Sunt gravida, dar pot lua pastile

/ / Modificat: 2017-09-27
Sunt gravida, dar pot lua pastile

Medicii au constatat ca femeile insarcinate au o atitudine foarte negativa fata de medicamente. Ele se incapataneaza sa creada ca orice le-ar durea, pentru binele copilului, este mai bine sa sufere fara sa ia nici un medicament. "Ceea ce este complet gresit. Pentru ca sarcina nu trebuie sa fie un moment in care cineva se sacrifica", este de parere dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu.

Atat in perioada premergatoare nasterii, cat si dupa nastere, femeia trebuie sa constientizeze ca, daca are nevoie, trebuie sa faca tratament. Exista clase intregi de medicamente care pot avea un efect curativ asupra sarcinii, in general, asupra produsului de conceptie sau efect dublu.

Exista putine substante care actioneaza in mod negativ asupra fatului

Din fericire, exista doar foarte putine substante care actioneaza intr-adevar in mod negativ asupra fatului. Substantele periculoase sunt cele folosite in bolile cronice degenerative, dar femeile care iau astfel de medicamente sunt avertizate cu privire la eventualitatea unei sarcini.

Multe femei cred ca, daca au luat un anumit medicament in perioada cand nu stiau ca sunt gravide, sarcina este in pericol si trebuie sa avorteze. "Deocamdata, nimeni nu a dovedit ca medicamentele uzuale, inclusiv din clasa antibioticelor, luate in perioada orientativ de conceptie, au un efect abortiv sigur asupra fatului", ne asigura dr. Gabriel Lemnete.

Multe afectiuni sunt depistate pe parcursul sarcinii, de la parazitoze (chlamidia, toxoplasmoza, listerioza) pana la boli infectocontagioase, care beneficiaza de tratament. Ba chiar este obligatoriu sa fie tratate. Tocmai neglijarea acestor boli pune in real pericol fatul.

Femeia insarcinata, avand si un sistem imunitar mai slab, poate fi expusa riscurilor de infectii. In aceste situatii, tratamentele sunt necesare pentru buna evolutie a sarcinii. Pe de o parte, exista aceasta reticenta, dar medicii constata si un esantion semnificativ de gravide care fac exces de zel. Cel mai frecvent se abuzeaza de acid folic.

Viitoarele mame au impresia ca nu exista un copil sanatos daca nu se ia acid folic. Ca multe alte substante utile sarcinii, acidul folic se ia din alimentatie. Trebuie sa avem in vedere ca orice exces va determina un efect negativ.

Medicul Gabriel Lemnete este de acord cu ideea ca ratia alimentara din punct de vedere calitativ si cantitativ poate fi deficitara la unele gravide. De aceea el recomanda ca, inca din primele saptamani de sarcina, femeia sa ia ca adjuvant la dieta un polivitaminic special. In cazul deficitului de anumite substante, cele mai frecvente fiind sindroamele anemice sau ionice (lipsa de calciu, magneziu, potasiu), bineinteles ca se recomanda suplinirea acestora.

De asemenea, daca apare un deficit hormonal mai ales in primul trimestru de sarcina, trebuie remediat imediat. Dar asta nu inseamna ca gravida va lua tot felul de vitamine, suplimente nutritive, hormoni pe tot parcursul sarcinii.

Mamicile nu trebuie sa se sperie de medicamente

Ideal este sa existe un echilibru, iar mamicile nu trebuie sa se sperie de medicamente, dar nici sa abuzeze. Din punctul de vedere al dr. Lemnete "viata ordonata, un polivitaminic si un antispastic ii pot asigura viitoarei mame o evolutie normala a sarcinii".

Daca pe parcursul sarcinii apar imbolnaviri, femeia are acces la medicamente antialgice, antiinflamatorii, antibiotice, dar evident numai la anumite clase si numai cu avizul medicului.

De asemenea, trebuie avut grija la doza zilnica si la durata tratamentului. "Exista unele medicamente care au un risc potential. Bineinteles, nu vei da gentamicina unei gravide. In general, avem alternative, precum clasa antibioticelor cefalosporine, mult mai putin nocive pentru gravide sau mame care alapteaza", considera dr. Gabriel Lemnete.

Din clasa antiinflamatoarelor si a antialgicelor exista medicamente care pot fi utilizate, dar tot sub indicatie si control medical. Antispasticele sunt foarte utile in special in ultimele saptamani de sarcina, cand apar contractii uterine nesistematizate.

Specialistul nostru le sfatuieste pe viitoarele mamici sa-si invinga frica de a lua medicamente crezand ca isi pun in pericol pruncul. "Femeile reticente este bine sa intrebe medicul daca au alternative, nicidecum sa refuze categoric medicatia recomandata", conchide medicul Gabriel Lemnete. Analizand prospectele a numeroase medicamente, observam ca majoritatea nu sunt recomandate femeilor gravide sau care alapteaza sau sunt indicate, dar cu precautii.

De fapt, aceste precautii nu sunt confirmate de studii care sa evidentieze efectele nocive, iar pentru mai multa siguranta sunt atentionate femeile gravide. Specialistii nu dispun de prea multe date stiintifice in legatura cu aceste riscuri, deseori observate in cadrul studiilor pe animale si extrapolate la om.

Pericolul pentru sarcina nu poate fi dovedit 100%

In concluzie, pericolul pentru sarcina nu poate fi dovedit 100%. Solutia este ca femeia insarcinata sa nu ia niciodata medicamente fara avizul medicului, pentru ca numai el stie care este cel mai sigur tratament.

Mamele care isi alapteaza copiii se tem ca medicamentele "strica" laptele. Prin laptele matern se pot transmite de la mama la copil agenti infectiosi generali. Acesta este de fapt pericolul adevarat, nu tratamentul antiinfectios care stopeaza contaminarea copilului.

Intr-adevar, secretia de lapte se poate reduce, dar nu din cauza terapiei, ci din cauza infectiei. O anumita componenta din substanta activa a medicamentului poate ajunge prin intermediul laptelui matern la copil, dar acesta nu este un lucru rau. Inseamna ca se face tratament "dublu".

In timpul sarcinii se pot face chiar si interventii chirurgicale. Bineinteles, se ia in calcul un factor de risc, dar daca gravida are o apendicita acuta sau un chist ovarian, ea trebuie operata pentru a salva sarcina. Nici medicatia anestezica nu creeaza factori de risc pentru sarcina.

Tratamentele hormonale se pot elibera fara prescriptie medicala. Acestea sunt mult mai periculoase pentru sarcina decat alte grupe de medicamente. Foarte multe unguente contra vergeturilor si celulitei contin substante daunatoare bunei evolutii a sarcinii.

Procedurile intempestive de cosmetica si coafura reprezinta de asemenea un factor de risc pentru sarcina. Inhalarea unor substante toxice din saloanele de infrumusetare poate duce la pierderea sarcinii.

Sursa: Jurnalul National

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre