Cum se schimba corpul tau in sarcina, saptamana de saptamana

/ / Modificat: 2016-05-27
Cum se schimba corpul tau in sarcina, saptamana de saptamana

In fiecare saptamana de sarcina, corpul trece prin schimbari importante, in special din punct de vedere fizic. Uneori, aceste modificari sunt puternic resimtite in organismul tau, insa alteori, fie sunt insesizabile, fie le asociezi cu alte cauze.

Ghid al principalelor modificari din cele 42 de saptamani in care vei purta bebelusul in burtica


Saptamana 1

In prima saptamana dupa conceptie, nu manifesti simptome sesizabile. Dar daca ai "muncit" pentru a ramane gravida si te astepti oricand sa primesti marea veste, importante este ca, in aceasta perioada, sa duci un stil de viata cat mai sanatos si sa-ti pregatesti corpul pentru a deveni gazda bebelusului. 

Saptamana 2

In a doua saptamana dupa conceptie, corpul incepe sa se adapteze pentru sarcina si sa produca mai mult progesteron, hormonul care pregateste uterul pentru gazduirea ovulului fertilizat sau zigotului. 

Saptamana 3 

Corpul incepe sa dea primele semnale ca ai ramas insarcinata. Poti manifesta spotting-ul, adica o usoara sangerare vaginala, specifica nidatiei (momentul in care embrionul se implanteaza in uter). 

Saptamana 4 

Esti tentata sa faci un test de sarcina, intrucat menstruatia ti-a intarziat si suspectezi ca esti gravida. In momentul in care rezultatul este pozitiv, ai prima confirmare a sarcinii. Este posibil sa manifesti si urmatoarele simptome:

  • sensibilitatea sanilor;
  • modificarea simtului olfactiv;

Saptamana 5 

Dupa prima luna de sarcina si dupa ce rezultatul testului este confirmat de medic, poti resimti si alte simptome specifice primei etape a sarcinii, puse pe seama furtunilor hormonale care au loc in organism:

  • schimbari bruste de dispozitie (cu usoare accente depresive);
  • greturi matinale etc.

Saptamana 6 

Greturile matinale, care probabil si-au facut deja aparitia, incep sa se accentueze in urmatoarea perioada. Pot aparea chiar si cateva varsaturi, dar si alte simptome noi, pe care poate nu le-ai simtit pana acum:

  • cefalee;
  • stare de oboseala sau extenuare;

Saptamana 7 

Burtica inca nu a inceput sa creasca, insa este posibil sa te simti ceva mai plinuta decat de obicei, chiar sa iei cateva sute de grame sau mai mult in greutate. Apar si primele modificari ale pielii, cauzate tot de hormoni. Cea mai des intalnita afectiune de piele, in aceasta perioada, este stralucirea de sarcina

Saptamana 8 

Greturile matinale incep sa mai dispara, insa creste pofta de mancare. Pot aparea si primele pofte. Cu toate ca vei fi tentata sa te infrupti din toate bunataturile pe care le intalnesti in cale si sa mananci "pentru doi", nu ai nevoie de un surplus mai mare de 300 de calorii in aportul zilnic. 

Saptamana 9 

Odata cu cresterea si dezvoltarea fatului, se accentueaza toate functiile organismului, printre care si volumul de sange, care creste foarte mult si poate declansa aparitia unor noi simptome, considerate normale:

  • epistaxis (curgere sange nas);

Saptamana 10 

Stralucirea de sarcina este mai evidenta ca niciodata, iar pielea ta arata spectaculos, datorita cresterii productiei de HCG si progesteron, doi hormoni care stimuleaza secretia glandelor sebacee. In plus, datorita cresterii volumului de sange, poti fi mai rosie in obraji. Sanii se maresc, iar simptomele de greata si durerile de cap dispar. Arati si incepi sa te simti mai bine decat la inceputul sarcinii. 

Saptamana 11

Esti inca in primul trimestru, dar burtica incepe deja sa creasca, intrucat uterul ajunge la marimea unui grepfrut. Insa poate parea mai mare din cauza balonarii, un alt simptom specific care-si poate face aparitia in acest interval. 

Saptamana 12 

Mictiunile incep sa se mai rareasca, intrucat din aceasta saptamana, uterul, care pana acum era pozitionat jos, in zona pelvina, incepe sa urce si sa ridice presiunea exercitata asupra vezicii urinare, care te facea sa mergi des la toaleta. Un alt simptom, destul de rar intalnit, este vederea incetosata, care dispare adesea in primele luni, dupa nastere

Saptamana 13 

Ai intrat deja in al doilea trimestru de sarcina si, desi scapi de multe simptome neplacute, ai putea constata ca esti usor neindemanatica (te impiedici des, te lovesti de lucruri etc.) si chiar uituca.

Tot hormonii sunt vinovati pentru aceste simptome, intrucat continua sa isi faca de cap in organism. Nu trebuie sa te ingrijorezi, dar este indicat sa fii mai atenta decat de obicei, pentru a evita accidentele neplacute. 

Saptamana 14

Incepand cu a 14-a saptamana, poti rasufla ceva mai usurata, intrucat ai iesit de sub incidenta riscului de avort spontan. Este momentul sa te bucuri cu adevarat de sarcina ta, intrucat ai inceput trimestrul de mijloc, in care te simti exceptional - devii mai energica, cu mai multa energie si pofta de sex etc.

Saptamana 15 

In aceasta perioada, poti observa aparitia altor afectiuni comune ale pielii in sarcina, una dintre ele fiind cloasma (masca) gravidica - care se manifesta prin innegrirea pielii din jurul ochilor, nasului si obrajilor. Insa pigmentarea pielii se poate raspandi si pe alte zone ale pielii corpului - sfarcuri si areole, axile, buric etc. Aceste simptome nu necesita tratament, intrucat dispar de la sine, dupa nastere. 

Saptamana 16 

Incepand cu aceasta saptamana, poti simti oricand primele miscari ale bebelusului in burtica, sub forma unor fluturi in stomac sau a unor usoare crampe abdominale. Primele lovituri apar oricand intre saptamanile 16-20. 

Saptamana 17 

De acum, burtica este deja vizibila si oricine isi poate da seama ca esti gravida. Si ingrasarea incepe sa fie mai rapida, chiar daca nu iei mai mult de cateva sute de grame in greutate, pe saptamana. 

Saptamana 18 

Daca ai simtit deja primele miscari ale fatului, de acum incolo, acestea se vor transforma in lovituri, chiar daca nu vor fi foarte dese. Este momentul in care cele mai multe gravide constientizeaza cu adevarat ca sunt insarcinate si ca in burtica lor creste un bebe. 

Saptamana 19 

Burtica in continua crestere incepe sa iti puna primele probleme de echilibru, in timpul mersului. In plus, presiunea exercitata asupra coloanei poate declansa primele dureri de spate

Saptamana 20

Ai parcurs jumatate de sarcina si ai toate motivele sa te bucuri, chiar daca vei mai experimenta cateva simptome neplacute, cauzate de intinderea ligamentelor si suprasolicitarea coloanei. Din cauza intinderii si presiunii exercitate asupra ligamentelor, poti experimenta si dureri intepatoare in abdomen, coapse sau vintre, care sunt considerate normale.

Saptamana 21 

Intri in a doua jumatate a sarcinii, iar conformatia corpului tau incepe sa se schimbe vizibil. Iei proportii si isi fac loc in mintea ta si primele ganduri legate de ingrasare si silueta. 

Saptamana 22 

Ametelile de la inceputul sarcinii pot reveni, dar de data aceasta nu sunt cauzate de furtunile hormonale, ci de scaderea tensiunii arteriale, frecvent intalnita in aceasta perioada. In aceasta perioada, hormonii de sarcina au efecte pozitive asupra frumusetii tale: pielea si parul sunt mai stralucitoare, unghiile sunt mai rezistente etc. 

Saptamana 23 

Fatul creste si are nevoie de mai multi nutrienti si vitamine pentru a se dezvolta. Este posibil ca pe langa vitaminele prenatale obisnuite, medicul sa iti suplimenteze aportul de fier, care are tendinta de a scadea in aceasta perioada, provocand anemiile

Saptamana 24 

Dupa o perioada in care libidoul tau a crescut mai mult ca niciodata, spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina, dorinta sexuala se va diminua. Motivele scaderii libidoului sunt burtica in crestere, care incepe sa incomodeze, dar si oboseala, durerile de spate si alte semne neplacute de sarcina. 

Saptamana 25 

Burta creste de la o saptamana la alta. In aceasta perioada, uterul are dimensiunea unei mingi de fotbal. Este posibil sa experimentezi sindromul de tunel carpian, care se manifesta prin furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si picioare. Acestea dispar de la sine, dupa nastere. 

Saptamana 26 

Greutatea ta trebuie sa fi acumulat in jur 7 kg in plus pana acum, ceea ce te face sa te simti destul de incomod. Incearca sa risipesti grijile cu privire la ingrasare si la deformarea siluetei. Greutatea nu este formata doar din straturi adipoase. La cresterea ei, contribuie si marirea sanilor, fatul, uterul plin cu lichid amniotic si placenta, care dispar, imediat dupa nastere. 

Saptamana 27 

In aceasta perioada, incepi sa te bazezi mai mult pe simtul intuitiei in deciziile pe care le iei. Ai mai multa incredere in ceea ce iti dicteaza intuitia, in special cu privire la modul in care sa ai grija de sarcina. 

Saptamana 28 

Din aceasta saptamana, intri in ultimul trimestru de sarcina, ceea ce inseamna ca momentul nasterii este din ce in ce mai aproape. Greutatea in continua crestere si burtica care preseaza din coloana vertebrala continua sa dea nastere simptomelor inconfortabile: picioare umflate, dureri de spate etc. 

Saptamana 29

Incepi sa ai probleme cu somnul, din cauza burticii inconfortabile, si experimentezi si primele scurgeri de colostru din sani. Este semnul ca acestia se pregatesc sa furnizeze laptele matern de care ai nevoie pentru a-ti alapta bebelusul, dupa nastere

Saptamana 30 

Un alt efect al cresterii burticii este intinderea pielii abdominale si aparitia vergeturilor. Acestea dispar adesea dupa nastere, insa exista lotiuni si creme pe care le poti folosi in sarcina, pentru a reduce acest efect inestetic. 

Saptamana  31 

Durerile de spate incep sa fie din ce in ce mai suparatoare. Nu doar burtica mare este "vinovata" pentru disconfortul lombar. Hormonii de sarcina relaxeaza tendoanele si ligamentele din zona pelvina, pentru ca oasele sa se poata extinde. Bazinul se pregateste treptat pentru momentul aducerii pe lume a bebelusului. 

Saptamana 32 

Uterul continua sa urce. Este situat la 5 cm mai sus de buric, ceea ce inseamna ca incepe sa preseze organele interne. Din acest motiv, poti experimenta cateva simptome incomode, dar nu ingrijoratoare:

  • inapetenta;

Saptamana 33 

Este posibil sa experimentezi primele contractii uterine Braxton Hicks, care sunt sporadice. Acestea nu anunta nasterea, dar pregatesc corpul si fatul pentru marele moment, care este la doar cateva saptamani distanta. 

Saptamana 34 

Greutatea corpului a depasit probabil limitele asteptarilor tale si incepi sa te simti ca un balon. Burtica a crescut atat de mare, incat abia daca iti mai poti vedea talpile, iar somnul este din ce in ce mai greoi. Este important sa compensezi lipsa de somn din timpul noptii cu perioade prelungite de relaxare si odihna in pat, ziua. 

Saptamana 35 

Poti experimenta scurgeri vaginale rozalii, care te duc cu gandul la travaliu si nastere. Nu inseamna ca ti s-a rupt apa sau ca urmeaza sa nasti curand. Daca sunt abundente si contin foarte urme de sange, mergi totusi la un control. 

Saptamana 36 

Fatul incepe sa coboare in pelvis, pentru a se pregati de nastere, iar tu ai senzatia ca burtica este mai usoara ca niciodata. Greutatea este aceeasi, doar ca nu mai simti presiunea exercitata asupra organelor interne, cand uterul era situat sus, in abdomen.

Saptamana 37

Chiar daca schimbarile care au loc in corpul tau si burta imensa iti taie cheful de sex, medicii sustin ca activitatea sexuala poate fi benefica in aceasta perioada. In plus, este si un factor care declanseaza travaliul in mod natural. 

Saptamana 38 

Din aceasta saptamana, te poti astepta oricand sa ti se rupa apa si sa nasti. Fii in expectativa, iar daca apar contractiile, cronometreaza-le cu atentie si du-te la spital daca sunt lungi si apar la intervale de maximum 5 minute. 

Saptamana 39 

Daca nu ai intrat inca in travaliu sau nu ai nascut, orice mica senzatie pe care o vei resimti in organism te va duce cu gandul la nastere si te va impacienta. 

Saptamana 40 

La 40 de saptamani, medicii considera ca fatul este dezvoltat complet si pregatit pentru nastere. Daca inca nu ai intrat in travaliu, trebuie sa te astepti oricand la declansarea contractiilor uterine, ruperea apei si la alte semne specifice apropierii nasterii. 

Saptamana 41 

La 41 de saptamani, inca nu ai depasit termenul normal de sarcina, chiar daca cele mai multe gravide nasc pana in saptamana 40. Daca in aceasta saptamana, ai programata nasterea, medicii te vor chema la spital. Fie iti vor face cezariana, fie iti vor da induce travaliul, pentru a naste natural, in functie de metoda aleasa pentru aducerea pe lume a bebelusului. 

Saptamana 42 

Inca esti in termen si chiar daca esti agitata, nu este cazul sa te ingrijorezi. Mergi la medic si lasa-te pe mana lui, intrucat va sti exact cum sa procedeze pentru a-ti aduce bebelusul pe lume, in siguranta. 

Spune-ne in ce saptamana de sarcina esti, ca sa-ti spunem ce se intampla in organismul si pantecul tau in aceste momente!

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 1)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 2)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 3)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 4)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbari sarcina Schimbari saptamani sarcina Sarcina pe saptamani

Articole recomandate

Citeste si despre