zis.

Canale galactofere blocate

Chiar si in timpul sarcinii poti secreta lapte. Procesul de lactatie incepe in sani cu mult inainte de nastere, iar un semn firesc al modificarilor sanilor in sarcina este secretia care poate aparea incepand cu al 2-lea trimestru. Daca ulceratia este impiedicata, pentru ca ducturile galactofere sunt blocate, sanii devin foarte durerosi si incep sa se inflameze.

Apar asa numitele galactocele sau noduli simpli sau complexi care contin lapte. De regula acestia apar aproape de incheierea perioadei de alaptat, insa pot aparea in sarcina daca sunt blocate canalele galactofere. Ele nu prezinta neaparat un pericol, putand fi eliminate cu ajurul unui ac.Dar pot crea efecte neplacute si complicatii daca nu sunt depistate si aspirate la timp. In rest, cauza poate fi un carcinom inflamator.

Ulceratii neobisnuite

Este adevarat ca scurgerile sanilor in sarcina nu sunt anormale. Lactatia incepe sa se produca, iar primele scurgeri pe care le poti experimenta in sarcina sunt cele ale colostrului. Unele femei au scurgeri direct de lapte, altele de colostru. Ulceratiile sanului sunt si un simptom al cancerului de san, insa ele pot fi usor confundate cu scurgerile de colostru. Acesta din urma are o culoare usor galbuie, opaca asemanatoare unor ulceratii neobisnuite care se manifesta in cancerul de san. Totusi, este bine sa intrebi medicul si sa te asiguri ca sanii tai sunt in ordine.

Noduli

Daca observi formatiuni proeminente care modifica forma sanilor, este posibil ca acestea sa fie cauzate de anumite noduli sau de afectiuni benigne. Este obligatorie investigarea lor la medic si monitorizarea acestor formatiuni, pentru a nu fi un semn de cancer de san sau pentru ca evolutia lor sa nu se malignizeze.

Piele ingrosata si pori neobisnuiti

Sanii trec prin multiple schimbari in sarcina care pot fi usor confundate cu semnele cancerului de san. Chiar daca esti insarcinata, nu inseamna ca autoexaminarea sanilor trebuie sa inceteze. Dimpotriva, trebuie facuta mai des de o luna, chiar la o saptamana. Daca observi ca anumite zone din sani au o piele ingrosata (asemanatoare cojii de portocala) sau pori nebobisnuiti consulta un medic.

Directii asimetrice ale sfarcurilor

Am spus mai sus ca in timpul sarcinii poti experimenta ceea ce se numeste sfarcuri inversate, in care mameloanele incep sa se indrepte spre interior. Pe langa problemele de alaptare pe care le creeaza, aceste directii asimetrice pot ascunde semne de cancer. Mai poti observa ca doar unul este indreptat spre interior, sau ca unul este in jos, iar altul in sus sau ambele au o directie anormala. Pozitia normala a mameloanelor este in afara si usor in jos. In rest, consulrta un medic pentru a exclude posibile semne canceroase.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Modificari sani sarcina Sanatate sarcina Cancer san Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre