Vaginita bacteriana

/ / Modificat: 2011-10-10
Vaginita bacteriana
Intrebare:

- Am fost diagnosticata in luna mai cu vaginita bacteriana, am facut tratament dar se pare ca la fel ma simt. Din cate am citit pe net intre Calmydia si vaginita bacteriana nu e prea mare diferenta, ma refer la simptome. Am durere la contact sexual si sangerare dupa mai multe acte, precum si o sangerare inainte de mentruatie cu o saptamana. Am facut control Papanicolau, a iesit 2 si tratament pentru sangerarrea dinaintea ciclului cu Duphaston. Sa fie diagnosticul gresit? Doresc sa raman insarcinata. Ce analize as putea face? Medicul mi-a spus ca e ceva pe baza hormonala deoarece in urma consultului ginecologic totul parea OK.

Raspuns:




 

Vaginita bacteriana reprezinta inflamatia vaginului cauzata de o infectie bacteriana; bacteria implicata poate fi chiar Chlamydia trachomatis. Rezultatul testului Papanicolau clasa 2, confirma existenta inflamatiei vaginale. Reaparitia simptomatologiei dupa tratament poate semnifica fie un tratament incorect sau incomplet, fie o reinfectie – de obicei determinata de netratarea partenerului sexual. Un tratament corect al vaginitei bacteriene se stabileste in urma unui consult ginecologic insotit de examen citobacteriologic al secretiei vaginale, cultura din secretie si antibiograma – investigatii care pot decela cu exactitate tipul de bacterie implicat cat si antibioticul la care acesta e sensibil.

Daca insa este vorba de bacteria numita Chlamydia,  aceasta poate fi determinata doar printr-un test special pentru Chlamydia, care se efectueaza tot din secretia vaginala. Tratamentul trebuie urmat complet, atat timp cat a fost prescris de medicul curant, chiar daca simptomele dispar mai repede; este obligatorie si tratarea partenerului si se evita contactele sexuale pe perioada tratamentului.

Tratamentul cu Duphaston pentru metroragie este corect; Duphastonul este un preparat progesteronic care se administreaza in scopul reglarii secretiei hormonale, a carei dezechilibru este responsabil probabil de sangerarile pe care le prezentati.

in ceea ce priveste dorinta dumneavoastra de a ramane insarcinata, problema este complexa si nu este suficient un simplu consult ginecologic pentru a putea decela cauza infertilitatii.

In primul rand diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim doi ani de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la perioada de ovulatie (este perioada cea mai fertila, situata de obicei in mijlocul perioadei dintre doua menstre).

Odata stabilit acest diagnostic se trece la investigarea cauzei. in acest scop se efectueaza:

  • o examinare clinica completa si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinda istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate; tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: examen citobacteriologic al secretiei vaginale, test Papanicolau, sumar de urina; o ecografie abdominala si genitala, care are rolul de a vizualiza organele interne si de a semnaliza orice anomalie structurala evidenta ecografic

  • histerosalpingografia, ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale ale trompei

  • histeroscopie si laparoscopie, acestea din urma putand avea si rol interventional si nu numai diagnostic

  • analiza functionalitatii aparatului reproducator se va face in urma rezultatului unor teste ca: dozarea hormonilor gonadali (sexuali), teste inflamatorii in vederea identificarii unor germeni responsabili de afectiuni care au ca si manifestare asociata infertilitatea (chlamydia, ureaplasma, mycoplasma)

  • o spermograma: sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara unor examene comune cum ar fi examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatate, a examenului ecografic, el va trebui sa efectueze analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia.

    Odata stabilita o cauza a infertilitatii cuplului se va putea lua o decizie in privinta conduitei terapeutice.

    dr. Ciprian Pop-Began

    -obstetrica ginecologie-

    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre