Saptamana 36 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-17
Saptamana 36 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Aceasta este ultima saptamana in care bebelusul tau ar putea fi considerat prematur in caz ca vine pe lume, astfel ca mai ai doar cateva zile pana scapi de grija nasterii inainte de termen.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 36 de sarcina

In saptamana 36 de sarcina bebelusul tau este cat un pepene galben mare. Cantareste aproximativ 2.700 de grame si continua sa ia in greutate. El are 47 de centimetri in lungime.

bebelus-pepene-galben

Sarcina la 36 de saptamani: cum creste bebelusul tau

El pierde acum parul numit lanugo si mare parte din substanta cerata numita vernix caseosa, ce i-a invelit si protejat pielea in timpul celor noua luni de "baie amniotica". Bebelusul tau inghite lichid amniotic care contine lanugo si vernix caseosa, care vor fi digerate si vor forma o mixtura negricioasa, care va face continutul primului scaun al bebelusului (meconiu).

Daca nasterea ar avea loc la sfarsitul acestei saptamani, atunci bebelusul tau ar fi considerat ca fiind nascut "la termen". Bebelusii nascuti prematur sunt cei inainte de saptamana 37 iar cei nascuti dupa saptamana 42 sunt considerati a fi post-termen.

Pana in saptamana 36, fatul a crescut suficient ca sa aiba acumulat sub piele un strat de grasime suficient cat sa ii dea un aspect dragut si sa il protejeze termic.

Daca ti-ai putea privi bebelusul acum ai descoperi ca este grasut, cu o fata mica dar rotunjoara, ca un rezultat al depozitelor de grasime proaspat aparute si al muschilor bine dezvoltati si gata de actiune, pregatiti pentru supt.

Acum probabil ca bebelusul tau se afla in pozitia cu capul in jos. Daca nu este in aceasata pozitie, sansele sa se intoarca sunt mai mici acum,ca nu mai are loc de miscari ample in uter. In acest caz, medicul iti recomanda sa iei in considerare nasterea prin cezariana. Exista si manevre pe care doctorul le poate face pentru a "manipula" bebelusul din afara burticii ca sa se pozitioneze cu capul in jos.

Miscarile bebelusului au scazut ca intensitate, dar nu si ca numar. Pentru ca ocupa acum spatiu mai mult in uterul tau, bebelusul nu se mai poate misca lejer. Tu vei simti miscari ample si line mai degraba decat lovituri puternice. Stii pana acum sa diferentiezi miscarile picioruselor de ale manutelor. Fa-ti timp si bucura-te de miscarile din burtica ta. Dupa nastere iti va lipsi acest sentiment, cel putin in primele zile pana te obisnuiesti sa nu mai "porti" pe cineva in burtica.

saptamana 36 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica in saptamana 36 de sarcina

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 36 de saptamani de sarcina?

Felicitari! Ai intrat in ce-a de-a 9-a luna de sarcina. Doar patru saptamani ramase pana la termen!

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 36 de sarcina?

Incepand din acest moment, burtica ta nu se va mai modifica semnificativ de la saptamana la saptamana. Probabil ai castigat in greutate intre 11 si 15 (chiar 16) kilograme – greutatea recomandata de catre medici pentru femeile cu un indice normal de masa corporala (inainte de sarcina).

In saptamanile urmatoare nu vei mai „creste”prea mult – probabil undeva la 230 de grame pe saptamana.

Simptome frecvente la 36 de saptamani de sarcina

Acum ca bebelusul tau ocupa atat de mult spatiu, s-ar putea sa ai probleme cu alimentatia si digestia. Pentru ca uterul marit apasa pe stomac, poti simti arsuri si iti e greu sa tolerezi cantitati mari de alimente. Mesele mai mici si mai frecvente sunt o optiune mai buna in aceasta perioada. Evita prajelile si alimentele nesanatoase.

Multe gravide pot simti de acum incolo ca bebelusul lor coboara jos, in pelvis. Odata cu aceasta coborare, simptomele digestive dispar si iti va fi mai usor sa respiri normal, dar presiunea se muta in abdomenul inferior, ceea ce va face mersul foarte inconfortabil si probabil ca vei descoperi ca trebuie sa urinezi si mai des.

S-ar putea sa mai observi si o frecventa crescuta a contractiilor Braxton Hicks.

Chiar daca te bucuri de o sarcina fara complicatii majore este bine sa eviti zborul cu avionul in aceasta perioada pentru ca poti intra in travaliu in orice moment. Companiile de zbor pot avea interdictie de zbor pentru femeile in ultimul trimestru de sarcina.

Daca ai impresia ca bebelusul tau nu se mai misca, daca iti curge lichidul amniotic, ai sangerari, febra sau dureri de cap persistente, trebuie sa-ti suni doctorul imediat.

Ce trebuie sa stii despre travaliu

Pentru cele care nasc pentru prima oara, travaliul dureaza cam 15 ore, desi nu este iesit din comun sa dureze si peste 20 de ore. Cele care au mai dat nastere vor avea in medie un travaliu de 8 ore. Travaliul este o perioada mai dificila, dar nu vei fi incercata de durere pe toata durata travaliului. In travaliu durerea este discontinua, intensificandu-se si devenind mai persistenta pe masura ce se apropie momentul nasterii. Pentru femeile care doresc sa nasca natural, o buna informare despre ceea ce presupune travaliul este foarte importanta. La nasterea naturala este necesara colaborarea din plin a gravidei, ea avand rolul activ. La nasterea prin operatie cezariana, medicul este cel care extrage copilul, iar gravida are mai mult un rol pasiv in timpul operatiei.

Travaliul are 4 mari stadii.

Pima etapa: Travaliul timpuriu

Prima etapa a travaliului este de obicei cea mai lunga si mai putin intensa. Procesul de dilatare (deschidere) si subtiere a colului uterin poate dura cateva zile sau doar cateva ore.

Contractiile sunt moderate, dureaza intre 30 si 45 de secunde, si pot aparea regulat sau nu, la un interval de 5 pana la 20 de minute. Este posibil ca aceasta etapa sa treaca neobservata de gravida. De obicei, nu apare durere, ci doar disconfort. Cele mai des intalnite simptome ale acestei etape sunt durerile de spate, crampe asemanatoare celor menstruale, diareea, senzatia de incalzire a abdomenului, si scurgerile de sange (mici firisoare de sange; pierderea de sange mai abundent necesita prezentarea de urgenta la medic).

Pe plan emotional mama poate avea sentimentul de usurare, nerabdare, neliniste sau frica. Unele femei sunt calme si comunicative, altele incordate si nervoase.

Cele mai multe gravide petrec aceasta faza a travaliului acasa.

A doua etapa: Travaliul propriu-zis

Cea de-a doua etapa a travaliului este de obicei mai scurta decat prima, durand de la 2 pana la 3 sau 5 ore. Acum apar contractiile mai puternice, mai lungi si mai dese (la un interval de 3 pana la 4 minute si dureaza intre 40 si 60 de secunde), desi este posibil ca ele sa nu fie totusi regulate.

Modificarile sunt clare si mama ar trebui sa se afle deja la spital sau in drum spre spital in acest moment. Totusi, este bine de stiut ca, de la declansarea acestei faze pana la nastere mai pot trece cateva ore si gravida nu trebuie sa se ingrijoreze ca va naste acasa sau in masina! La venirea la spital, gravidei i se va face fisa, va fi supusa unui consult medical – inclusiv ginecologic prin care medicul poate aprecia starea travaliului. Se poate face si ecografie si/sau o monitorizare fetala. Se va monta o linie venoasa daca gravida este de acord. Actele medicale ale gravidei trebuie acum prezentate medicului si ultimele detalii despre nastere trebuie stabilite.

Pot aparea acum si reactii specifice, cum ar fi o neplacere sporita si persistenta in urma contractiilor, dureri de spate din ce in ce mai puternice, dureri de picioare si scurgeri de sange mai abundente. Acum este posibil sa se rupa membranele, daca nu s-au rupt deja, sau ele pot fi rupte de catre medic. La ruperea membranelor gravida pierde lichidul amniotic.

Mama poate resimti o stare de agitatie si imposibilitate de relaxare, sau poate deveni extrem de concentrata si absorbita de ceea ce i se intampla. Este posibil sa apara neplacutul sentiment ca travaliul nu se va mai sfarsi niciodata, sau mama poate sa simta ca intregul proces este sub control.

Din momentul in care contractiile devin prea puternice pentru a mai putea fi suportate cu usurinta, mama isi poate incepe exercitiile de respiratie, daca planuieste sa le foloseasca. Este important ca gravida sa fie calma si cooperanta si sa asculte indicatiile moasei sau medicului.

Cea de-a treia etapa: Travaliul traditional

Cea de-a treia etapa a travaliului este cea mai obositoare dintre toate. Contractiile ajung la o durata de 60 pana la 90 de secunde si apar la fiecare 1, 2 sau 3 minute. Mama le poate resimti chiar ca fiind continui si nu se poate relaxa deloc intre ele. Aceasta faza dureaza de obicei intre 20 de minute si o ora.

In aceste momente mama va simti probabil o presiune puternica in zona inferioara a spatelui si/sau in zona perineului. Presiunea rectala, care poate fi insotita de impulsul de a impinge o pot face sa geama.

Poate resimti o caldura intensa, insotita de transpiratie, sau o senzatie de raceala puternica insotita de tremuraturi (sau poate pendula intre cele doua). Scurgerile de sange din vagin se vor intensifica pe masura ce tot mai multe capilare plesnesc in interiorul colului uterin, si pot sa apara crampe ale picioarelor, care sunt reci si nesigure.

Pot sa apara stari de greata si/sau voma precum si o stare de somnolenta, deoarece oxigenul tinde sa fie folosit mai mult in zona abdomenului decat in zona creierului. Se poate instala o stare de oboseala puternica. Pe plan emotional mama se poate simti vulnerabila si coplesita. Este important ca gravida sa fie calma si sa colaboreze cu medicul si moasa. Aceasta perioada solicitanta va fi in curand depasita si gravida va da nastere si isi va putea tine copilul in brate!

Dupa ce copilul a iesit, in urmatoarele minute are loc ce-a de-a patra si ultima etapa a travaliului: eliminarea placentei. Contractiile nu mai sunt la fel de puternice si corpul mamei se relaxeaza.

Recomandari pe aceeasi tema:

Ce trebuie sa stii despre nastere. 5 indicii care anunta travaliul

Semne care prevestesc nasterea si cand trebuie sa mergi la spital

Ruperea membranelor in sarcina (cand se rupe apa)

Analize si investigatii in saptamana 36 de sarcina

La vizita medicala din aceasta saptamana medicul s-ar putea sa verfice pozitia bebelusului - daca este deja cu capul in jos. In cazul in care nu s-a intors inca, nu dispera, mai este timp sa o faca natural. In plus, daca acest lucru nu se intampla nici mai tarziu, medicul ar putea incerca o procedura cu riscuri foarte mici, cu o rata de succes de peste 50%, prin care sa intoarca bebelusul. Procedura nu implica ceva invaziv, ci doar apasarea usoara si ridicarea abdomenului, in speranta ca cel mic se va aseza cum trebuie. Inainte de aceste manevre s-ar putea sa primesti un medicament pentru relaxarea uterului.

In timpul proceurii ar putea fi folosit ecograful, pentru ca medicul sa urmareasca in timp real ce se intampla in uterul tau. De asemenea, si ritmul cardiac al bebelusului va fi monitorizat, nu doar inainte si dupa procedura, ci chiar si in timpul acesteia.

In saptamana cu numarul 36 medicul ti-ar putea recomanda sa faci si un test pentru depistarea streptococului de grupa B. In cazul in care ai acest microb, chiar daca tu s-ar putea sa nu prezinti niciun simptom, bebelusul ar putea fi afectat serios, si de accea este important sa verifici, pentru ca medicul sa iti faca ulterior tratamentul necesar.

Ce sa faci in saptamana 36 de sarcina

In aceasta saptamana este bine sa recapitulezi tot ce stii despre nastere – daca ai mers la cursuri speciale sau doar ai citit multe informatii, sa exersezi tehnici de respiratie in cazul in care ai invatat unele anume si sa pui la punct diverse aspecte legate de mersul la spital si de venirea pe lume a micutului tau.

Relaxeaza-te cat poti de mult, nu uita de plimbarile zilnice si bucura-te de ultimele saptamani cu burtica la purtator.

Saptamana 35 de sarcina | Saptamana 37 de sarcina

Taguri Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre