Saptamana 4 de sarcina

/ / Modificat: 2017-08-21
Saptamana 4 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Saptamana 4 de sarcina marcheaza inceputul perioadei embrionare. De acum si pana in saptamana 10, toate organele bebelusului tau se vor dezvolta si vor incepe sa functioneze. Drept urmare, aceasta este perioada in care el este cel mai vulnerabil la orice ar putea sa interfereze cu dezvoltarea lui.

Evita consumul de alcool, fumatul, chiar si pasiv, consumul de droguri sau medicamente. Adopta un stil de viata sanatos, odihneste-te suficient si cauta sa ai activitate fizica moderata.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 4 de sarcina

Acum, bebelusul tau este cat o boaba de mustar. Se numeste embrion si masoara doar 1-2 mm, dar contine cateva mii de celule ce continua sa se inmulteasca intr-un ritm rapid.

Sarcina la 4 saptamani: cum creste bebelusul tau

In zilele ce urmeaza, celulele se specializeaza. Din partea externa a embrionului se va dezvolta tubul neural - precursorul sistemului nervos, al creierului, maduvei si nervilor; din partea mijlocie a embrionului se vor forma inima si sistemul circulator, iar din partea interna, plamanii, sistemul digestiv si ficatul. Procesul de formare a organelor (organogeneza) are loc, pentru multe organe, in primul trimestru de sarcina, dar functionarea lor completa va fi gata doar aproape de nastere!

Placenta primitiva este alcatuita si ea din doua straturi in acest moment. Celulele ei formeaza tunele spre vasele de sange din mucoasa uterina, creand spatii pentru ca sangele mamei sa poata circula prin ele, astfel incat placenta in curs de dezvoltare sa poata furniza elemente nutritive si oxigen bebelusului tau.

In acest moment, placenta nu este complet functionala, dar cand va fi va putea asigura suportul nutritiv si respirator pentru fat si eliminarea resturilor din metabolismul fatului. Va fi un organ care va produce hormoni si va asigura protectia fatului fata de anumiti factori potential daunatori pentru acesta. Legatura dintre placenta si fat se face prin cordonul ombilical.

Acum sunt prezente si sacul amniotic - ce va gazdui embrionul, fluidul amniotic si sacul vitelin (sau vezicula vitelina) ce produce celulele rosii ale sangelui si ajuta la transmiterea substantelor nutritive la bebelus pana cand placenta este pregatita sa indeplineasca aceasta functie.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 4 de sarcina

Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 4 de sarcina

Corpul tau sufera modificari chiar din a patra saptamana de sarcina. De exemplu, acesta produce deja mai mult sange pentru a transporta oxigenul si substantele nutritive la fat. O crestere a aportului de lichide poate imbunatati circulatia, asa ca e bine sa bei 2 litri de lichide pe zi, optim din ora in ora. Ar fi bine sa eviti bauturile dulci carbogazoase si pe cele care contin cofeina sau indulcitori artificiali. Totodata, mucoasa care captuseste uterul se ingroasa si vasele de sange din interior incep sa se mareasca pentru a hrani fatul. Colul uterin incepe sa se inmoaie si sa isi schimbe culoarea.

Simptome frecvente la 4 saptamani de sarcina

In aceasta saptamana ar trebui sa afli daca esti insarcinata. Cum vei sti sigur? Fa acasa un test de sarcina; testele disponibile in farmacii nu sunt diferite de testele folosite in majoritatea cabinetelor medicale.

Daca testul este pozitiv, suna la cabinetul medicului tau si fa o programare pentru primul tau control prenatal. Unii medici nu te vor examina pana cand nu ai cel putin 6-8 saptamani de sarcina, cand sarcina este mai mare si se poate vizualiza si ecografic, insa, daca iei orice medicament - prescris de medic sau nu - intreaba acum daca acesta este sigur pentru sarcina. De asemenea, anunta medicul daca ai orice alte motive de ingrijorare.

Ar trebui deja sa iei acid folic, iar daca nu ai inceput, acum este clar momentul. Urmatoarele 5 saptamani sunt critice pentru dezvoltarea bebelusului tau.

Placenta si cordonul ombilical, care favorizeaza furnizarea de elemente nutritive si oxigen bebelusului tau, sunt si ele in dezvoltare, si partial functioneaza. Bebelusul tau este acum expus la orice introduci in corpul tau, asa ca asigura-te ca totul este cat mai sanatos.

Daca rezultatul testului de sarcina este negativ, repeta peste cateva zile. La acest moment, unele femei insarcinate nu produc inca suficient hormon de sarcina pentru a obtine un rezultat pozitiv al testului.

Daca intre timp ti-a venit menstruatia, poti sa incerci din nou sa concepi un copil, luna viitoare. Daca insa incerci fara succes timp de un an sau mai mult (sau timp de 6 luni daca ai peste 35 de ani), atunci vorbeste cu medicul tau despre un examen complet pentru tine si partenerul tau, pentru a descoperi eventualele probleme de fertilitate.

Nimeni nu isi doreste sa ajunga in aceasta situatie, dar tine cont de faptul ca o problema de fertilitate descoperita la timp va scurta timpul de asteptare pana la indeplinirea visului de a avea un copil.

Daca esti intr-adevar insarcinata, printre simptome se numara cele legate de sani, care incep sa doara, sa furnice sau sa fie mai tensionati. Multe femei descriu o sensibilitate crescuta in jurul mameloanelor in acest moment. Sanii vor creste constant pe parcursul sarcinii.

Pregateste-te si pentru starea de rau matinala. Potrivit mai multor statistici, intre 50 si 90% dintre femeile insarcinate sufera de o forma mai usoara sau mai severa de greturi matinale. Acestea se manifesta cel mai puternic pana in saptamana a noua, de obicei, dupa care mai scad in intensitate, iar in trimestrul al doilea dispar complet.

Ia cateva bomboane de menta sau mesteca niste guma dupa orice episod de voma. Pastreaza-le in geanta, la birou, in masina si langa patul tau, astfel incat acestea sa fie la indemana atunci cand ai nevoie de ele.

In plus, s-ar putea sa mai ai parte si de:

  • balonare (din cauza hormonului numit progesteron);
  • sangerari usoare (pete pe chilot care apar indeosebi atunci cand are loc nidatia - implantarea in uter a ovulului fertilizat);
  • crampe moderate, care pot indica faptul ca nidatia s-a facut cu succes - daca insa simti crampe severe, anunta un medic;
  • oboseala accentuata - pare greu de crezut avand in vedere ca embrionul este doar cat o samanta de mustar, dar oboseala este cat se poate de intensa, deoarece corpul munceste din greu pentru a transforma bobul de celule intr-un embrion;
  • schimbari de dispozitie, care pot sa apara nu doar din pricina fluctuatiilor hormonale, ci si din cauza stresului. Acestea sunt mai accentuate in primele 12 saptamani, dupa care se mai atenueaza putin.

In aceasta saptamana este prea devreme pentru analize si investigatii, insa te poti informa cu privire la testele de sarcina.

Ce e bine sa stii despre testele de sarcina

Esti gata sa afli cu siguranta daca esti insarcinata? Testele de sarcina efectuate acasa sunt instrumente de mare acuratete atunci cand sunt efectuate corect si la momentul potrivit, dar instructiunile de folosire pot fi gresit intelese. Iata cateva dintre lucrurile importante pe care trebuie sa le stii.

Cand pot sa fac un test de sarcina si sa obtin un rezultat exact?

Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina este cam la o saptamana dupa momentul in care ar fi trebuit sa-ti vina menstruatia. Majoritatea testelor de sarcina ce se efectueaza acasa pretind o acuratete de 99% si aceasta implica faptul ca le poti folosi chiar si in ziua in care trebuia sa apara menstruatia, dar, pentru mai multa siguranta, testul trebuie facut sau cel putin repetat la o saptamana sau chiar doua dupa data asteptata a menstruatiei.

Cantitatea de gonadotropina corionica umana (hCG) - hormonul masurat de testele de sarcina - din urina, in orice zi dupa implantare, variaza considerabil de la o femeie la alta. O echipa de cercetatori a evaluat 18 teste si a descoperit ca doar unul dintre ele a fost suficient de sensibil pentru a detecta nivelurile de hCG pe care majoritatea femeilor insarcinate le vor avea probabil in prima zi in care nu le-a venit menstruatia. Majoritatea celorlalte teste au avut o sensibilitate de doar 16% in acel moment.

Cum pot avea cel mai bun rezultat de la un test de sarcina?

Mai intai verifica data expirarii testului si asigura-te ca este inca valabil. Daca ai pastrat testul intr-un loc unde este umezeala sau caldura (cum ar fi baia), acesta ar putea fi deteriorat, asa ca arunca-l si cumpara unul nou.

Cand esti gata sa faci testul, citeste cu atentie instructiunile deoarece acestea variaza in functie de firma producatoare. Pentru cele mai bune rezultate, fa testul dimineata, cand urina este concentrata.

Chiar si o linie palida inseamna ca sunt insarcinata?

Daca ai un rezultat pozitiv la test, chiar daca este foarte slab, exista sanse ca tu sa fii insarcinata. Pentru ca un test efectuat acasa sa dea un rezultat pozitiv, corpul tau trebuie sa fabrice o cantitate detectabila de hCG si aceasta se intampla doar in sarcina. Multe femei au un rezultat pozitiv foarte palid daca nu au asteptat suficient de mult timp pana cand au facut testul.

Pentru a fi sigura, repeta testul peste 2 sau 3 zile. Daca rezultatul pozitiv este mai pronuntat, felicitari! Daca este insa negativ, atunci e posibil sa fi avut o pierdere de sarcina foarte precoce. Expertii estimeaza ca 20-30% din totalul sarcinilor se termina cu o pierdere de sarcina, asa ca din nefericire acest lucru este destul de obisnuit.

Ce sa faci in saptamana a 4-a de sarcina

Daca esti insarcinata,atunci primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa renunti la orice activitate care ar putea fi nociva pentru bebelus (fumat, consum de alcool, mancat nesanatos, medicamente). Apoi, intereseaza-te pentru a alege un medic ginecolog bun, si fa-ti o programare.

In ceea ce priveste medicamentele, daca ai de luat un tratament pe care nu il poti intrerupe, este foarte important sa discuti cu un doctor cat mai curand posibil, pentru ca acesta sa iti ofere solutia optima care sa protejeze atat bebelusul, cat si pe tine.

De asemenea, discuta cu partenerul tau despre sarcina, mai ales daca nu este una planuita si asteptata.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 4 de sarcina

Saptamana 3 de sarcina | Saptamana 5 de sarcina

Taguri Test sarcina Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre