Top probleme ale pielii care apar in sarcina

/ / Modificat: 2017-04-20
Top probleme ale pielii care apar in sarcina

Stralucirea fermecatoare a femeilor insarcinate nu este singura transformare posibila a pielii in sarcina. Din nefericire, pot sa apara si probleme dermatologice deranjante, cauzate de oscilatiile hormonale vinovate si de alte schimbari resimtite de gravide la nivel fiziologic. Vestea buna este ca ele trec de la sine dupa nastere sau pot fi tratate usor in perioada postnatala!

Sensibilitatea crescuta a pielii

Primul simptom resimtit de obicei la nivelul pielii in timpul sarcinii este sensibilitatea crescuta a tesutului cutanat. Acesta se inroseste mai repede, senzatiile dureroase apar mai usor, iar contactul direct cu agenti agresivi (parfum, substante chimice etc.) se poate solda imediat cu iritatii neplacute. De aceea, este bine ca gravidele sa evite produsele cosmetice parfumate si sa opteze pentru cele cu ingrediente naturale, fara parfum.

Solutiile de exfoliere sunt si ele de evitat, intrucat pot produce mici leziuni la nivelul pielii. Printre ingredientele nocive din sapunuri si alte produse de ingrijire se numara triclosanul, parabenii si parfumurile. Oamenii de stiinta asociaza aceste chimicale si cu potentiale riscuri pentru sanatatea fatului.

Uscarea excesiva a pielii si pruritul

In timp ce unele femei insarcinate sesizeaza ca pielea lor produce mai mult sebum decat in mod normal, altele sufera de uscarea excesiva a tesutului cutanat. Mai mult decat atat, aceste doua probleme pot sa apara chiar si concomitent, in cele mai nefericite cazuri. Pe fondul deshidratarii pielii, se declanseaza deseori si mancarimi (prurit). Solutiile in acest caz sunt:

folosirea zilnica a unei creme hidratante pentru ten si corp;
• utilizarea unui umidificator de camera;
• consumul sporit de apa;
• baile caldute cu fulgi de ovaz.

Acneea

Transformarile hormonale din sarcina pot creste sansele aparitiei acneei pe fata, piept sau spate sau agravarea acesteia, daca este o conditie preexistenta. De vina este si cresterea productiei de hormoni androgeni, care stimuleaza secretia de sebum la nivelul pielii responsabila cu blocarea porilor. Tratamentele clasice pentru acnee nu sunt recomandate gravidelor.

Medicamentele orale pot cauza malformatii congenitale, anumite formule antibiotice pot fi si ele periculoase, iar peroxidul de benzoil si acidul salicilic au fost asociate cu un risc crescut de probleme de crestere a fatului in cadrul studiilor efectuate de cercetatori. Cele mai sigure variante de tratament sunt acidul lactic, uleiul esential din arbore de ceai sau sulful.

Melasma

Contactul pielii cu razele ultraviolete trebuie sa fie evitat pe cat posibil in sarcina, cand riscul instalarii melasmei este foarte ridicat. Oscilatiile hormonale sunt cele care cresc susceptibilitatea pielii la instalarea acestei afectiuni dermatologice, caracterizata prin aparitia unor pigmentatii maronii inestetice.

Prevenirea acestei probleme cutanate este posibila prin folosirea unei palarii de soare cu borul lat si aplicarea unei lotiuni de protectie solara cu factor SPF de minimum 30. Formulele protectoare sigure in sarcina sunt cele pe baza de minerale (dioxid de titan sau oxid de zinc). Ingredientele chimice absorbite in fluxul sanguin si pot afecta dezvoltarea normala a fatului, avertizeaza specialistii.

Vergeturile

Problema cutanata de care se tem cele mai multe gravide sunt vergeturile, cicatrice liniare vizibile care apar la 90% dintre femeile insarcinate. Cresterea brusca in greutate cauzeaza intinderea excesiva a pielii, soldata cu ruperea tesutului conjunctiv. Vergeturile apar frecvent intre lunile 4 si 6 de sarcina, ca urmare a intinderii progresive a tegumentului pe abdomen, sani si solduri. Gravidele care nu au o predispozitie genetica la aparitia vergeturilor pot sa nu se confrunte cu aceasta problema estetica. Singura metoda de preventie este folosirea regulata de creme hidratante pe burtica, bust, solduri si coapse.

Eruptiile cutanate

Aparitia unor eruptii cutanate insotite de mancarimi pe membrele superioare si inferioare poate anunta instalarea colestazei de sarcina, o complicatie periculoasa ce poate cauza afectiuni hepatice fatului. De aceea, acest simptom trebuie sa fie investigat printr-un test de sange.

Cu ce probleme ale pielii te-ai confruntat in perioada sarcinii si ce tratament ai folosit pentru solutionarea lor? Poveste-ne experienta ta in sectiunea comentariilor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni piele sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre