Spalatul pe dinti in timpul sarcinii: bun, dar nu suficient!

/ / Modificat: 2016-10-18
Spalatul pe dinti in timpul sarcinii: bun, dar nu suficient!

Nivelurile hormonale se modifica semnificativ in timpul sarcinii. De aceea, in timpul sarcinii excesul de hormoni creste riscul problemelor dentare serioase. Spalatul pe dinti in timpul sarcinii poate ajuta, dar nu este suficient pentru a preveni aceste potentiale complicatii.

„Nu fiti surprinse atunci cand, atat medicul stomatolog, cat si obstetricianul va cere sa va intensificati ingrijirea orala in timpul sarcinii. Perierea dintilor curata partea exterioara a acestora, insa, viitoarele mamici au nevoie de control amanuntit periodic, pentru a stii daca au aparut alte afectiuni ale danturii”, spune doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Dr. Andra Custura ne spune care sunt problemele dentare din timpul sarcinii si cum sa le prevenim!

Gingivita si periodontita in sarcina

Modificarile hormonale pot cauza umflaturi si sangerari gingivale mult mai des ca inainte. Specialistii o numesc gingivita sarcinii si ar putea fi un semn ca aveti nevoie de o ingrijire orala mult mai accentuate, acest lucru insemnand nu numai perierea corecta a dintilor, ci si utilizarea atei dentare si efectuarea unui control periodic.

„In cazul in care apare, gingivita trebuie tratata cat mai curand posibil. In cazul in care este lasata netratata, aceasta s-ar putea agrava, ducand la o stare mult mai grava numita periodontita, ceea ce poate duce la pierderea tesutului din jurul dintilor”, afirma dr. Andra Custura.

Caderea dintilor

Acest lucru poate parea surprinzator, dar chiar daca nu se dezvolta gingivita sau parodontita de sarcina, hormonii pot afecta ligamentele si oasele care mentin dintii in pozitia corecta. Atunci cand se intampla acest lucru, dintii pot sa cada cu usurinta.

„Daca dintii incep sa se miste, ba chiar sa cada, ar trebui sa alertati imediat medicul dentist. Acesta va va recomanda un consult de specialitate pentru a trata aceasta afectiune cat mai repede. Sunt situatii in care viitoare mamica evita samearga la stomatolog, insa cu cat prelungeste mai mult acest moment, cu atat mai grava va fi situatia”, spune dr. Andra Custura.

Cavitatile si eroziunile dentare

In conformitate cu Congresul American de Obstetrica si Ginecologie, sarcina creste nivelul de aciditate din gura, ceea ce face sa fie mai vulnerabil la aparitia cariilor dentare. Multe femei stiu ca poftele din sarcina pot duce la unele incalcari ale regulilor pe care altadata le pastrau, de multe ori, consumand bâdulciuri si alimente bogate in zahar.

„Mancarea nesanatoasa combinata cu o igiena orala necorespunzatoare pot duce, de asemenea, la aparitia cariilor dentare. Mai mult, dintii sunt expusi riscului de eroziune a smaltului in cazul in care sunt viitoarea mama se confrunta cu reflux gastric sau cu varsaturi permanente”, explica dr. Andra Custura.

Pastrarea dintilor si gingiei sanatoase

Sunteti probabil foarte incantata de sarcina si super-motivata sa faceti ceea ce este cel mai bine pentru copilul care va veni pe lume. Dupa vizitele regulate la medical ginecolog, urmatorul pas este de a va face o programare la dentist. Atat medicul dentist, cat si obstetricianul va vor ajuta sa rezolvati toate problemele dentare.

Iata cateva dintre sfaturile pe care dr. Andra Custura le recomanda pentru o sanatate orala in sarcina:

- In primul rand, periati temeinic dintie de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara o data pe zi. Acest lucru este foarte important pentru ingrijirea danturii oricarei persoane, dar este mai important ca niciodata atunci cand sunteti gravida. Clatirea cu o apa de gura antimicrobiana va reduce bacteriile din gura si ca urmare a unei diete nutritive cu alimente care contin zahar este intotdeauna recomandat.

- In cazul in care varsati frecvent, solutia care va reduce nivelul de aciditate din gura este clatirea apa si bicarbonat. Nu in ultimul rand, vizitati medicul dentist in timpul sarcinii pentru controale si curatari in detaliu.

Astazi, multi stomatologi si obstetricieni lucreaza impreuna pentru a se asigura ca femeile merg la dentist in timpul sarcinii, dar este, de asemenea, o parte importanta a ingrijirii prenatale. Pe masura ce se dezvolta o rutina din buna ingrijire orala, se vor gestiona problemele dentare pe care sarcina le poate provoca, astfel, atat viitoarea mama, cat si copilul vor fi sanatosi.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gingivita sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre